Pretraga

Studentica prehrambene tehnologije razvila votku od batata: ‘Smatraju da žena + taj fakultet = tamo se uči kuhanje’

A- A+

Žene koje upisuju Prehrambeno-tehnološki fakultet tamo uče kuhati, smatraju oni koji još uvijek nisu svjesni svojih predrasuda. Upravo to je stereotip s kojim se susrela Natalija, studentica tog faksa, no nije dopustila da ju obeshrabri. Danas radi na svom diplomskom radu kojim je proizvela votku od batata. Njen san je postati znanstvenica koja će proizvoditi pića, a jednog dana i otvoriti vlastitu destileriju. Svoju priču nam je poslala u sklopu natječaja za djevojke u znanosti, a osvojila je treće mjesto.

znanstvenica

Znanstvenica | Foto: Unsplash

Natalija je cijeli život mislila da želi postati ‘teta u ljekarni’ pa je i završila školu za farmaceutskog tehničara. No, kad je došlo vrijeme za upis faksa, odlučila je poći posve drugačijim putem i upisala je Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku.

Danas je posve zaljubljena u svoju struku, ali i znanost. Upravo piše svoj diplomski rad kojim je proizvela – votku od batata. “Ako batat može postati votka, svi mi možemo postati što god poželimo,” poručila je u svojoj prijavi na naš natječaj za djevojke u znanosti kojeg smo organizirali u suradnji s osječkim Fakultetom elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT).

Sa svojom je pričom zauzela treće mjesto na natječaju za djevojke u znanosti. Osvojila je poklon u vrijednosti od 100 € i godišnju pretplata na portal srednja.hr. Priču Natalije Slunjski prenosimo u cijelosti.

‘Danas sam stvarno zaljubljena u znanost’

“Pozdrav svima!

Moje ime je Natalija Slunjski, studentica sam druge godine diplomskog studija Prehrambenog inženjerstva na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Moja priča kako sam završila u znanosti je puna preokreta, ali je na kraju završila baš kako treba.

Kao mala oduvijek sam željela biti teta u ljekarni, a 2018. nakon što završavam školu za farmaceutskog tehničara, shvaćam da želim ipak nešto drugo. Tada sam shvatila da želim stvarati, odnosno da želim biti kreativna i svoje ideje pokušati pretočiti u djelo, ali sam i dalje željela biti dio industrije i laboratorija. Tu kreće moj put!

Danas sam na kraju svog studiranja i stvarno zaljubljena u znanost. Moja ljubav prema znanosti me je dovela do toga da sam osvojila natječaj na Digitalnom inovacijskom inkubatoru 2023. godine kao pobjednički projekt za industriju pića Jamnicu, ali isto tako trenutno završavam svoj diplomski rad – votku od batata.

‘Osobe smatraju da žena + taj fakultet = tamo se uči kuhanje’

Moj diplomski biti će završetak moje studentske priče, a definitivno predstavlja moju zaljubljenost u znanost i daje mi mogućnost da svo svoje znanje, naučene analize, provedene pokuse i sate i sate laboratorija provedem u nešto novo i posebno.

Kao žena, često sam se susretala sa stereotipima, pogotovo jer studiram na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu. Osobe smatraju da žena + taj fakultet = tamo se uči kuhanje. Nitko ne vidi sate i sate provedene za knjigom, kako smo morali proći niz matematike, kemije, termodinamike i fizike da bi naučili proizvesti tisuće i tisuće npr. karamela potpuno jednakih. Najvažnije prilikom „gašenja“ tih stereotipa bilo je zadržati svoju žar i volju, jer kroz priču sa mnom kroz 15 minuta može se vidjeti koliko ja volim to što radim i studiram.

Izdvojeni članak

Dvije mlade znanstvenice smo pitali kako je biti žena u znanosti: ‘Danas svi imaju jednake šanse’

U budućnosti želim raditi u nekoj hrvatskoj industriji pića, a nakon par godina rada u nekoj industriji moj krajnji cilj je otvoriti vlastitu destileriju. Najvažnije je shvatiti što uistinu voliš, a za mene su to znanost, a ponajviše trenutno proizvodnja i istraživanja na jakim alkoholnim pićima.

Moj uzor je svaka osoba koja slijedi svoje snove, jer:

Ako batat može postati votka, svi mi možemo postati što god poželimo!”


Pročitajte pisma svih dobitnica natječaja:

Nina se zbog kolegija ispisala s faksa, a danas istražuje rak koji je uzeo život njenom djedu

Zagrebačka učenica želi postati vrhunska znanstvenica: ‘Želim ostaviti svoj trag na svijetu’

Studentica prehrambene tehnologije razvila votku od batata: ‘Smatraju da žena + taj fakultet = tamo se uči kuhanje’

Društvene studije upisuje više žena, ali ne zbog “prirodne sklonosti”: Studentica u pismu adresirala važan problem

Tekst je nastao povodom Dana žena u znanosti u suradnji Native studija portala srednja.hr i Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija. Otvorili smo i natječaj za mlade djevojke, učenice i studentice koje zanima znanost, u sklopu kojeg dijelimo i vrijedne nagrade, a više o njemu pročitajte ovdje.