Pretraga

Maturanti na Filozofskom mogu upisati dva nova studija: U vrtu se zato sadi japanska trešnja

A- A+

Japanologija i sinologija novi su dvopredmetni studiji na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koje maturanti već sada mogu odabrati u sustavu Postani student. Uz ocjene i maturu Hrvatskoga boduje se i viša razina stranog jezika, osnovna razina matematike te jedan izborni predmet na maturi. Studenti ovih studija moći će odlaziti na usavršavanja u Istočnu Aziju.

Filozofski fakultet u Zagrebu | foto: Ramona Ščuric, srednja.hr

Japanologija i sinologija novi su dvopredmetni smjerovi na Filozofskom fakultetu u Zagrebu koje mogu upisati maturanti. Oni su do sada postajali kao slobodni studiji, a sada postaju prijediplomski. S obzirom na to iskustvo, istaknuli su s Filozofskog, očekuju velik broj zainteresiranih studenata.

Povodom pokretanja studija u vrtu Fakulteta posadit će se japanska trešnja

Za studije japanologije i sinologije, vidljivo je u Postani student, s 30 posto boduju se ocjene iz srednje škole, 30 posto donosi matura Hrvatskoga, 22 posto viša razina stranog jezika i osam posto osnovna razina Matematike. Treba se položiti i jedan izborni predmet koji se boduje s pet posto. Povodom otvaranja studija japanologije u subotu 9. ožujka iza podne u vrtu Filozofskog sadit će se japanska trešnja, dok će na fakultetu biti održano natjecanje u govoru japanskoj jezika, radionica origamija i pisanje imena na japanskome. S Filozofskog su već najavili da će postojati i diplomski studij japanologije.

– Novi studij japanologije svoje će polaznike osposobljavati u standardnom japanskom jeziku, njegovim lingvističkim i društveno-kulturnim osobitostima, podučavati japanskoj povijesti, književnosti, ali i japanskoj kulturi i društvenim odnosima. Znanjem i sposobnostima koje svladavaju na studiju, studenti postaju konkurenti za rad u širokom polju zanimanja poput medija, turizma, podučavanja, prevođenja, industrije i trgovine, diplomacije, kao i radom u različitim područjima kulturne djelatnosti. S obzirom da je riječ o dvopredmetnome studiju, japanologiju mogu kombinirati s brojnim drugim studijskim grupama koje nudi naš Fakultet, kazali su s Filozofskog.

Izdvojeni članak

Filozofski u Zagrebu pokreće dva nova studija: Studenti će moći na usavršavanja u Istočnu Aziju

Za vrijeme studija dostići će se viša srednja razina iz standardnog kineskog jezika

Kao što su nam ranije rekli s Katedre za sinologiju, u svakom društvu potrebni su stručnjaci koji će dobro poznavati kineski jezik, kinesku prošlost i sadašnjost. Za kineski jezik i sinologiju, kazali su, postoji interes.

– Predviđeno je da studenti biraju i određene kolegije sa studija japanologije, kao i iz fakultetske ponude. Time će moći situirati Kinu u širi kontekst Istočne Azije s jedne strane, te dijelom poraditi, primjerice, i na osnovnim lingvističkim ili književnim teorijama, pojasnili su ranije s Katedre za sinologiju.

Za očekivati je, objasnili su, i da dio studenata vrijeme provede na jezičnom usavršavanju u Kini jer kineska vlada svake godine nudi određeni broj stipendija studentima sinologije. Za vrijeme prijediplomskog studija studenti će dostići višu srednju razinu iz standardnog kineskog jezika. S Katedre za japanologiju tada su rekli da su ostvarili suradnju s brojnim japanskim sveučilištima i da njihov studenti već sada imaju brojne mogućnosti stipendiranog studijskog usavršavanja u Japanu.