Pretraga

Sve prednosti i mane privatnih fakulteta

A- A+

Mnogi studenti, ali i profesori, dijele mišljenje kako su privatni fakulteti manje zahtjevni, da njihove diplome manje vrijede te da ne pružaju kvalitetno visoko obrazovanje. U Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka privatnih fakulteta čije školarine sežu i do 30 tisuća kuna, stoga ako ste boljeg imovinskog stanja provjerite koje su prednosti, a koje mane studiranja na privatnoj visokoj školi ili veleučilištu.

Studirati na privatnim fakultetima mogu samo studenti boljeg imovinskog stanja ili sretnici koji dobiju stipendiju. Međutim, mnogi profesori i studenti dijele mišljenje kako se na privatnim učilištima ili visokim školama ne dobiva kvalitetna naobrazba jer profesori nisu dovoljno zahtjevni te da diplome imaju manju vrijednost kod poslodavaca od onih dobivenih na javnim fakultetima. Izuzevši pozamašan iznos koji trebate odvojiti za školarine, provjerite koje su prednosti studiranja na privatnim fakultetima.

Izdvojeni članak

Odustajanje od faksa ne mora biti smak svijeta

Manje studenata – bolja interakcija

Da je kvaliteta nastave znatno niža na privatnim fakultetima ističu oni koji se vode logikom – školarina od 30 tisuća kuna jednaka je nižim kriterijima prilikom ispita. No uzmete li u obzir da se na ovom tipu studija predavanja i seminarska nastava odvijaju u manjim grupama te da profesori mogu posvetiti više vremena svakom pojedinačnom studenti, shvatite kako prethodna izjava i nije nužno točna.

I sami vjerojatno znate koliko je lakše pratiti nastavu te nešto naučiti ako vas u jednoj dvorani ne sjedi 150, nego 30-ak. U manjim grupama lakše je dobiti odgovor na svako pitanje što znači da je interakcija između profesora i studenata znatno bolja, a taj odnos je ključan za što bolji uspjeh na fakultetu.

Problematični profesori se brzo zamijene

Na javnim fakultetima nije rijedak slučaj da problematični profesori godinama predaju te se iživljavaju nad studentima, a isto tako znaju ocjene dijeliti prema vlastitom raspoloženju. No kad uplatite pozamašan iznos prilikom upisa u svaku akademsku godinu, onda znate i to da se profesori prema takvim studentima neće ponašati neprimjereno. Ukoliko se i pojavi s vremena na vrijeme takav predavač, na privatnim fakultetima je dovoljno nekoliko pritužbi studenata, da isti dobije otkaz.

Izdvojeni članak

Čari Bolonje: Što vas čeka kad promijenite fakultet tijekom studiranja

Manje ponavljača

Logično je da je na privatnim fakultetima znatno manji postotak studenata koji ponavljaju godinu jer svaki dekan od svojih profesora traži da studentima koji imaju problema pri svladavanju gradiva pomognu koliko god mogu. Za takve studente se izdvaja više vremena ne bi li im se olakšalo učenje i riješio problem u kojemu se nalaze.

S razlogom se kaže ‘Koliko novca, toliko muzike’. Ne isključujemo činjenicu da i na mnogim javnim fakultetima profesori i asistenti pomažu svojim studentima, no ipak je ta situacija mnogo češća i jednostavnije se provodi na privatnim učilištima ili visokim školama.

Izdvojeni članak

Privatna ‘tvornica diploma’ s 330 000 studenata najveće je sveučilište u Europi

Bolje mogućnosti

Prakse, putovanja i razni izleti mnogo se češće organiziraju za studente privatnih, nego javnih fakulteta. Također ne znači da će poslodavci prije zaposliti bivšeg studenta javnog fakulteta ako se onaj s diplomom privatnog fakulteta pokaže sposobniji i kvalificiraniji za ponuđeno radno mjesto. Ne treba generalizirati, pa zbog toga ni izjednačavati sve studente na privatnim fakultetima. To što imaju novca i odlučili se za skuplje školovanje, ne znači da nisu željni znanja i napredovanja, a mnogi dekani garantiraju svojim studentima zaposlenje po završetku studija.

Mana koja je mnogima glavna prepreka

Uz sve navedeno, treba istaknuti i jednu veliku manu privatnih fakulteta – cijena. Uzmete li u obzir sve prednosti koje vas čekaju prilikom studiranja na potonjima, vjerojatno bi se veći broj studenata odlučio upisati taj tip studija samo da su cijene malo pristupačnije. S obzirom na stopu siromaštva u Hrvatskoj jasno je tko može upisati privatni fakultet, a tko o tome može samo sanjati.