Pretraga

Raj za plagijatore: U 20 godina u Hrvatskoj je poništen samo jedan doktorat

A- A+

Telegram donosi nevjerojatnu priču. Iako je sud dokazao kako je plagirala ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek gđa Martina Borovac Pečarević i dalje službeno ima doktorat. Zahvaljujući svojoj tituli, radi u Parizu u Uredu Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri UNESCO-u. No nije to ono što je tragično. Problem je što je u dvadeset godina u Hrvatskoj oduzet tek jedan lažno stečeni doktorat.

Foto: Unsplash

Izdvojeni članak

‘Izvrstan’ primjer studentima: Odbor za etiku ustvrdio da je predsjednik Ustavnog suda djelomično plagirao doktorski rad

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nedavno je, piše Telegram, na sudu nepravomoćno dokazala da je su je plagirali.

Naime, Martina Borovac Pečarević, nekadašnja načelnica Sektora za europske poslove i medije Ministarstva kulture, dok mu je na čelu bila Andrea Zlatar Violić, kopirala je dijelove njezina magistarskog rada i, zahvaljujući njima, stekla titulu doktorice znanosti. Mentorica je je bila baš nekadašnja ministrica Zlatar Violić.

Iako je sud potvrdio da je plagirala, Borovac Pečarević i dalje je doktorica znanosti. Da stvar bude bolja, radi u Uredu Stalnog predstavništva Republike Hrvatske pri UNESCO-u u Parizu.

Sveučilište nije ništa činilo pa je tražila pomoć suda

Izdvojeni članak

Sveučilište u Beogradu poništilo je doktorat ministru financija zbog plagiranja

Nakon prijave Obuljen Koržinek, još u travnju 2015., Etičko povjerenstvo Zagrebačkog sveučilišta utvrdilo je da su dijelovi disertacije Borovac Pečarević ‘nesumnjivo plagirani’ iz teksta magisterija i još najmanje dva objavljena rada aktualne ministrice. No nakon toga ništa nije učinjeno.

Budući da ni Filozofski fakultet, na kojem je obranjen sporni doktorski rad, ni Sveučilište u Zagrebu, koje je utvrdilo da je plagiran, nisu pokrenuli postupak oduzimanja doktorata. Obuljen Koržinek zato je pomoć zatražila od suda, koji je potvrdio da su joj povrijeđena autorska moralna i imovinska prava.

Zanimljivo je pak kako se Sud obio zahtjev da naloži Filozofskom i Sveučilištu pokretanje i provedbu postupka oduzimanja akademskog stupnja doktora znanosti. Tvrde kako za to nisu nadležni. S Filozofskog su za Telegram rekli kako će takav postupak pokrenuti nakon što presuda postane pravomoćna.

Jedan jedini slučaj: Plagirao sam sebe pa ostao bez titule

Izdvojeni članak

Odzvonilo plagijatorima: Svi fakulteti dobili softvere za provjeru autentičnosti, možete ih koristiti i sami

Novinarka Dora Kršul odlučila je istražiti koliko je doktorata oduzeto zbog plagiranja. Sudeći po onome što je otkrila, moglo bi se reći da je Hrvatska zapravo raj za plagijatore.

Pitali su sve rektorate oduzimaju li njihova sveučilišta doktorate zbog plagiranja. Sveučilišta u Zagrebu, Osijeku i Splitu nisu ni odgovorila na upit, a od onih koji su odgovorili, samo je Sveučilište u Rijeci potvrdilo da je poništilo jedan doktorat.

Iz ureda rektorice Snježane Prijić-Samaržije za Telegram su rekli da su 2001. godine oduzeli akademski stupanj doktoru znanosti koji je u dizertaciji plagirao vlastiti magistarski rad.

Kako drugi takvi slučajevi nisu poznati, daje se zaključiti kako je u protekla dva desetljeća oduzeto tek jedan nelegalno stečen akademski stupanj doktora znanosti. Kako bi narod rekao, jedan k’o nijedan. Oni koji su svoje radove pisali po svim standardima akademske čestitosti očito ispadaju kreteni. Možda tek novouvedeni softveri za provjeru plagijata uvedu neki red. Nadajmo se!