Pretraga

Mioković više nije šef Studentskog zbora: Smijenili su ga sinoć oni koji, kao, ‘ništa nisu znali’

A- A+

Mihovil Mioković više nije predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, glavnog predstavničkog tijela zagrebačkih studenata. Odlučila je tako na sinoćnjoj sjednici Skupština tog Zbora, a nakon što je Mioković objavio na što je sve Studentski zbor u njegovom mandatu trošio novac. On nakon smjene kaže kako bi, da je znao da će ostati bez pozicije, svejedno objavio račune.

mihovil mioković

Mihovil Mioković, glavni studentski predstavnik na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Nakon burnog tjedna za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu, Mihovil Mioković više nije glavni predstavnik zagrebačkih studenata. Tako je na sinoćnjoj sjednici odlučila Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Do izbora novog predsjednika zbor ima vršitelja dužnosti

O tome su se iz Zbora oglasili i putem Facebooka kazavši kako su nepovjerenje i smjena Miokovića izglasani s natpolovičnom većinom od 28 glasova ‘za’ te dva suzdržana. Za vršitelja dužnosti predsjednika Studentskog zbora izabran je najstariji član skupštine Marko Mimica te će on voditi Zbor do izbora novog predsjednika.

– Za vrijeme sjednice mogla su se čuti mnoga pitanja članova Skupštine kao i odgovora donedavnog predsjednika. Svjesni smo situacije u kojoj se nalazimo na samom kraju našega mandata. Vjerujemo da će novi saziv Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu biti još aktivniji u provođenju projekata i transparentniji od samoga početka te da se ovakva situacija u Studentskom zboru više nikada neće ponoviti, napisali su iz Zbora na Facebooku.

Podsjetimo, Miokovićeva smjena dolazi par dana nakon što je objavio na što je sve Studentski zbor u njegovom mandatu trošio novac. Zbor je tako 44.000 kuna spiskao na dva ‘napucana’ Macbooka, kupljena su i dva sefa za oružje, svaki preko 4.800 kuna, a nevjerojatnom se čini činjenica da je 9.600 kuna potrošeno na Miokovićev osobni trening, odnosno tečaj govorništva, koji naposljetku nije ni završio. Donedavni Miokovićevi bliski suradnici, koji su ga sada smijenili, oštro su ga i ovih dana kritizirali. No i sami su priznali da su vidjeli sef za oružje u prostorijama Zbora, kao i neke druge stvari, ali nikada nisu propitkivali o njima.

Inače, drama oko jučerašnjih sastanaka Skupštine počela se odvijati još popodne. Redovna sjednica na kojoj je Mioković razriješen trebala se održati u 18 sati. No, Mioković je nešto iza podneva putem WhatsApp-a sazvao sjednicu Predsjedništva Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Članovi Predsjedništva nisu se odazvali na njegov poziv. U postu na Facebooku koji potpisuje Predsjedništvo Zbora napisali su kako su razlozi neodazivanja ti da im nije dostavljen služben poziv na sjednicu, smatraju da sjednica Skupštine ‘mora imat primat nad medijskom konferencijom’ te su poručili kako ‘članovi Studentskog zbora neće podilaziti ucjenama i prijetnjama’.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Sad se svi odriču šefa Studentskog zbora. Ali budimo realni, nije to zbog trošenja

‘S ovim izlaženjem van ne žalim apsolutno ni za čim’

Smijenjeni predsjednik Studentskog zbora u Zagrebu, Mihovil Mioković, kaže nam kako mu nije žao što je objavio račune koji pokazuju na što Zbor troši proračunski novac. Želi da to od sada bude praksa svih čelnika studentskih zborova.

– S ovim izlaženjem van ne žalim apsolutno ni za čim, ako je ovo sve vrijedno žrtve da sljedeće generacije studentskih zborova cijeloj Hrvatskoj počnu biti transparentnije. Mislim i smatram da je to sve vrijedilo toga, ali ako se sve vrati staroj priči mislim da je onda sve bačeno u vjetar. Jedino što bih promijenio je da sam mogao i znao i što sam rekao da bih napravio u sljedećem mandatu da faktura iznad 10.000 kuna ne bi bila potpisana dokle god to skupština ne bi odobrila, iako je ovo sve bilo legitimno i legalno, ali prozivali su me radi nekih stvari koje su jasne kao dan i stoji im sve u zapisnicima. Svi su znali, to mi je bilo jako fascinantno. Ali na kraju se sve svelo na izbore oko prorektora, kaže Mioković.

Dodaje kako mu je najviše žao njegove obitelji, djevojke i istinskih prijatelja koji su prolazili ovo sve samo zbog njega.

– Ali da mogu, opet bih sve ponovio, samo kada bih mogao pronaći način da njih zaštitim od svega, veli za kraj Mioković.

Napomenimo za kraj da bi mandat Miokovića na čelu studentskog zbora svakako završio jučer u ponoć, budući da danas započinje nova akademska godina. Novog redovnog predsjednika birat će nova Skupština koja još nije sastavljena, dok će do tada, kako smo i spomenuli, Zborom koordinirati v.d. predsjednika Marko Mimica.

Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Borasov suradnik, koji želi biti novi rektor, potpisivao je bahato trošenje novca: Traži se njegova ostavka

Sad se svi odriču šefa Studentskog zbora. Ali budimo realni, nije to zbog trošenja

Najnoviji ispad šefa Studentskog zbora: Sad pravda rektora, kaže da ‘nikada nije imao afere’

Najveća studentska inicijativa obrušila se na predstavnika koji je spiskao pare: Evo što su mu rekli

Studentskog predstavnika mogli bi izbaciti iz HDZ-a: Cijeli slučaj komentirao i Plenković

Anonimni studentski predstavnici traže opoziv svog šefa: Opet se pravdaju da ništa nisu znali

[FOTO] Ovo je sef za oružje koji je kupio šef Studentskog zbora, zamjenik: ‘Dužni smo se ispričati’

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem