Pretraga

Ministarstvo će financirati 4 konferencije strateški važne za državu: Ovo su dobitnici sredstava

A- A+

Četiri za državu strateški važna znanstvena skupa dobit će ukupno 693.410 kuna potpore. Odluka je to Ministarstva znanosti i obrazovanja nakon provedenog javnog poziva, a među četvero dobitnika našli su se zagrebački Medicinski i Pravni fakulteta, Nastavni zavod za javno zdravstvo i Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Ministarstvo znanosti i obrazovanja | Foto: srednja.hr

Nakon provedenog javnog poziva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je odluku o financiranju strateškim znanstvenim i znanstvenostručnim skupovima od iznimnog značaja za Hrvatsku. Ukupno su dodijelili 693.410 kuna za ukupno četiri takva strateški važna skupa koja su se održala ili će se održati tijekom ove godine.

Četiri dobitnika financijske potpore

Među četvero dobitnika nalazi se Medicinski fakultet u Zagrebu, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar i zagrebački Pravni fakultet. Medicinski je faks za svoj skup naziva 13th International BMP Conference, koji će se održati 8. listopada u Dubrovniku dobio 53.410 kuna državne potpore. Međunarodno društvo za svoju je konferenciju 12th ISABS Conference on Forensic and Anthropologic Genetics and Mayo Clinic Lectures in Individualized Medicine, koja se održala 22. lipnja, od države je dobilo 410.000 kuna.

Nastavni zavod za javno zdravstvo za 4. Međunarodni kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane ‘Jedno zdravlje’ i 6. IMEKO konferenciju ‘Hrana na globalnom tržištu – mogućnosti ili prijetnja’, koje će se održati 7. studenog, ukupno 115.000 kuna, koliko je na javnom pozivu dobio i zagrebački Pravni faks za Međunarodnu znanstvenu konferenciju ‘Prvih dvadeset godina Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina’. Ta će se konferencija, pak, održati 1. prosinca ove godine. Više podataka o traženih i odobrenim sredstvima za ove skupove nađite u tablici ispod.

Izvor: Odluka MZO-a

Mogle su se prijaviti i znanstvene udruge

Ministarstvo je ovu odluku, kako smo spomenuli, donijeli temeljem javnog poziva. Javni poziv raspisan je 15. veljače i trajao je do 20. travnja, a njime se financiralo, kako navodi MZO, ‘redovito ili povremeno okupljanje znanstvenika i stručnjaka radi prezentacije rezultata znanstvenih istraživanja, razmjene iskustava i rasprave o važnim pitanjima u području znanosti i istraživanja, donošenja smjernica i odluka u vezi s poticanjem daljnjeg razvoja znanosti ili struke’.

Na ovaj su se javni poziv prijaviti mogle znanstvene organizacije iz resora upisane u Upisnik znanstvenih organizacija, ali i organizacije civilnog društva. Ovo potonje odnosi se na znanstvene i znanstvenostručne udruge registrirane sukladno odredbama Zakona o udrugama i upisane u Registar udruga Republike Hrvatske. Financijska potpora koju je MZO dijelio na javnom pozivu odnosi se na točno određene troškove.

Preciznije, država je sufinancirala pripreme troškove organizacije skupa, kao što su tiskanje poziva, obavijesti, programa, materijala, poštarina i izrada internetske stranice skupa. Osim toga, financijska potpora dijelila se i za najam prostora i opreme potrebe za skup, tiskanja knjige sažetaka radova i ostalih materijala te drugih troškova izravno vezanih uz provedbu programa skupa, poput prijevoda, lektora i recenzenata, putnih troškova i smještaja organizatore te pozvanih predavača.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap