Pretraga

Koliko zarađuju profesori na faksu? Ovo su plaće za ožujak 2023., uvjerljivo najmanje imaju – asistenti

Najmanje plaće na fakultetima i znanstvenim institutima imaju asistenti, prosječno neto tek oko 1.041 euro mjesečno. Ujedno su to i najmlađi zaposlenici u sustavu s prosječnom dobi od 32 godine. Podaci su to plaća isplaćenih u travnju, za ožujak 2023. godine koje nam je ustupilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

šarene stolice u predavaonici na fakultetu

Foto: Unsplash

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ustupilo nam je podatke o prosječnim i medijalnim plaćama profesora na faksu za ožujak 2023. godine. Podatci su to koje su izvukli iz Centralnog obračuna plaća, a u obradu su uključeni zaposlenici javnih visokih učilišta koji su zaposleni u punom radnom vremenu i nisu imali bolovanje tijekom mjeseca.

Izdvojeni članak
stolica u učionici

MZO nam je dao podatke: Ovo su prosječne i najveće plaće učitelja i nastavnika za travanj 2023.

Najmanje imaju asistenti, svega 1.041 euro mjesečno

Plaće u sustavu znanosti i visokog obrazovanja jako variraju. Najmanje su plaćeni asistenti čija je prosječna neto plaća 1.041 euro, a medijalna neto plaća još i nižih 1.016 eura. To su ujedno i najmlađi zaposlenici u sustavu s prosječnom dobi od 32 godine. Oni najstariji u sustavu, redoviti profesori u trajnom izboru, imaju daleko najveće plaće. Prosječna neto plaća jednog takvog zaposlenika iznosi 2.575 eura, koliko iznosi i medijalna plaća. Profesori na toj poziciji prosječno imaju 59 godina.

Plaće se, očekivano, penju kako profesori na faksu napreduju po radnim mjestima. To je jedan od glavnih odlučujućih faktora u određivanju visine plaće, No, drugi nezanemariv faktor jest dob. Tako vidimo da asistentima treba u prosjeku više od deset godina da dođu do docenture. Nakon toga u prosjeku svakih pet godina ide novo, više radno mjesto s većom plaćom. To može biti problem jer pokazuje da mladi koji su najmanje plaćeni moraju godinama čekati da dođu do nešto više plaće. Sve podatke o plaćama pogledajte u detaljnoj tablici ispod.

Plaće profesora na faksu za ožujak 2023. godine
Izvor: MZO

Kakve su plaće učitelja u školi?

Ministarstvo nam je ustupilo i plaće učitelja u osnovnim školama te nastavnika u srednjim školama za travanj 2023. Prosječna plaća učitelja u osnovnoj školi za travanj 2023. iznosila je neto 1.212 eura, odnosno medijalno neto 1.202 eura. Učitelji koji nisu napredovali u zvanje imali su manju, a oni koji jesu, plaća se, očekivano, podiže kako se penju po zvanjima. Prosječna dob učitelja u osnovnoj školi iznosi 44 godine.

Prosječna plaća nastavnika u srednjoj školi za travanj 2023. iznosila je neto 1.261 euro, odnosno medijalno neto 1.241 euro. Nastavnici koji nisu napredovali u zvanje imali su manju, a oni koji jesu, plaća se, očekivano, podiže kako se penju po zvanjima. Prosječna dob nastavnika u srednjoj školi iznosi 47 godine. Više o plaćama učitelja i nastavnika za travanj 2023. možete pročitati ovdje.