Pretraga

Još dvije škole i faks dobili opremu koja je oduzeta dilerima: ‘Bit će korisna za praktičnu nastavu’

A- A+

Gospodarske srednje škole u Čakovcu i Križevcima ovih su dana dobile opremu vrijednu između 100 i 150 tisuća eura. Riječ je o predmetima koji su bili dio improviziranih laboratorija za proizvodnju droge. Tu je opremu policija godinama oduzimala dilerima, a sada će je dobiti još dvije gospodarske škole, ali i Agronomski fakultet u Zagrebu.

mup oprema droga

Donirana oprema | foto: Ministarstvo unutarnjih poslova

Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb donirala je opremu koja je služila za proizvodnju droge Agronomskom fakultetu u Zagrebu i srednjim školama u Čakovcu i Križevcima, obavijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Sve je to u znanstveno-edukacijske svrhe. Oprema se koristila u nezakonite svrhe za uzgoj biljaka indijske konoplje. Iako je sud zatražio uništavanje te opreme, MUP je rješenje pronašao u edukaciji učenika i studenata. Naime, oprema može poslužiti školama s poljoprivrednim smjerom.

‘Zahvalni smo na opremanju ne baš tako jeftinom opremom’

– S tri zainteresirane obrazovne ustanove probrali smo opremu koja bi njima bila svrsishodna za njihove programe i projekte koje imaju. Predložili smo sudu da se oprema ne uništi, već donira u te svrhe. Sretni smo što je sud prihvatio našu sugestiju i promijenio prvobitne presude, kazao je Mario Maček iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćio je MUP.

Oprema vrijedi od 100 do 150 tisuća eura, a MUP se veseli što će doprinijeti edukaciji djece, učenika i studenata. Kao što smo nedavno pisali, ovo nije prvi put da se ovakva oprema donira nekoj školi. Tako je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu također dobila uređaje koji su se koristili za proizvodnju i promet droge.

– Vjerujem da ćemo je korisno upotrijebiti za izvođenje praktične nastave i vježbu učenika poljoprivredne struke – agrotehničara, poljoprivrednih gospodarstvenika, vrtlara i cvjećara. Zahvaljujemo što se i na ovaj način pomaže funkcioniranju naše ustanove i opremanju ne baš tako jeftinom opremom, kazao je profesor Gospodarske škole u Čakovcu, Zvonimir Siladi, stoji u obavijesti MUP-a.

‘Bit će od velike koristi za Agronomski fakultet’

Agronomskom fakultetu ova će oprema prvotno služiti za znanstveni razvoj. Ovo nije prvi put da Agronomski fakultet od MUP-a dobiva vrijednu opremu.

– Oprema koju smo danas dobili poslužit će nam za različita znanstvena istraživanja, ali i za izradu nekih diplomskih i doktorskih disertacija. Koristit ćemo je tako da se, u ovim klimatskim promjenama koje su pred nama, poigravamo duljinom dana i noći da bi tako uvidjeli na koji način biljke koje mi koristimo u agronomiji reagiraju u promijenjenim klimatskim uvjetima. To je oprema koja će sigurno biti od velike koristi za znanstvenu instituciju, odnosno za Agronomski fakultet, rekao je Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta, priopćio je MUP.

mup oprema droga
Share via
Copy link
Powered by Social Snap