Pretraga

Koliko je dobra plaća važna za upis faksa? Pričali smo sa studentima, evo što kažu

A- A+

Ena, Adelita i Maja studentice su različitih smjerova fakulteta čiji inženjeri imaju plaće koje su među najvišima u Hrvatskoj, a posao pronalaze lako. Od njih smo doznali koliko je to studentima važno prilikom upisa, a usput su nam istaknule i što se pokazalo važnim sada, kada iza sebe imaju već značajan studentski staž. To su kvalitetna stručna i terenska praksa, studentski projekti, Erasmus i dobar odnos profesora. Maturanti, o ovim stvarima morate razmisliti prije nego odaberete svoj budući studij!

rgnf buduća plaća

Razgovarali smo sa tri studentice koje su nam ispričale što im je bilo najvažnije prilikom upisa faksa, a što sada vide najvažnijim za buduće studente | Foto: RGNF

Kada razmišljamo o upisu fakulteta, liste ‘za’ i ‘protiv’ mogu biti podugačke. Ipak, kad se podvuče crta, naša se dvojba, baš kao i zapleti španjolskih sapunica, često svede na bitku razuma i srca. Razum zagovara fakultet s kojim ćemo imati dobru plaću i siguran posao, a srce takvu logiku ne želi niti čuti. Pitanja srca tiču se strasti, interesa, velikih ideala i želje da napravimo pozitivnu promjenu u svijetu.

No, život nije telenovela, stvari nisu crne ili bijele, a ne slušamo samo srce, niti samo razum. Idealan će fakultet zadovoljiti obje strane, doznali smo razgovarajući s našim sugovornicama. One su studentice različitih smjerova pri Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu u Zagrebu. Ena Rudec je iz Osijeka i završava petu godinu diplomskog studija Rudarstvo. Adelita Skitarelić dolazi iz Zadra, a prije nekoliko mjeseci je diplomirala Geološko inženjerstvo, smjer Geologiju okoliša. Maja Štimac je studentica četvrte godine diplomskog studija Naftnog rudarstva, smjer Energetika.

Izdvojeni članak
RGNF

Neodlučni oko studija? Plaće ovih inženjera su među najvećima u Hrvatskoj, poslova ne manjka

Struka bez koje bi stao svijet

Mnoge iznenadi činjenica da se sektor ‘Rudarstvo i vađenje‘ već dugi niz godina svrstava u tri najbolje plaćene industrije u Hrvatskoj. Pozitivno je iznenađenje i što u ovoj industriji žene u prosjeku imaju jednaku, pa i veću plaću od svojih muških kolega, što nije toliko uobičajeno za STEM industriju u koju se ubrajaju i ove struke.

Razlog tome leži u činjenici da sve druge industrije ovise o ovom sektoru. Bez stručnjaka iz rudarstva, geologije i nafte ne bismo imali materijale s kojima gradimo zgrade u kojima živimo. Ne bismo imali od čega napraviti i pokretati vozila kojima putujemo svijetom. Pozdravili bismo se i s mobitelima, laptopima i svim drugim uređajima zahvaljujući kojima udobno živimo.

RGNF

Sve ove struke pripadaju STEM području | Foto: RGNF

Činjenica da su stručnjaci rudarstva, geologije i nafte svijetu prijeko potrebni te da rade važan i zanimljiv posao, našim je sugovornicama bila vrlo važna prilikom upisa, rekle su nam. Adelita se prisjetila kako je proces traženja faksa izgledao za nju. Dugo je pretraživala Internet i čitala o različitim strukama, a pronašla se u opisu zanimanja geološkog inženjerstva.

– Bilo mi je bitno upisati nešto u čemu ću uživati, a da mi opet bude dovoljno izazovno i relativno perspektivno. Pronašla sam se u geološkom inženjerstvu. Smatrala sam da će mi prirodoslovna strana pružiti užitak u učenju, a tehnička razvijati moždane vijuge. I tako je i bilo, ispričala je Adelita.

Ena je pak naglasila kako je za RGNF saznala u četvrtom srednje preko poznanice, a studijski programi su ju privukli i odlučila se upisati. Maja je nakon prirodoslovno-matematičke gimnazije MIOC u Zagrebu znala da želi ići u tehničke struke, a kako ju nije privukao IT, odluka je pala na RGNF i smjer Naftnog rudarstva.

RGNF visina plaće

Studenti naftnog rudarstva na terenskoj nastavi | Foto: RGNF

Buduća plaća: važno, ali nije presudno

Ponudile su nam različite odgovore na pitanje o važnosti plaće prilikom upisa. Ena je znala kolike su plaće inženjera rudarstva u svijetu i Europskoj Uniji, no to joj nije bio prioritet budući da je htjela ostati u Hrvatskoj. Tek je tijekom studiranja saznala kako se kreću plaće u Hrvatskoj, a to je bio dodatan plus. S druge strane, Maja je znala koliku će plaću imati jednog dana kada s faksa izađe s diplomom.

– Kako su neki članovi moje obitelji u inženjerskoj struci, u IT sektoru, upoznata sam s visinom plaća raznih inženjerskih poslova u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Bilo je važno, ali nije bilo presudno, rekla je Maja.

