Pretraga

Najveća studentska inicijativa obrušila se na predstavnika koji je spiskao pare: Evo što su mu rekli

A- A+

Studentska inicijativa 300=300 obrušila se na zagrebačkog studentskog predstavnika Mihovila Miokovića i načina na koji je na toj funkciji trošio javni novac.

mihovil miokovič

Mihovil Mioković, glavni predstavnik zagrebačkih studenata
Foto: privatna arhiva | obrada: srednja.hr

Inicijativa 300=300, koja se bori za prava studenata stručnih studija, reagirala je na slučaj zagrebačkog studentskog predstavnika Mihovila Miokovića. Mioković je, podsjetimo, javno objavio sve fakture koje je potpisao u svojem mandatu, a iz njih je razvidno da su se mastodontski iznosi javnog novca trošili neodgovorno. Sad su na to reagirali i predstavnici inicijative studenata stručnih studija. Njihovo priopćenje prenosim oicjelosti:

‘Nedopustivo i za svaku osudu’

Poštovani kolege, predstavnici medija te ostala zainteresirana javnosti!

Kao predstavnici studenata stručnih studija, koji smo u više od godinu dana okupljeni u inicijativi 300je300, smatramo neophodnim i formalno se oglasiti oko situacije trošenja novca od strane predsjednika Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Iako smo i ranije isticali neslaganje s Upravom sveučilišta te smo u više navrata upozoravali na različite oblike neprihvatljivog ponašanja, događaji od prethodnih dana dodatno su ojačali naša nastojanja da vlastitim primjerom pokažemo da se može i mora: bolje i drugačije! Inicijativa je u zadnjih godinu dana, različitim akcijama i reakcijama pokazala što se sve i s 0,00 kuna javnog novca može. Stoga smo, a pod krinkom borbe za ta ista prava i kvalitetu studentskog standarda, zgroženi te smatramo apsolutno neprihvatljivim način i svrhu trošenja novca prikupljenog od poreznih obveznika i vas studentata.

Nedopustivim i za svaku osudu smatramo odobravanje plaćanja tečaja razlike bitnog od nebitnog samom sebi, i to u vrijednosti 9.600,00 kuna. Minimalna kultura i obzir prema proračunskim obveznicima bio bi i taj isti tečaj završiti, a o bitnosti i nebitnosti navedenog tečaja, ostavljamo da prosudite sami. Također smatramo suludim potrošiti protuvrijednost jedne školarine za novi mobitel Predsjednika zbora te se pitamo bi li Predsjednik i s vlastitim, teško zarađenim novcem, postupio isto.

‘Ono čime smo osobito zgroženi…’

Svi ostali troškovi, u situaciji pandemije i potresa, kada su mnogi studenti i/ili njihovi roditelji ostali bez posla, jednako su neprihvatljivi, bez obzira na njihovu svrhu. Ono čime smo osobito zgroženi je činjenica kako je prorektor za financije Lazibat, odobrio odnosno potpisao račune za nabavu svega navedenoga te se pitamo kako tek čelni ljudi Sveučilišta troše novac, a pod izlikom autonomije sveučilišta.

Zaključno, u ovom slučaju smatramo minimalnom moralnom obvezom podnošenje ostavke i jednog i drugog aktera te tražimo žurne izmjene zakonodavnog okvira, kojim bi se uvelo obvezno objavljivanje računa i uvođenje transparentnosti na ogroman novac kojim sva sveučilišta u Hrvatskoj upravljaju.

S poštovanjem!

U ime Inicijative,

Jelena Liović
Dijana Radovniković


Pročitajte više tekstova o ovoj temi:

Studentskog predstavnika mogli bi izbaciti iz HDZ-a: Cijeli slučaj komentirao i Plenković

Anonimni studentski predstavnici traže opoziv svog šefa: Opet se pravdaju da ništa nisu znali

[FOTO] Ovo je sef za oružje koji je kupio šef Studentskog zbora, zamjenik: ‘Dužni smo se ispričati’

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem