Pretraga

Konferencija ‘Manager20- Youth reshaping the future’ u Zagreb dovukla čitav svijet

A- A+

Povodom 20. obljetnice studentskog časopisa ‘Manager’, studenti su, okupljeni u udruge AIESEC, Hrvatska studentska asocijacija te Financijski klub, na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu organizirali međunarodnu konferenciju ‘Manager20 – Youth reshaping the future’. Preko 300 hrvatskih i 70-ak stranih studenata iz čitavog svijeta moglo je, kroz tri dana, učiti od cijenjenih domaćih i inozemnih predavača, ali i upoznavati svoje kolege iz svih krajeva planeta.

facebook.com

– Povod konferenciji je 20. obljetnica časopisa Manager. Inače, taj je studentski časopis podijeljen u tri dijela, gospodarstvo, fakultet i lounge pa smo tako podijelili i samu konferenciju, priča nam David Habek, student 5. godine analize i poslovnog planiranja na zagrebačkoj Ekonomiji, inače član udruge Financijski klub, jedne od organizatora.

I stvarno je jesu tako podijelili. Prvi je dan, 22. travnja, glavna tema bila „Poduzeće u modernoj ekonomiji- u korak s globalnim trendovima’, drugi ‘Je li diploma dovoljna?’, a zadnji ‘Uspjeh kroz strast’.
Mi smo im, eto, banuli drugi dan i ispitali je li diploma dovoljna i, ako je vjerovati našim sugovornicima, nije.

Izdvojeni članak

Hrvatska srednjoškolka na razmjeni: U Belgiji su mobiteli zabranjeni i za vrijeme odmora

Je li diploma dovoljna?

Nika Pintar je 22- godišnja studentica francuskog i ruskog na
zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Njoj su, kako sama tvrdi, van
nastavne aktivnosti promijenile život. Presudan moment je bio kada je
otišla na internship u Egipat.

– Meni je to putovanje promijenilo pogled na svijet, karakter. Ono što sam naučila kroz sve to je da ti kroz fakultet dobiješ to neko super obrazovanje. Međutim, ono što se od tebe puno više očekuje je proaktivnost. To je puno bitnije od same diplome, kaže nam Nika te otkriva kako se ne misli vratiti na Filozofski nego cilja na studij u inozemstvu.

S njom se slaže i Milenko Pilić, osnivač ‘HeySuccess’, najveće baze studentskih događaja na svijetu. Inače, on je 27- godišnjak rodom iz Banja Luke, a studirao je većinu vremena u Grčkoj. Nakon studija odlazi u London i osniva spomenutu stranicu. Na konferenciji je u svojstvu predavača, a piše i knjigu ‘A degree is not enough’, tako da nismo niti mogli naći boljeg sugovornika.

– Nije dovoljna, mnoge su se stvari promijenile. Našim roditeljima je bila dovoljna srednja škola, ali to je bio neki drugi sistem. Danas je diploma samo ulaznica u stvarni svijet. Svi bi trebali raditi sve što mogu i žele van nastave da bi stekli dodatna znanja i kompetencije pa da ih ne izbace iz prvog kruga natječaja za posao kao i još 150 ostalih koji imaju samo diplome, priča nam Milenko te dodaje kako se iz organizacije jedne ovakve konferencije poboljšavaju organizacijske vještine, komunikacija, timski rad…

Izdvojeni članak

[VIJEST U BROJCI] U ovu zemlju najviše Erasmus studenata odlazi na razmjenu

300 domaćih i 70 stranih studenata

Ovo nam je potvrdila i Lorena Jelusić, članica Hrvatske studentske asocijacije i studentica 2. godine poslovne ekonomije. Ona tvrdi da je najveći nedostatak studija manjak praktične nastave.

– Nama je ovo praksa. Meni je žao kad vidim ljude koji pucaju na prosjek 5,0 i misle da će time uspjeti u životu. Prosjek je važan, ali praksa je važnije. Svi koji su radili na ovoj konferenciji su jako puno naučili, navodi Lorena.

A radilo je njih oko 30, iz tri udruge, AIESEC, HSA i Financijski klub. Koliko su truda uložili govori činjenica da su okupili studente i predavače iz čitavog svijeta, doslovno od Južne Amerike do Japana. Osim glavnih dnevnih tema, na konferenciji se održavao i ‘speed dating’ s raznim firmama, razne radionice, razgledavanje Zagreba za strance te, naravno, derneci navečer.
Kako nam otkriva Lorena, okupili su preko 300 domaćih i oko 70 stranih studenata, a popunjenost Kongresne dvorane EFZG- a bila je, unatoč kolokvijima, oko 70 posto.

– Imali smo preko 200 prijava iz oko 50 zemalja, ali mnogi od njih nisu dobili vize, poput onih iz Rusije i Iraka, tako da su na konferenciju došli studenti iz oko 20 država svijeta, nadovezuje se David.

Izdvojeni članak

Maturantica s Krka na razmjeni u Njemačkoj: Njihovo obrazovanje neusporedivo je bolje

Upornog Bezhana niti dvije potrebne vize nisu spriječile da se pojavi

A jedan od upornijih po pitanju dolaska bio je Bezhan Muradi iz Afganistana. Njemu su trebale dvije vize da bi došao. Prvo je morao tražiti tursku da bi mogao u Ankaru izvaditi vizu za Hrvatsku, jer mu je tamo najbliži ured. I on je jedan od dokaza da diploma nije sve. Dvije godine je pohađao medicinsku školu, to mu se nije svidjelo pa je odustao. nakon toga je, da bi prehranio obitelj, počeo raditi kao vozač, u međuvremenu upisao i završio menadžment i biznis na jednom američkom fakultetu u Afganistanu i danas je projektni menadžer. U istoj toj firmi gdje je počeo kao vozač.

– Ispričat ću vam priču. Ima jedan tip u Kabulu koji vješa svoju diplomu ispred kolica na kojima mu stoji krumpir kojeg prodaje i stalno govori da ti diploma nije dovoljna da nađeš posao, da moraš znati stvari. Moraš se maknut iz svoje zone ugode, poznatog okruženja. Evo, ja nikad nisam bio van Afganistana i ovo mi je bila odlična prilika. Konferencija je izvrsna, kao i država, grad, ljudi. A i jeftino je, kaže nam Bezhan.

Odlična organizacija

Riječi hvale za organizaciju imaju i predavači. Milenko ju je usporedio s World Business Dialogue, sličnom konferencijom koja se održava u Njemačkoj već 17 godina.

– Ovo je za prvi put fantastično. U Njemačkoj je bilo vidljivih rupa u organizaciji, a ja ovdje takvo nešto nisam primijetio, priča nam Milenko.
Ipak, nisu niti predavanja, niti radionice ono što je najbitnije na ovoj konferenciji.

– Glavni je cilj bio omogućiti studentima networking, upoznavanje i razmjenu kontakata s kolegama iz cijelog svijeta, zaključuje David.

Ako je suditi prema ovima pridošlima iz Afganistana, Etiopije, Kanade, Njemačke, Brazila, Španjolske, Ujedinjenog kraljevstva, Japana i još mnogih, uspjeli su.