Pretraga

Mama studentice ministrici se žalila na nastavu na Ekonomskom: Faks se odmah pohvalio brojkama

A- A+

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska prošlog tjedna gostovala je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. U emisiju se javila gledateljica, mama studentice, koja je istaknula problem s Ekonomskim fakultetom u Zagrebu koji, kako tvrdi, na internet samo stavlja prezentacije i ne provode pravu online nastavu. Ministrica je odgovorila da to nije dovoljno te je rekla da izgleda da fakulteti skromnije provode online nastavu od škola. S Ekonomskog fakulteta tvrde da oni sve odrađuju kako treba te se hvale svojim brojkama.

foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

Gledateljica koja se javila u emisiju Dobro jutro, Hrvatska rekla je da se na Ekonomskom fakultetu ne provodi kvalitetna online nastava, već profesori studentima samo šalju prezentacije. Osim toga, rekla je i da se na kolokvijima studentima daje premalo vremena za odgovore te da to izgleda kao blic test. Pitala je i hoće li izvanredni studenti dobiti povrat djela novca koji su uplatili s obzirom na to da se ovakvo ponašanje ne može računati kao online nastava.

Izdvojeni članak

Provjerili smo jesu li se profesori i studenti uhodali i je li online nastava na fakultetima bolja nego u prvom tjednu

Postavljanje prezentacija i slanje zadataka nije dovoljno

Ministrica je tada odgovorila da se dogodila iznenađujuća stvar, a to je da se u školama online nastava provodi bolje nego na fakultetima. Nažalost, objasnila je da Ministarstvo za Sveučilišta ne može dati izravne upute jer oni imaju svoja tijela poput rektora i dekana.

– Ministrica može jasno propisati uvjete za škole, a za Sveučilište ima preporuke. Očito je da fakulteti skromnije provode nastavu na daljinu. Imamo izvrsnih primjera, ali neki to ne rade kako treba. Pitat ću za ovaj slučaj, nije dovoljna samo prezentacija i davanje zadataka, odgovorila je ministrica Divjak u emisiji.

Kako bi istaknula da nije dovoljno staviti samo prezentacije i poslati zadatke studentima, ministrica je sve objavila i na svojem Facebooku.

Vezano za povrat novca rekla je da su postavili pitanje visokim učilištima misle li umanjiti troškove za participaciju, budući da Ministarstvo plaća punu subvenciju. Najveći dio fakulteta je odgovorio da to ne misli učiniti, ali to je još uvijek otvoreno za raspravu.

Ekonomski fakultet hvali se brojkama

Na upit Ekonomskom fakultetu oni su odgovorili priopćenjem u kojem brojkama pokušavaju dokazati da nastavu izvode kvalitetno u online okruženju.

Kako pišu u svojem priopćenju “malo je poznata činjenica da je dio našeg nastavnog osoblja morao napustiti svoje domove i pronaći alternativni smještaj ili zbog novonastale situacije nemaju adekvatne uvjete za izvođenje online nastave (loša Internet veza, oštećena oprema, nedostatak prostora i slično)”.

– U ovom trenutku u tijeku je dodatna obuka nastavnog osoblja vezano za izvođenje nastave online, te izrada niza dodatnih materijala kako bi se i studentima i nastavnom osoblju olakšalo korištenje e-learning platformi s ciljem lakšeg usvajanja gradiva. Na kritiku da se na Ekonomskom fakultetu – Zagreb nastava izvodi na način da se samo objavljuju prezentacije najbolje možemo odgovoriti s konkretnim podacima i činjenicama, napisali su te dodali da imaju dugogodišnje iskustvo u izvođenju online nastave, obzirom da već desetak godina izvode nastavu online u domaćem i međunarodnom okruženju.

