Pretraga

Ministrica je prije 10 godina prijavila da su je plagirali: Prepisivačici tek sad oduzeli doktorat

A- A+

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, nakon više od deset godina sudskih i akademskih borbi, konačno je dočekala pravdu. Žena koje je neovlašteno i netočno koristila dijelove njenog magisterija u svojem doktoratu konačno je izgubila titulu doktora znanosti. Odlučio je tako Senat zagrebačkog sveučilišta, a sad preostaje još da rektor Damir Boras poništi spornu diplomu.

nina obuljen

Ministrica Nina Obuljen Koržinek je 2011. prijavila Sveučilištu u Zagrebu sumnju da je Martina Borovac Pečarević plagirala njezin magisterij
Foto: Screenshot HRT

Martina Borovac Pečarević koja je, sudski dokazano, plagirala ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, konačno je izgubila titulu doktorice znanosti. Kako doznaje Telegram koji mjesecima detaljno prati ovaj slučaj, na jučerašnjoj sjednici senatori zagrebačkog sveučilišta su s 60 glasova za i tek jednim suzdržanim donijeli odluku da dotičnoj gospođi oduzmu akademski stupanj doktora znanosti.

Prijavila ju prije deset godina

Senatori su izglasali izvješće u kojem stoji da se Borovac Pečarević netočno i nečestito, piše Telegram, poslužila magistarskim radom aktualne ministrice. Kraj je ovo sage koja seže unatrag više od deset godina. Kako je Telegramu objasnio rektor Damir Boras, nakon što senatori usvoje izvješće i donesu odluku o oduzimanju doktorata, rektor poništava doktorsku diplomu. No, već jučerašnjom odlukom senatora Borovac Pečarević više nema svoju doktorsku titulu.

Kraj je ovo sage koja seže unatrag više od deset godina. Martina Borovac Pečarević, koja danas ima uglednu diplomatsku karijeru zaposlivši se u predstavništvu Europske unije u Burundiju, 2011. sporni je doktorat obranila pod mentorstvom bivše ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Tada je, podcrtava Telegram, bila i zaposlena u resornom ministarstvu koje je vodila njena mentorica.

Nina Obuljen Koržinek još je 2012. sveučilišnim tijelima prijavila da sumnja da je Borovac Pečarević u doktoratu nepropisno koristila njen magisterij i još neke radove. Tri godine kasnije etička tijela na rektoratu zaključuje da je riječ o plagijatu. No, nema sankcija pa aktualna ministrica kreće u sudsku bitku. Tek prije gdoinu dana Visoki trgovački sud potvrđuje da je Borovac Pečarević ‘neovlašteno koristila’ Obuljen Koržinek i tako ju oštetila.

Izdvojeni članak
student u svečanoj halji drži diplomu u ruci

Raj za plagijatore: U 20 godina u Hrvatskoj je poništen samo jedan doktorat

Boras još mora poništiti diplomu

Nakon te presude, navodi Telegram, ministrica se obraća Filozofskom fakultetu gdje se u studenom prošle godine predlaže Senatu zagrebačkog sveučiliđšta da se oduzme sporni doktorat. Senat u prosincu imenuje povjerenstvo, a oni koncem siječnja donose mišljenje da je u spornom doktoratu, među ostalim, ‘povrijeđeno načelo etičnosti netočnim i nečestitim prikazivanjem i navođenjem informacija o porijeklu ideja i navoda koji su se koristili u radu’, prenosi Telegram.

Njihovo izvješće senatori prihvaćaju prije mjesec i pol dana, a jučer donose finalnu odluku da se oduzme doktorat. Kako stoji u odluci u posjedu Telegrama, ona stupa na snagu danom donošenja, a Martina Borovac Pečarević dužna je vratiti original diplome zagrebačkom sveučilištu u roku od 30 dana od donošenja odluke. Posljednji je korak nakon finalne odluke senatora poništavanje doktorske diplome, što poduzima rektor Boras. Kako podcrtava Telegram ovo je, po svemu sudeći, prvi oduzeti doktorat na zagrebačkom sveučilištu.