Pretraga

Ministarstvo provjerava podatke studenata koji primaju državnu stipendiju, za 44 obustavljena isplata

A- A+

Prema pravilnicima za dodjelu državnih stipendiju, Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi provjere točnosti podataka temeljem kojih je student ostvario pravo na stipendiju. Trenutno je u tijeku postupak provjere dvostrukog financiranja, jer pravila nalažu da studenti koji primaju državnu stipendiju ne mogu primati niti jedni drugu iz javnih izvora. Za 44 studenta koji nisu dostavili očitovanje nakon provjere MZO-a isplata je obustavljena, barem dok Ministarstvu ne dostave traženu dokumentaciju.

fakultet_studenti_upisi na fakultete

Foto: Srednja.hr/pixabay

Studenti koji primaju bilo koju državnu stipendiju koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne smiju primati niti jednu drugu stipendiju koja se financira iz javnih izvora, primjerice neku gradsku ili županijsku. To je jasno navedeno u pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju, kao i pravilo da će Ministarstvo vršiti provjere točnosti podataka temeljem kojih je student ostvario pravo na stipendiju.

Trenutno u tijeku provjera prima li student  još jednu javnu stipendiju

Kako bi se potvrdila ispravnost podataka, MZO od studenata može tražiti i dodatnu dokumentaciju. Iz Ministarstva za srednja.hr potvrđuju da se trenutno provjerava poviše navedeno dvostruko financiranje studenata. Provjere provode u suradnji s Poreznom upravom, tako da se utvrđuje iznos evidentiran pod stavkom 28 – Stipendije i potpora djetetu za školovanje do 15. godine života odnosno do završetka osnovnoškolskog obrazovanja do propisanog iznosa za svakog studenta korisnika državne stipendije.

– Studenti koji imaju evidentirano prekoračenje iznad iznosa isplaćene državne stipendije dužni su dostaviti ugovore s drugim isplatiteljima i JOPPD obrasce (cjelokupan pregled isplatitelja) da bi opravdali prekoračenje. Ako se utvrdi dvostruko financiranje iz javnog izvora, obustavlja se daljnja isplata državne stipendije te su studenti u obvezi izvršiti povrat uplaćenih sredstava. Tijekom provjera za akademsku godinu 2022./2023. nije utvrđeno kršenje predmetnog uvjeta. S obzirom na to da određeni broj studenata nije dostavio očitovanje s popratnom dokumentacijom (ukupno 44) istima je stipendija obustavljena do zaprimanja tražene dokumentacije, kažu iz MZO-a za srednja.hr.

Izdvojeni članak
učenje stipendija potprora

Država Hrvatima izvan RH podijelila 1.150 stipendija: Iznosi 1.500 eura, evo liste dobitnika

Neke provjere vrše se na mjesečnoj bazi

Ističu da su još tijekom postupka obrade prijava, ovisno o vrsti podataka i nadležnosti institucija, surađivali s Ministarstvom pravosuđa i uprave, Ministarstvom hrvatskih branitelja, Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Nacionalnim centrom za vanjsko vrednovanje obrazovanja te visokim učilištima. Dodatne kontrole vrše se i na mjesečnoj bazi.

– Dodatno, pravo na državne stipendije i druge izravne i neizravne potpore studenata u nadležnosti ovog Ministarstva utvrđuju se provjerom putem mrežnog servisa Informacijski sustav studentskih prava (ISSP) čiji se izračun naslanja na evidencije o osobnim podacima studenata, a koje vode matična visoka učilišta studenata. Stoga, prije svake mjesečne isplate stipendije, ovo Ministarstvo vrši kontrole statusa studenata korisnika državnih stipendija. Odnosno, promijenjene okolnosti studiranja; provjere studenata u redovitom statusu, završetka studija i/ili upisa mirovanja studentskih prava i obveza, provjere studenata vezane za radni odnos ili obavljanje samostalne djelatnosti obrta ili drugog slobodnog zanimanja. Ako se utvrdi bilo koja od navedenih okolnosti, obustavlja se daljnja isplata državne stipendije, a o istom se elektroničkom poštom obavještava korisnika, navode iz Ministarstva.

Izdvojeni članak
računi

Izračunali smo koliko košta studentski život u Zagrebu: Jedna stipendija neće vam biti dovoljna

Građani koji imaju saznanja eventualnom o kršenju pravila mogu to prijaviti

Ipak, naglašavaju, studenti u većini slučajeva sami obavještavaju Ministarstvo ako se neka od okolnosti izmijenila, npr. kada diplomiraju. Kada je, pak, riječ o izjavi o članovima kućanstva, jer se u obzir uzimaju prihodi kućanstva, i te podatke za studente koji žive u Hrvatskoj Ministarstvo još u procesu prijava preuzima iz evidencije Porezne. No studenti s prebivalištem izvan Hrvatske sami dostavljaju potvrde o prihodima za svakog člana, uključujući i sebe. Pa građani koji imaju saznanja da je neki student prekršio pravila, što je primjerice bio slučaj s djecom ministra iz BiH prije šest godina, mogu i sami prijaviti nepravilnosti.

– U slučaju zaprimanja službenih Pritužbi građana, ovo Ministarstvo svaku prijavu prosljeđuje Ministarstvu unutarnjih poslova i/ili Poreznoj upravi u svrhu daljnjeg postupanja, zaključuju iz Ministarstva.