Pretraga

Konačno započelo potpisivanje programskih ugovora: Evo koja sveučilišta su ih do sada potpisala

A- A+

Rektorica Sveučilišta u Rijeci i rektor Sveučilište Jurja Dobrile potpisali su prekjučer programske ugovore s Ministarstvom znanosti i obrazovanja. Programski ugovori odnose se na ovu akademsku godinu 2018./2019. te sljedeće tri (2019./2020., 2020./2021. i 2021./2022.) Iako ugovori vrijede i za ovu akademsku godinu, ovo su tek prvi potpisani ugovori, te ih ostala visoka učilišta još uvijek nisu potpisala.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja na samom početku veljače rekli su nam da očekuju da će već tijekom tog mjeseca biti sklopljena većina programskih ugovora sa javnim sveučilištima. Ne samo da se tijekom veljače nije sklopila većina programskih ugovora, već se nije sklopio ni jedan iako se ti ugovori odnose i na ovu akademsku godinu koja traje punih sedam mjeseci.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Programski ugovori još uvijek nisu potpisani: Rektori sveučilišta poslali svoje primjedbe

Tek su prekjučer u Ministarstvu znanosti i obrazovanja potpisana prva dva programska ugovora i to sa Sveučilištem u Rijeci i Sveučilištem Jurja Dobrile u Puli. Osnova za potpisivanje ovih programskih ugovora je Odluka o programskom financiranju koju je Vlada donijela još 27. rujna prošle godine, međutim, na nju je Rektorski zbor imao nemali broj kritika o čemu smo pisali.

Programski ugovori potpisuju se za četverogodišno razdoblje i to za akademske godine 2018./2019., 2019./2020., 2020./2021. te 2021./2022. U MZO-u su početkom veljače očekivali da će “svi programski ugovori biti sklopljeni do kraja ožujka”, kako su nam tada izjavili, ali očekivanja se nisu ispunila.

Programski ugovori potpisuju se s javnim visokim učilištima i osiguravaju im temeljno financiranje te omogućuju dodatno financiranje koje se temelji na rezultatima odnosno postizanju dogovorenih ciljeva, a sve to se veže uz transparentan način izračuna i dodjele sredstava.