Pretraga

Ministarstvo mudro šuti oko dokumentacije: Upravni nadzor promjene statusa Hrvatskih studija još uvijek stoji na mjestu

A- A+

Upravni nadzor nad radom Sveučilišta u Zagrebu trenutno stoji na mjestu. To je činjenica koju ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u posljednje vrijeme ne prihvaća baš najbolje. Na pitanje novinara odgovara kako je postupak usporen jer visoka učilišta ne dostavljaju potrebnu dokumentaciju. Onda je mi upitamo o kojim se konkretno dokumentima radi pa od Ministarstva dobijemo sve osim odgovora na naše pitanje. Tako je i s odlukom o promjeni statusa Hrvatskih studija, nad kojom je pokrenut upravni nadzor, a čeka se navodna dokumentacija. Dokumentacija o kojoj ništa ne znamo jer ni Ministarstvo ne zna ili ne želi s nama podijeliti informacije.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

Iako članovima akademske zajednice upravni nadzor nad Sveučilištem u Zagrebu možda znači puno, nije više toliko izvjesno da će se provesti na pravi način. Provodi ga, naime, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a nakon dolaska nove ministrice Blaženke Divjak, mnogi su mislili kako će pravo i pravda konačno zaigrati važniju ulogu. Upravni nadzori uistinu jesu pokrenuti, no trenutno stoje na mjestu, a nemamo nekog razloga vjerovati da će se situacija drastično promijeniti.

Ministrica ne daje odgovor: I dalje se ne zna koji su konkretno dokumenti potrebni za provođenje nadzora nad promjenom statusa Hrvatskih studija

Kada se novinari upitaju zašto upravni nadzori odjednom stoje na mjestu, ministrica Divjak to niječe, a svu odgovornost oko usporavanja procesa prebacuje na Sveučilište u Zagrebu. Sveučilište ne dostavlja dokumentaciju potrebnu za provođenje nadzora, kaže. Po tome ispada da su joj ruke svezane, a Sveučilište na čelu s Damirom Borasom instituciji Ministarstva može se zauvijek rugati.

Izdvojeni članak

Tri upravna nadzora koja će ministricu Divjak dočekati prvi dan na novom poslu

No, upravni nadzori su vezani za različite odluke pa tako za sobom povlače drugačije količine dokumentacije. Jedan od zahtjeva kojemu treba najmanje dokumenata sigurno je onaj oko upravnog nadzora promjene statusa Hrvatskih studija, za kojeg su naizgled dovoljni javno dostupni zakoni, zapisnici i odluke. No, pretpostavili smo proceduru i važnost dodatne dokumentacije koju spominje Divjak i upitali Ministarstvo da nam kaže koji su konkretno dokumenti potrebni. Dobili smo sve osim odgovora na pitanje, a jedino što ostaje sigurno jest da je upravni nadzor pokrenut.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja po zaprimljenom zahtjevu za provođenje upravnog nadzora nad zakonitošću gore navedene Odluke uputilo je dopis Sveučilištu u Zagrebu kojim je zatraženo očitovanje Sveučilišta u Zagrebu na okolnosti i argumentaciju vezano uz donošenje iste, te dostava cjelokupne dokumentacije koja se odnosi na predmetnu Odluku, rekli su nam iz Ministarstva.

Kada postavite pitanje o kojim se konkretno dokumentima radi, a dobijete odgovor da im treba cjelokupna dokumentacija, onda je jasno da Ministarstvo baš ne razumije što treba napraviti. Ili ni samo ne zna koje dokumente treba, ili zna, ali ih ne želi podijeliti s javnosti. U svakom slučaju, Ministarstvu je tako lakše jer sva odgovornost pada na Borasa i Sveučilište u Zagrebu.

‘Treba nam sva dokumentacija koja nam je potrebna’

Osim toga, u odgovoru nas Ministarstvo pokušava educirati o odredbama Zakona o znanstvenoj djelatnosti, odnosno dijela koji se tiče odredbi oko upravnog nadzora. Ustanovljavaju kako nadzor provode u skladu s ovlastima i ne kršeći autonomiju Sveučilišta. No, zaboravljaju da to nije odgovor na naše pitanje, već samo nepotrebno skretanje s teme. Pretpostavljamo da su toga, u jednom trenutku pisanja odgovora, postali svjesni pa su još jednom ponovili kako im je potrebna relevantna dokumentacija.

Izdvojeni članak

MZO počelo djelovati u skladu sa svojim zakonskim ovlastima: Pokrenut upravni nadzor nad Sveučilištem u Zagrebu!

– Nastavno na navedeno, u gornjem predmetu zatražena je sva relevantna dokumentacija vezana uz Odluku Senata Sveučilišta u Zagrebu kao i očitovanje Sveučilišta, kazali su iz Ministarstva.

Osim očitovanja, koje bi moglo proći kao jedan od dokumenata, nije nam baš jasno zašto Ministarstvo od Sveučilišta potražuje dokumentaciju vezanu uz određenu odluku, kada i zapisnike, zakone pa i same odluke može pronaći na mrežnim stranicama. Usto, ponavljanjem odgovora u smislu ‘treba nam sva ona dokumentacija koja nam je potrebna’ Ministarstvo je pokazalo vještinu trčanja u krug i izbjegavanja odgovora. Inače, rekli bismo da to netko čini kada nešto ne zna ili nešto želi prikriti. Bilo koji od ova dva razloga zbog kojih trenutno nemamo odgovor od Ministarstva, upravo dokazuje da ono nije spremno uhvatiti se u koštac s problemima na Sveučilištu u Zagrebu.