Pretraga

Borasov suradnik, koji želi biti novi rektor, potpisivao je bahato trošenje novca: Traži se njegova ostavka

A- A+

Oko glavnog studentskog predstavnika i trošenja novca digla se velika buka. No, valja naglasiti da je račune za napucane laptope i sefove za oružje potpisivao upravo Borasov bliski suradnik i jedan od njegovih prorektora Tonći Lazibat. Studenti sada traže njegovu ostavku, a o cijelom slučaju progovorila je i bivša ministrica Blaženka Divjak.

tonći lazibat

Tonći Lazibat, Borasov prorektor za poslovanje na zagrebačkom sveučilištu (označeno na fotografiji)
Foto: Sveučiliše u Zagrebu | ilustracija srednja.hr

Ovih dana svi pričaju o Mihovilu Miokoviću, glavnog zagrebačkom studentskom predstavniku i bahatom trošenju javnog novca u njegovu mandatu. Jedna od zanimljivosti koja upada u oko je da je na fakture kojima su kupovali skupi laptopi, mobiteli pa i sefovi za oružje svoj potpis stavljao prorektor za poslovanje Tonći Lazibat.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Sad se svi odriču šefa Studentskog zbora. Ali budimo realni, nije to zbog trošenja

Pričali smo s Lazibatom

Radi se o bliskom suradniku notornog rektora Damira Borasa koji, prema medijskim napisima, pretendira da bude idući čelnik zagrebačkog sveučilišta. U tom je svjetlu posebno zanimljiva činjenica da je svojim potpisom odobravao trošenje novca na način na koji se on trošio u Studentskom zboru proteklih godinu dana. Kontaktirali smo prorektora Lazibata i upitali ga je li provjeravao na što studentski predstavnici žele potrošiti javni novac.

– Uz račun Studentskog zbora koji Sveučilište zaprima na plaćanje prilaže se i dodatna dokumentacija iz koje je vidljivo na što se račun odnosi. Za odgovorno i namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovoran je Studentski zbor odnosno Skupština, predsjedništvo i predsjednik Studentskog zbora, odgovara nam Lazibat.

Osim toga, pitali smo ga i hoće li uprava Sveučilišta u Zagrebu pokrenuti kakav postupak protiv glavnog studentskog predstavnika Miokovića.

– Izbore za Studentski zbor potrebno je provesti po dosadašnjoj propisanoj proceduri, a Sveučilište u Zagrebu ne može se i ne želi involvirati u same izbore, ističe u svom odgovoru Lazibat.

Kaže da su odgovorni studentski predstavnici

Naposljetku, zanimalo nas je i misli da nakon ovog slučaja zagrebački rektorat treba više pozornosti posvetiti tome što odobrava Studentskom zboru kad su u pitanju troškovi.

– Kao što je prethodno navedeno za donošenje financijskog plana kao i za namjensko trošenje sredstava u skladu s financijskim planom odgovoran je Studentski zbor, a stručne službe rektorata Sveučilišta u Zagrebu će i nadalje kontrolirati da se poslovni računovodstveni procesi odvijaju transparentno i u skladu s zakonskim propisima i aktima, zaključio je prorektor Lazibat.

Čini se da je jedina odgovornost zagrebačkog sveučilišta, prema ovome što kaže Lazibat, u tome da sve proceduralno bude u redu, dok za sve ostalo – kako, zašto i na što troše novac – odgovornost snose upravo studentski predstavnici.

Bivša ministrica uputila oštre kritike

Zanimljiva je i informacija da je jutros, kako smo izvijestili, Mioković rekao da je upravo Lazibat kandidat kojeg bi osobno podržao da bude budući rektor. Iako, kako je istaknuo, to nema veze s tim što mu je Lazibat potpisivao sve što je kupovao javnim novcem u ime Studentskog zbora. Na tu se u najmanju ruku zanimljivu situaciju na svojim društvenim mrežama osvrnula bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

– Možda ima veze s time da se predsjednik SZ iz 2014. zaposlio baš na katedri sadašnjega prorektora na Ekonomskom fakultetu i to nakon što je glasao za novoga rektora (Boras) i njegovog prorektora (Lazibata). U međuvremenu je od studenta došao do znanstveno-nastavnog zvanja, a i objavljivao je u koautorstvu s prorektorom. Valjda imaju zajedničke interese, stoji u komentaru profesorice Divjak.

Naglašava kako zapošljavanje bivših studentskih predstavnika nije izuzetak jer ih ima i u rektoratu gdje ih je, kako kaže, ‘udomio rektor Boras’. No, Divjak ističe da je šef Studentskog zbora ipak u pravu oko nekih stvari.

– Tako primjerice kaže da sadašnja uprava Sveučilišta nije ostvarila niti jedan od strateških projekta za koji se zalaže SZ, a da ih unatoč tome SZ podržava. U pravu je i zato što kaže da je to sve moguće jer studenti ne izlaze na izbore svoje predstavnike, pa onda isplivaju likovi čiji izbor organiziraju političke stranke ili zavičajni klubovi, piše u objavi Divjak i zatim poziva studente da se organiziraju i izlaze na studentske izbore jer drugog načina za promjenu nema.

https://www.facebook.com/prof.dr.sc.BlazenkaDivjak/posts/396868801796486

Studenti traže ostavku prorektora

Predstavnici inicijative 300=300, koji se već više od godinu dana bore za prava studenata stručnih studija, slažu se u ovoj situaciji s bivšom ministricom. Dijana Radovniković tako nam kaže da je ministrica dobro detektirala bitno u cijeloj priči, a to je umreženost.

– U ijednoj uređenoj i demokratskoj zemlji, ovakve rabote bi dovele do smjene kompletne uprave, a ponegdje i kaznene odgovornosti. Makar iz moralnih razloga, akteri bi se pribili na zid srama i ovakav skandal bi za njih značio politički suicid i kraj akademske karijere. A što se događa u Hrvatskoj, tzv. zemlji znanja? Apsolutno ništa, kazala je.

Posebno se osvrnula i na prorektora Lazibata, s kojim studenti stručnih studija imaju burnu povijest sukoba u vezi razine kvalifikacija koje stječu nakon diplome. On je, podsjetimo, bio jedan od glavnih agitatora da se kvalifikacije stečene završetkom stručnog niže rangiraju od onih stečenih na sveučilišnom studiju. U ovoj situaciji, kako nam kaže, Lazibatova ostavka jedini je ispravan potez.

– Tražimo punu odgovornost prorektora Lazibata u ovoj stvari, a ako ima imalo obraza, srama i akademske čestitosti na koju se toliko poziva, onda će i sam znati da je neopoziva ostavka jedini mogući potez. Svi ostali scenariji su doslovno stavljanje flastera na ranu od metka, zaključila je.


Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Sad se svi odriču šefa Studentskog zbora. Ali budimo realni, nije to zbog trošenja

Najnoviji ispad šefa Studentskog zbora: Sad pravda rektora, kaže da ‘nikada nije imao afere’

Najveća studentska inicijativa obrušila se na predstavnika koji je spiskao pare: Evo što su mu rekli

Studentskog predstavnika mogli bi izbaciti iz HDZ-a: Cijeli slučaj komentirao i Plenković

Anonimni studentski predstavnici traže opoziv svog šefa: Opet se pravdaju da ništa nisu znali

[FOTO] Ovo je sef za oružje koji je kupio šef Studentskog zbora, zamjenik: ‘Dužni smo se ispričati’

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem