Pretraga

Još se dvoumite oko faksa? Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području

A- A+

S njima ćete lako do posla, plaća će vam biti natprosječno visoka, sam studij će biti moderan, a učit ćete kroz praksu. Još uvijek niste sigurni želite li studij u IT-ju? Nema veze, jer pronašli smo ukupno dvadeset razloga zašto će to biti odlična odluka. Kako nam niti jedna prednost ne bi promaknula, udružili smo se s FERIT-om iz Osijeka koji su s nama podijelili nekoliko zanimljivosti i iskustva svojih studenata.

Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području | Foto: FERIT

Odluka o tome koji studij upisati nije nimalo laka. Pred vama je hrpa mogućnosti, a kako bismo vam pomogli barem suziti izbor, odlučili smo se usmjeriti na studije u području informacijskih tehnologija.

IT područje je zapravo poprilično široko i unutar njega se možete specijalizirati za hrpu različitih karijera. Brzo se razvija i to ga čini jako uzbudljivim. Kako bismo bili sigurni da su naše informacije provjerene, obratili smo se Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) iz Osijeka.

Što sve možete studirati u IT-ju?

IT područje je veliko, ali FERIT ga ‘pokriva’. Tamo ćete pronaći nešto za sebe, bilo da vas više zanima programerski ili inženjerski dio. Na prijediplomskoj razini izvode dva sveučilišna (Elektrotehnika i informacijska tehnologija te Računarstvo) i dva stručna studija (Elektrotehnika i Računarstvo).

Na diplomskoj razini nude tri sveučilišna studija, a izvode i poslijediplomske studije. Više o njima pročitajte ovdje. Unatoč uvriježenom mišljenju, ne morate biti matematički genije da upišete neki od ovih studija. No, trebali biste imati interes za to područje, kao i dobre radne navike.

Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području | Foto: FERIT

Ako se prepoznajete u tome, ali još uvijek niste sigurni, sljedeće prednosti govore same za sebe.

1. Bit ćete traženi na tržištu rada

IT industrija brzo se razvija i tvrtke su stalno u potrazi za stručnjacima. Kako nam je FERIT objasnio, to je posebno točno u Slavoniji, gdje IT industrija značajno raste, a razvija se i područje elektrotehnike.

2. Možete raditi za poznate globalne tvrtke

U Hrvatsku sve češće sele strane tvrtke, a to će se u budućnosti vjerojatno i ubrzati. Primjerice, nedavno je najavljen dolazak američkog tehnološkog diva Jabil u Osijek, pa će IT stručnjaci, ali i stručnjaci iz područja elektrotehnike u Slavoniji u budućnosti sigurno imati pune ruke posla.

Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području | Foto: FERIT

3. Imat ćete siguran posao

Možda ste čuli kako se govori o tome da će tehnološki napredak dovesti do toga da neka zanimanja postanu suvišna, ali odaberete li karijeru u IT-ju, možete biti sigurni da će za vas posla uvijek biti. Zapravo, bit ćete oni koji mijenjaju svijet uz pomoć tehnologije, stoga će za vas uvijek biti posla.

4. Plaće u IT sektoru su poprilično visoke

Upravo su u IT-ju plaće natprosječno visoke, prema podacima o plaćama koje objavljuje Državni zavod za statistiku. Zanima li vas to područje, možete imati i ovce i novce – posao kojeg volite, ali i koji je dobro plaćen.

5. Moći ćete kandidirati za STEM stipendije

STEM stipendija za nastavničke studije iznosi 600 eura, a za ostale STEM studijske programe ona je 300 eura mjesečno. Odlučite li se na upis studija na FERIT-u, možete se prijaviti i za stipendiju ‘Najbolji za najbolje’ koju dodjeljuju Osijek i tvrtke u području IT-ja, a iznosi najmanje 450 eura mjesečno.

6. Upoznat ćete hrpu novih ljudi na faksu

Studije u području IT-ja upisuje jako puno studenata, što znači da ćete na faksu imati hrpu prilika za upoznati nove prijatelje, druženja i zabavu. Na FERIT-u trenutno studira oko 1.700 studenata, a ove godine se planira i upis 430 novih.

7. Nećete svo vrijeme provoditi na predavanjima

Studenti FERIT-a, ispričali su nam s faksa, su aktivni u sportu i e-sportu, na natjecanjima, u znanstveno-istraživačkom radu… u takvom društvu ćete sigurno pronaći nešto za sebe!

Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području | Foto: FERIT

8. Bit ćete sigurni da vam studij nije zastario

Tehnologija se jako brzo razvija, a IT studiji je moraju pratiti – pa se i oni brzo razvijaju. Na FERIT-u tako, objasnili su nam, možete postati stručnjak za automatizaciju, robotiku ili umjetnu inteligenciju. Drugim riječima, možete postati stručnjak za najmoderniju tehnologiju!

9. Faks će vas povezati sa stručnjacima iz struke

Na FERIT-u radi preko 100 nastavnika, a uz njih imaju i preko 30 vanjskih suradnika koji omogućavaju izravnu povezanost faksa s tržištem. Time osiguravaju da se nastavni sadržaji temelje na najnovijim znanstvenim i stručnim spoznajama.

10. Nema suhoparne teorije i ‘bubanja’ napamet

Na IT studijima se više uči kroz zadatke i vlastite projekte, a manje kroz teoriju koja ponekad može biti poprilično suhoparna. Uz to, na FERIT-u je praksa kod poslodavaca obavezna za sve i traje čak 200 sati. Ako ste tip osobe koji ne voli ‘bubanje’ informacija napamet, IT studij je za vas.

11. Studirat ćete u modernom okruženju

Zaboravite na zastarjelu opremu – učit ćete u hi-tech okruženju i koristiti naprednu tehnologiju. FERIT, primjerice, planira izgradnju nove zgrade. Time će dobiti najmodernije prostorne kapacitete u području elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

12. Neće vam biti dosadno

Imate osjećaj da svaki dan čujete za neki novi tehnološki napredak? Niste u krivu. Upišete li IT, studirat ćete u području koje je inovativno i brzo se razvija, pa ćete imati prilike dati svoj doprinos stvaranju nečeg novog.

Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području | Foto: FERIT

13. Nakon faksa ćete biti fleksibilni po pitanju karijere

Na IT studijima se uče mnoge konkretne vještine poput, primjerice, programiranja. Uz njih, steći ćete neke puno manje opipljive, ali jednako korisne u životu. Riječ je o vještinama rješavanja problema, kritičkog razmišljanja. Sve što naučite moći ćete primijeniti u različitim poljima pa ćete u budućnosti biti fleksibilniji po pitanju izbora karijere.

14. Karijeru ćete moći prilagoditi svojim interesima

IT je širok pa ćete se sigurno pronaći u nekom njegovom segmentu. Osim toga, gotovo svaka industrija treba svoje IT stručnjake pa možete odabrati područje koje vas zanima – zdravstvo, financije, zabavna industrija, automobilska industrija… izbor je na vama!

15. Uvijek ćete imati priliku za isprobati nešto novo

IT se stalno razvija, pa ćete kroz karijeru imati stalno nove prilike za nove izazove. Nećete morati brinuti o tome da će vam posao dosaditi kroz par godina, jer uvijek možete isprobati nešto srodno, ali drugačije!

16. Ako želite, lako ćete moći raditi od doma

Mnoge globalne, a sve češće i hrvatske tvrtke traže zaposlenike koji će raditi od doma. U slučaju domaćih tvrtki, često ćete moći kombinirati rad od doma i iz ureda.

17. Možete raditi u cijelom svijetu

S poslom u IT sektoru, niste ograničeni samo na naše domaće tržište. Možete raditi u cijelom svijetu, od doma – ako želite ostati u Hrvatskoj, ili u drugim državama. Vještine koje naučite na IT studijima primjenjive su svugdje, što je super ako već sada znate da želite putovati svijetom.

Donosimo čak 20 razloga zašto upisati studij u IT području | Foto: FERIT

18. Možete pomoći riješiti neke od globalnih problema

Zelena tehnologija je naziv za tehnologiju koja rješava probleme zagađenja okoliša i klimatskih promjena. Odlučite li se za IT, možete i tu dati svoj doprinos!

19. Možete učiniti život boljim za ljude

Tehnologija čini život boljim i lakšim – primjerice, ljudima pomaže prevladati invaliditet. Ako želite karijeru koja će vas ispunjavati i biti korisna, u IT-ju ćete ju moći ostvariti.

20. Lako možete postati sam svoj šef

Nakon što završite neki od IT studija, uopće ne morate raditi za druge. Možete pokrenuti vlastiti posao, a na faksu ćete naučiti i kako. FERIT, primjerice, često za svoje studente priprema radionice i edukacije o poduzetništvu na koje ćete se moći uključiti.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija