Pretraga

Mladi poduzetnik objasnio zašto bi mladi trebali preskočiti fakultet

A- A+

Troškovi studiranja sve su veći i veći, pogotovo u Americi gdje mladi ljudi grcaju u dugovima zbog velikih studentskih kredita koje dižu samo kako bi se školovali. Mnogi od njih zato dvoje o tome upisati ili ne upisati fakultet, a na drugu soluciju potiče ih Dale Stephens (21), koji je odustao od fakulteta i dokazao da se prava karijera može imati i bez diplome.

Dale Stephens (21) odustao je od faksa i pretvorio se u uspješnog poduzetnika. Ostalim mladim ljudima savjetuje da im fakultet zapravo nije potreban, a zbog ogromnih troškova studija zbog kojeg je mladima sve teže započeti samostalni život, mnogi razmišljaju i da poslušaju Daleov savjet.

Izdvojeni članak

Nevjerojatno ali istinito: Fakulteti na kojima je gotovo nemoguće pasti godinu

Učenje kroz iskustvo i putovanja više vrijedi

Dale zagovara drugačiji, ‘neškolski’ pristup učenja, naglašava učenje kroz iskustvo, prakse, putovanja i mentorstva nasuprot udžbenika i klasičnih ispita. Njemu se takav način učenja isplatio. Od dvanaeste godine školu je pohađao od kuće, a nakon što je upisao Sveučilište Hendrix u Conwayu, nakon samo jednog semestra, razočaran načinom predavanja i učenja, odustao je od fakulteta. Tada je pokrenuo web stranicu UnCollege.org, predanu dokazivanju teorije da fakultet nije jedini put do uspjeha u životu. Otada je napisao i knjigu ‘Hacking Your Education’ (Hakirajte svoje obrazovanje) kako bi ostalim studentima pomogao da slijede njegov primjer.

Izdvojeni članak

Fakulteti koje se najviše isplati studirati

‘Gap Year’ za one koji misle svojom glavom

Njegova web stranica predstavlja organizaciju koja mladima nudi znanja za profesionalni rast izvan fakulteta, u suradnji s ostalim kolegama i sveučilištima, te skuplja resurse izvan tradicionalnog fakultetskog sistema. Dale tvrdi da je od fakulteta odustao zato jer za njega to mjesto nije bilo intelektualno stimulativno, a nije se osjećao ni podržavano. Kako sam kaže, nije imao strpljenja ostati na mjestu gdje se osjećao podcijenjeno i nepoštovano. Zato je otišao i pokrenuo UnCollege, što se pokazao kao pravi potez.

Praksa kao temelj

Program organizacije pod imenom ‘Gap Year’ pokazao se kao izniman uspjeh, zato jer je namijenjen ljudima koji razmišljaju svojom glavom, i žele uzeti pauzu od fakulteta ili odustati, ali im je potrebna barem neka struktura. Odustajanje od faksa za neke može biti izolirajuće iskustvo, stoga je ovo dobra alternativa, koja nudi učenje različitih vještina i alata kako bi se sami probili u poslovnom svijetu. Nakon što nauče to, polaznici ovog programa odlaza na tri mjeseca u zemlju u kojoj nikad nisu bili i čiji jezik ne govore, nakon čega slijedi praksa u kojem rade na nekom kreativnom programu.

Izdvojeni članak

Sve prednosti i mane privatnih fakulteta

– Najveća razlika između fakulteta i organizacije UnCollege jest u tom što mi ne poučavamo različite predmeta, ne predajemo matematiku i povijest. Mi ljudima dajemo alata i izazove. Oni uče ono što žele, a ne fokusiraju se na sadržaj nego na vještine koje su uvijek za jednu stepenicu više, objasnio je Dale za Business Insider.