Pretraga

Medicinski organizira posljednji ispraćaj 12-ero pokojnika: Svoje tijelo darovali su za učenje

A- A+

Na Medicinskom fakultetu u Zagrebu postoji program doniranja tijela. Njime je omogućeno da osobe još za života mogu potpisati izjavu kojom se nakon smrti njihovo tijelo donira MEF-u za potrebe medicinske edukacije i znanosti. Po prvi puta ove će godine MEF održati ceremoniju posljednjeg ispraćaja 12-ero takvih pokojnika i njihove urne položiti u nedavno otvorenu grobnicu.

Medicinski fakultet/ foto: Ivan Klindić / www.ivanklindic.info

I uz sve dostupnije pisane izvore, učenje na anatomskim preparatima, zna to svaki student medicine, nezamjenjiv je način usvajanja novih znanja. Budući liječnici na početku svoga puta moraju temeljito upoznati građu ljudskog tijela, a čine to zahvaljujući osobama koje su odlučile svoje tijelo donirati Medicinskom fakultetu.

Izdvojeni članak

Župna obavijest: Održava se sveta misa za pokojnike koji su tijelo darovali Medicinskom fakultetu

– Važnost anatomije za medicinsku obuku – to je važnost temelja za kuću. Anatomija je predmet koji se uči očima, jedna od najrealnijih struka ljudskog znanja, gdje ono o čemu se govori ne treba na dugo i široko obrazlagati i dokazivati, već je sve vidljivo i opipljivo i sve treba mladim ljudima pokazati, kako izgleda u prirodi, istaknuo je akademik Drago Perović 1918. na prvom predavanju na zagrebačkom Medicinskom fakultetu.

Poštovanje osobama koje su se odlučile pokloniti svoje mrtvo tijelo budućim liječnicima Medicinski fakultet od ove će godine iskazivati na poseban način – održavanjem ceremonije posljednjeg ispraćaja tih osoba. Urne darivatelja tijela bit će položene u grobnicu koja je za te potrebe otvorena još prošle godine.

– Ove godine započinjemo s ceremonijom kojom studenti žele izraziti svoju zahvalnost darivateljima tijela i njihovim obiteljima, a koja će se upriličiti po završetku nastave iz anatomije u svakoj akademskoj godini. Svečani ispraćaj uz prisutnost svih studenata prve godine studija medicine, demonstratora i nastavnika na Zavodu za anatomiju „Drago Perović“ te pratnju zbora studenata Medicinskog fakulteta, Lege artis, započet će u srijedu 15. svibnja 2019. godine u 13:45 sati u Velikoj dvorani Krematorija na Mirogoju. Tom prilikom obaviti će se i polaganje urni darivatelja u grobnicu, priopćili su s MEF-a uz osmrtnicu s imenima 12-ero pokojnika.