Pretraga

Još dvije škole i faks dobili opremu koja je oduzeta dilerima: ‘Bit će korisna za praktičnu nastavu’

A- A+

Gospodarske srednje škole u Čakovcu i Križevcima ovih su dana dobile opremu vrijednu između 100 i 150 tisuća eura. Riječ je o predmetima koji su bili dio improviziranih laboratorija za proizvodnju droge. Tu je opremu policija godinama oduzimala dilerima, a sada će je dobiti još dvije gospodarske škole, ali i Agronomski fakultet u Zagrebu.

mup oprema droga

Donirana oprema | foto: Ministarstvo unutarnjih poslova

Služba za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Zagreb donirala je opremu koja je služila za proizvodnju droge Agronomskom fakultetu u Zagrebu i srednjim školama u Čakovcu i Križevcima, obavijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Sve je to u znanstveno-edukacijske svrhe. Oprema se koristila u nezakonite svrhe za uzgoj biljaka indijske konoplje. Iako je sud zatražio uništavanje te opreme, MUP je rješenje pronašao u edukaciji učenika i studenata. Naime, oprema može poslužiti školama s poljoprivrednim smjerom.

‘Zahvalni smo na opremanju ne baš tako jeftinom opremom’

– S tri zainteresirane obrazovne ustanove probrali smo opremu koja bi njima bila svrsishodna za njihove programe i projekte koje imaju. Predložili smo sudu da se oprema ne uništi, već donira u te svrhe. Sretni smo što je sud prihvatio našu sugestiju i promijenio prvobitne presude, kazao je Mario Maček iz Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, priopćio je MUP.

Oprema vrijedi od 100 do 150 tisuća eura, a MUP se veseli što će doprinijeti edukaciji djece, učenika i studenata. Kao što smo nedavno pisali, ovo nije prvi put da se ovakva oprema donira nekoj školi. Tako je Srednja škola Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu također dobila uređaje koji su se koristili za proizvodnju i promet droge.

– Vjerujem da ćemo je korisno upotrijebiti za izvođenje praktične nastave i vježbu učenika poljoprivredne struke – agrotehničara, poljoprivrednih gospodarstvenika, vrtlara i cvjećara. Zahvaljujemo što se i na ovaj način pomaže funkcioniranju naše ustanove i opremanju ne baš tako jeftinom opremom, kazao je profesor Gospodarske škole u Čakovcu, Zvonimir Siladi, stoji u obavijesti MUP-a.

‘Bit će od velike koristi za Agronomski fakultet’

Agronomskom fakultetu ova će oprema prvotno služiti za znanstveni razvoj. Ovo nije prvi put da Agronomski fakultet od MUP-a dobiva vrijednu opremu.

– Oprema koju smo danas dobili poslužit će nam za različita znanstvena istraživanja, ali i za izradu nekih diplomskih i doktorskih disertacija. Koristit ćemo je tako da se, u ovim klimatskim promjenama koje su pred nama, poigravamo duljinom dana i noći da bi tako uvidjeli na koji način biljke koje mi koristimo u agronomiji reagiraju u promijenjenim klimatskim uvjetima. To je oprema koja će sigurno biti od velike koristi za znanstvenu instituciju, odnosno za Agronomski fakultet, rekao je Ivica Kisić, dekan Agronomskog fakulteta, priopćio je MUP.