Adelita, pak, o plaći nije znala ništa previše prilikom upisivanja faksa. Novac joj nije bio motivacija, rekla nam je, već isključivo njeni interesi – tražila je nešto u čemu će uživati, a to je i pronašla.

rgnf dobra plaća

Zgrada Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu | Foto: RGNF

Drugi važan faktor bila im je stručna i terenska praksa koje Fakultet omogućuje. Adelita je time u konačnici jako zadovoljna, rekla nam je. Stučna joj je praksa u tri mjeseca donijela ogromno iskustvo, pa iako smatra da bi trebala biti obvezna, njom je jako zadovoljna.

– Što se terena tiče, oni su nužni za usvajanje i potpuno razumijevanje teorije, jer kad jednom vidite nešto na terenu, to ne zaboravljate tako lako kao kada samo pročitate. Terenska nastava je definitivno najvrjednija, a profesori su tu obavili odličan posao, ispričala je Adelita.

Znate li kakvu stručnu praksu nudi vaš budući faks?

Ena upravo stručnu praksu izdvaja kao najveću prednost RGNF-a. Posebno joj je u sjećanju ostalo tjedan dana provedenih u rudniku u Bosni i Hercegovini.

– Već nakon 2. godine provela sam tjedan dana u rudniku u BiH. To iskustvo pomoglo mi je u boljem razumijevanju i povezivanju teorije i prakse. Nakon četvrte godine studija, obavljala sam stručnu praksu u trajanju od mjesec dana u tvrtki po izboru. Vidjela sam kako bi moj posao mogao izgledati, što ću točno raditi i s kakvim ću se sve problemima susretati, ispričala je Ena.

rgnf visina plaće

Studenti Rudarstva na praksi u rudniku | Foto: RGNF

Maja je spomenula kako u okviru faksa djeluje Ured za savjetovanje studenata i organizaciju stručne prakse te projekt ‘RGN START projekt – STručnA pRaksa za živoT’. Osim toga, vještine koje će im trebati na tržištu rada stjecale su i kroz studentske projekte. Naša sugovornica trenutno surađuje s profesoricama na znanstvenom članku koji će utjecati na smanjenje štetnih emisija plinova, što je velik problem današnjice, rekla nam je.

– Idući tjedan se pridružujem ljetnoj školi za naftno inženjerstvo u Dubrovniku – PESS (Petroleum Engineering Summer School) koju organizira RNG fakultet već dugi niz godina. Održavaju se i razna predavanja i interaktivne radionice na koja dolaze brojni sveučilišni profesori i stručnjaci iz SAD-a, Europe i drugih regija, istaknula je Maja.

Maturanti, o ovome možda ne razmišljate, a važno je!

Gledajući unatrag sa iskustvom kojeg su stekle, naše sugovornice izdvojile su još nekoliko faktora koji će rezultirati time da u konačnici budete zadovoljni svojim faksom. Eni se kao najveća prednost pokazala veličina faksa, jer se imala prilike upoznati i povezati sa svima. Osim toga, zadovoljna je i mogućnostima sudjelovanja u projektima, praksama u inozemstvu i razmjeni studenata. Adelita je najzadovoljnija činjenicom da njen smjer ima razumijevanja za prirodu i procese koji se događaju na našem planetu, zbog čega je ovaj studij odličan za one kojima je važna ekologija. Navodi i da su joj atmosfera i pristupačnost profesora bili jednako važni.

– Naravno tu su i brojne druge stvari: terenska nastava, dobra atmosfera, raznoliki ljudi, većinom pristupačni profesori, lokacija samog faksa i vlastita menza, nabrojala je Adelita.

rgnf visina plaće

Studenti Geologije na terenskoj nastavi | Foto: RGNF

No, osim plaće, faktor o kojem morate razmišljati jest i mogućnost zaposlenja. Maja to ističe kao najveću prednost RGNF-a.

– Imamo mogućnost zaposlenja u raznim sektorima energetike, nafte i plina. Primjerice, u području eksploatacije nafte, opremanja i održavanja bušotina, transporta i trgovanja prirodnim plinom, u sektoru električne, solarne i vjetroenergije i danas popularne, geotermalne energije. Možemo se zaposliti i u inozemstvu gdje su mogućnosti još veće, istaknula je.

Tražite faks koji nudi sve – oni postoje

Na kraju dana, dobra plaća će studentima uvijek biti važan faktor, no za iskustvo studiranja i zadovoljstvo karijerom važni su i drugi. Dakle, tražite faks koji nudi dobre mogućnosti zaposlenja i plaće, kvalitetnu stručnu praksu, terensku nastavu, mogućnosti uključivanja u projekte, ali i kolegijalan i pristupačan odnos profesora prema studentima.

Za sve one koje zanimaju tehnički ili prirodni fakulteti, RGNF će biti odličan izbor jer zadovoljava sve te kriterije, sudeći po tome što su nam rekle studentice Maja, Ena i Adelita. Više o Fakultetu, studijskim smjerovima i mogućnostima koje nudi pronađite na njihovoj web stranici.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala srednja.hr i Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta u Zagrebu