Pretraga

Kupovala seminarski rad pa joj prijeti isključenje s faksa: PMF pokrenuo istragu nakon naše prijave

A- A+

Prošloga tjedna pisali smo o studentici Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), koja je bez skrivanja identiteta, kao i podatka o tome gdje studira, u studentskoj Facebook grupi tražila osobu koja će joj napisati seminarski rad za novce. Prije no što smo objavili članak, slučaj smo prijavili dekanici PMF-a, koja nas je jučer obavijestila kako je fakultet poduzeo određene korake.

Foto: Pixabay

Bez skrivanja punog imena i prezimena i s javno dostupnim podatkom gdje studira jedna je studentica PMF-a prvi dan nastave u novom semestru raspisala oglas kojime kupuje seminarski rad.

– Pozdrav svima! Trebam osobu koja studira molekularnu biologiju/biologiju za izradu seminara. Imam ‘samo’ znanstveni rad na eng kojeg treba obradit. Cijena po dogovoru, stajalo je u oglasu objavljenom u Facebook grupi ‘Studentski dom Stjepan Radić – ‘Sava’.

‘Poduzimamo korake kako bismo utvrdili okolnosti’

Izdvojeni članak

Studentica PMF-a bez srama i skrivanja imena traži da joj netko napiše seminar za novce

Na svoj oglas dobila je ponudu, pa je isti nakon nekoliko dana obrisan iz grupe. Radnju studentice prijavili smo dekanici PMF-a, Aleksandri Čižmešija, koja nas je jučer obavijestila kako je fakultet poduzeo određene korake.

– Na Fakultetu poduzimamo korake kako bismo utvrdili okolnosti ovog izuzetno neetičnog i neakademskog ponašanja. PMF izuzetno drži do najviših standarda u znanstvenoistraživačkom, stručnom i nastavnom radu, a iste standarde očekuje i od svojih studenata. Skrivljena ponašanja studenata sankcioniraju se u skladu s odredbama Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata PMF-a, obavijestila nas je dekanica Aleksandra Čižmešija pisanim putem.

Prezentiranje tuđeg rada je teško stegovno djelo

Prema spomenutom Pravilniku PMF-a, ‘davanje lažnih podataka ili poduzimanje postupaka temeljem kojih student ostvaruje neko pravo koje mu ne pripada, a osobito prezentiranje tuđeg rada kao svojeg’ spada u teško stegovno djelo.

Izdvojeni članak

Kupovali akademske radove i za 1.500kn: Slučaj studentskog kriminala došao do ruku policije i državnog odvjetništva

O stegovnoj odgovornosti studenata odlučuje stegovno povjerenstvo, a studentima PMF-a koji počine teško stegovno djelo može biti izrečena mjera zabrane polaganja ispita i/ili pohađanja određenih oblika nastave, mjera privremenog isključenja s fakulteta (najdulje na godinu dana) ili mjera trajnog isključenja s fakulteta.

Podsjetimo, zbog slučaja kupnje akademskih radova i to od registrirane tvrtke, posla je u Hrvatskoj nedavno imala i policija. Sveučilište u Rijeci podnijelo je kaznenu prijavu protiv tvrtke koja se bavi takvom vrstom posla. Iako je prijava kasnije odbačena, podaci o prodanim radovima dostavljeni su Sveučilištu u Rijeci, pa su neki fakulteti protiv studenata koji su kupovali radove pokrenuli stegovne postupke.