Pretraga

Igrali smo ‘ili-ili’ sa znanstvenicom s hrvatskog fakulteta: Evo što je sve izabrala

A- A+

Prilikom redakcijskog posjeta Osijeku razgovarali smo s Marinom Dubravac, doktorandicom i asistenticom na osječkom Fakultetu elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Razgovor smo iskoristili i za rundu poznate igre ‘ili-ili’, gdje nam je otkrila koje bi današnje tehnologije, da mora, zadržala ili odbacila.

Marina Dubravac FERIT

Marina Dubravac, asistentica na FERIT-u | Foto: srednja.hr

Međunarodni dan žena u znanosti svake se godine obilježava 11. veljače, a ove godine u sklopu istog posjetili smo osječki Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) i Marinu Dubravac, doktorandicu i asistenticu na ovom fakultetu.

Marina je diplomirana inženjerka elektrotehnike, a na FERIT-u radi kao asistentica na projektu pod nazivom ‘Distribucijska mreža sa velikim udjelom aktivnih kupaca’. Mlada znanstvenica nam je opisala kako njen posao izgleda i kako je danas biti djevojka u znanosti, a svoja razmišljanja o toj temi podijelila je i njena kolegica Jana Dukić, također asistentica na ovom osječkom fakultetu.

Izdvojeni članak

Dvije mlade znanstvenice smo pitali kako je biti žena u znanosti: ‘Danas svi imaju jednake šanse’

 

‘Ili-ili’ poznata je verbalna igra u kojoj ispitivač sugovorniku treba predložiti dvije stvari između kojih je teško izabrati bolju ili goru. Stvar koju sugovornik odabere ostaje postojati, dok se druga briše iz postojanja. Rundu te igre odigrali smo i s Marinom, a tema je bila današnja tehnologija.

ChatGPT ili autonomna vozila?

– Trenutno sam u toj fazi da mi je nekad potreban ChatGPT, kratko je odgovorila Marina.

Pametni mobiteli ili YouTube i Netflix?

– Netflix mi je jako važan, ali važan mi je i mobitel. On mi je možda i najvažniji, zaključila je kroz smijeh.

Google ili kvantna računala?

– Trenutno svi imamo pristup Googleu i takvim tražilicama nego kvantnim računalima, tako da bih rekla Google. Kvantna računala imaju veliki potencijal, ali znamo što nam je sada važnije, rekla je Marina.

3D printeri ili sateliti?

– Sateliti, defintivno. 3D printanje za sad otpada, zaključila je.

Sve o čemu smo s Marinom razgovarali pogledajte u videu ispod.

@srednja_hr Što birate, pametne telefone ili streaming servise?😁 #srednjahr #FERIT #fakultet #studiranje ♬ original sound – srednja_hr


Tekst je nastao povodom Dana žena u znanosti u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Otvorili smo i natječaj za mlade djevojke, učenice i studentice koje zanima znanost, u sklopu kojeg dijelimo i vrijedne nagrade, a više o njemu pročitajte ovdje.