Pretraga

Katolički faks u Splitu ima skup o ‘izazovima promjene spola’: Nisu, naravno, pozvali ni jednog stručnjaka za to

Teologija i medicina pred izazovima promjene spola. Naziv je to ‘međunarodnog znanstvenog skupa’ koji organizaciju splitski Katolički bogoslovni faks i Hrvatsko katoličko liječničko društvo. Njime se, na svojim stranicama, hvali naše drugo najveće Sveučilište u Splitu. Među 14 predavača koji će govoriti iz različitih aspekata – medicinskog, humanističkog, (kanonsko) pravnog – zanimljivo, nema ni jednog stručnjaka za rad s transrodnim osobama. Listu stručnjaka za rad s transrodnim osobama, podsjetimo, donijelo je Ministarstvo zdravstva još 2015. godine.

mladić se moli u crkvi

Foto: Unsplash

Katolički bogoslovni fakultet i Hrvatsko katoličko liječničko društvo organiziraju međunarodni znanstveni skup Teologija i medicina pred izazovima promjene spola. Ovaj skup, kojim se pohvalilo i samo Sveučilište u Splitu na svojim stranicama, okupit će 14 domaćih i inozemnih predavača koji će o, kako ističu, ‘izazovima promjene spola’ govoriti iz medicinske, pravne, društvene i humanističke perspektive znanosti.

Izdvojeni članak
željka markić na sjednici saborskog odbora

U saboru se danas pričalo o transrodnim osobama: Među stručnjacima pozvali i – Željku Markić

Pričat će i o kanonskom pravu

Skup će biti podijeljen u tri sesije – medicinsku, društveno-humanističku i pravnu. Što se tiče medicinskog dijela, navode organizatori, govorit će se o psihijatrijskim, endokrinološkim, hormonskim i anatomskim aspektima promjene spola. Ovaj će drugi dio biti posvećen društveno-humanističkim aspektima rodne fluidnosti i transrodnosti, pitanjima identiteta, njegovog razvoja i utjecaja krize identiteta na odluke adolescenata.

U posljednjoj, pravnoj sesiji, stoji u opisu događaja koji se prenosi i na stranicama splitskog sveučilišta, bit će riječi o regulaciji medicinske promjene spola u državama članicama EU, njegovoj integraciji u domaće pravosuđe i ‘odnos kanonsko pravnih odredbi prema ovim pitanjima’. Ponovimo, obavijest o ovom skupu na svojoj naslovnici drži naše drugo najveće javno sveučilište – Sveučilište u Splitu.

Hrvatska ima stručnjake za transrodne osobe, no njih na ovom skupu – nema

Još je 2015. godine Ministarstvo zdravstva donijelo listu stručnjaka koji imaju iskustva u radu s transrodnim osobama, kako onih koji rade s djecom, tako i onih koji rade s odraslima. Na toj listi nalaze se psihijatri, endokrinolozi, internisti, ginekolozi, kirurzi, psiholozi, psihoterapeuti i sveučilišni profesori. Ima ih ukupno 15. Ni jedan od tih stručnjaka nije među organizatorima ovog skupa niti u njegovu programu ima predavanje.

No, na listi predavača su se našli neki drugi istaknuti pojedinci. Tako, primjerice, Herman Vukušić, poznat po svojim kontroverznim stavovima o LGBT osobama i po tome što je bio blizak organizatorima propale Prve hrvatske hetero parade ponosa, na ovom skupu ima svoje predavanje. Govorit će o rodnoj ideologiji na djelu u Hrvatskoj, a pitat će se je li to mit ili stvarnost.

Uz njega, napomenimo i još jedno nama istaknuto ime. Odilon-Gbènoukpo Singbo, bivši studentski kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje unatoč tome što je privatno država obilato financira svake godine, govorit će o vrednovanju rodne disforije u svjetlu katoličkog nauka o naravnom zakonu. To su samo neka od predavanja, a ostatak možete vidjeti u programu ovog skupa.

Kod nas se ne rade operacije, posebno ne ‘donja’

‘Međunarodni znanstveni skup’ gdje će teolozi i katolički liječnici pričati o ‘izazovima promjene spola’ dolazi svega tri mjeseca nakon što je u Hrvatskom saboru održana bizarna sjednica dvaju odbora na koju je, među stručnjacima, pozvana i Željka Markić, konzervativna aktivistkinja iz udruge U ime obitelji.

Nakon te sjednice za srednja.hr je govorila Nataša Jokić-Begić, profesorica Filozofskog fakulteta i klinička psihologinja čije se ime nalazi na listi stručnjaka za rad s transrodnim osobama. Objasnila je kako je proces promjene spola u Hrvatskoj izrazito složen i težak, a operacijama, koje se u Hrvatskoj ni ne izvode, prethode psihološka savjetovanja, psihijatrijska evaluacija, hormonska terapija uz nadzor endokrinologa pa, potom, nakon niza godina i svih pozitivnih nalaza, i potvrda nacionalne komisije. Sve priče koje to umanjuju su, implicirala je, zablude.

– Kod nas se ne rade operacije, posebno ne ‘donja operacija’. Transrodne osobe iz Hrvatske na operacije odlaze u inozemstvo, prije svega u Beograd koji je svjetski centar, a tamo možete na operaciju jedino ako ste punoljetni. Priča da se u Hrvatskoj provode operacije promjene spola na maloljetnim trans osobama i djeci su manipulacije, kazala je tada za srednja.hr Jokić-Begić.