Ostatak njihovog priopćenja u kojem su iznijeli brojke prenosimo u cijelosti:

U ovom se trenutku na Ekonomskom fakultetu – Zagreb u ljetnom semestru akademske godine 2019./2020. izvodi 235 predmeta na stručnim preddiplomskim i diplomskim studijima, integriranom sveučilišnom studiju te studijima na engleskom jeziku. Na sustavu za e-učenje Merlin otvoren je i izvodi se 41 e-kolegij u koji je ukupno upisano 8.489 studenata i 94 izvođača. Na alternativnoj, G-Suite for Education platformi za e-učenje Google Classroom u prosjeku je aktivno 368 učionica, od kojih se dio koristi za provedbu kolokvija i ispita ili za operativne aktivnosti Uprave fakulteta i ostalih ustrojbenih jedinica. Od 16. ožujka 2020. do danas na toj je platformi organizirano ukupno 2.857 online sastanaka na kojima je sudjelovalo ukupno 7.950 korisnika. Na platformi je od 16. ožujka 2020. do danas 773 jedinstvenih (unique) registriranih korisnika organiziralo najmanje jedan sastanak.

Na svim platformama nastava se odvija online na nekoliko načina, a sukladno preporukama Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sveučilišta u Zagrebu:

1. Objava prezentacija praćenih tonskim zapisom
2. Održavanje online predavanja uživo (webinara) uz korištenje Adobe Connect aplikacije u sklopu sustava za e-učenje Merlin. U akademskoj godini 2019./2020. za Ekonomski fakultet – Zagreb korišteno je 10 licenci za virtualne sobe. Pritom naglašavamo da u ovom trenutku, cijeli obrazovni sustav Republike Hrvatske na raspolaganju ima svega 52 licence za Adobe Connect.
3.Održavanje online predavanja uživo putem Google Meets, Webex i MicrosoftTeams aplikacija kao alternativnih rješenja, obzirom na tehnička ograničenja drugih sustava.
4. Objava dodatnih video materijala na online platformama za e-učenje
5. Objava dodatnih materijala, sažetaka, literature, zadataka i testova.

Također napominjemo da fakultet kontinuirano provodi kontrolu kvalitete online
nastave kroz:
1. direktnu komunikaciju sa studentima
2. povratne informacije predstavnika Studentskog zbora Ekonomskog fakulteta
3. analizu sekundarnih podataka dostupnih na e-learning platformama o korištenju e-
learning platformi
4. periodičnu kontrolu kvalitete online nastave na svim razinama studija na uzorku
studenata i nastavnika Ekonomskog fakulteta – Zagreb.

Smatramo da ovi podaci nedvojbeno pokazuju da nastavnici Ekonomskog fakulteta – Zagreb prilagođavaju nastavu studentima koristeći prikladne i inovativne tehnologije e-učenja. Sukladno navedenom, smatramo da su kritike iznesene na račun izvođenja nastave na Ekonomskom fakultetu – Zagreb iznimka, a ne pravilo.
Vezano uz izvođenje ispita, Sveučilište u Zagrebu je 30. ožujka 2020. donijelo Preporuke za način polaganja ispita, ispitne rokove i mjerila ispitivanja u izvanrednim okolnostima. Sukladno navedenom i Ekonomski fakultet – Zagreb je 4. travnja 2020. nastavnom osoblju poslao dodatne upute i informacije o različitim načinima i modalitetima izvođenja kolokvija, predroka i ispita, uvažavajući specifičnosti pojedinih kolegija. U razdoblju do 19. travnja 2020. proveden je niz aktivnosti kako bismo testirali procedure za provjeru znanja i utvrdili eventualne probleme u provedbi. Na fakultetu će se od 20. travnja 2020. krenuti s provedbom online provjera znanja u punom opsegu, a definirani su i novi termini izvanrednog ispitnog roka koji će se
održati u svibnju 2020. godine.

Vezano uz pitanje o smanjenju školarina zbog održavanja nastave online, nadovezujemo se na preporuke Sveučilišta u Zagrebu prema kojima će se za nastavu koja se nije kvalitetno mogla odvijati online, organizirati nadoknada, te sukladno tome ne vidimo potrebu za smanjenjem školarina.

U ovim izvanrednim okolnostima, cilj nam je da zajedničkim snagama osiguramo da se ovaj semestar odvije u skladu s planiranim terminima, te da se osigura maksimalna fleksibilnost u radu sa studentima.
Na kraju, još jednom zahvaljujemo svom nenastavnom i nastavnom osoblju Ekonomskog fakulteta – Zagreb na iznimnom trudu koji sustavno ulažu u izvođenje online nastave.