Pretraga

Mornar: Zagrebački SC još ne posluje pozitivno, a rektor Boras jedva čeka da mu se vrati u ruke

A- A+

Duže vrijeme pokušavamo doznati u kojoj je fazi sanacija zagrebačkog Studentskog centra, no mjesecima nailazimo na zatvorena vrata i ignoriranje iz ureda sanacijskog upravitelja Peje Pavlovića. Stoga smo upitali ministra Vedrana Mornara nazire li se kraj skoro dvogodišnjoj sanaciji i je li se SC u Zagrebu izvukao iz višemilijunskih dugova.

Foto: Srednja.hr / Andrea Barać

Studentski centar u Zagrebu u procesu je sanacije od siječnja 2013., a o oporavku i uspostavi pozitivnog poslovanja nigdje ni riječi. Mjesecima pokušavamo dogovoriti sastanak sa sanacijskim upraviteljem Pejom Pavlovićem, kojemu je povjeren posao da izvuče SC iz duga od preko 120 milijuna kuna, kako bismo doznali u kojoj je fazi oporavak Centra, no bezuspješno. Tajnica u uredu sanacijskog ravnatelja nam uporno tvrdi da Pavlović nije u uredu ili da je zauzet. Čak smo i kucali na vrata, ali bi i na porti dobili isti odgovor. Zadnji put kad smo komunicirali s Pavlovićem bilo je u listopadu 2013. Stoga smo odlučili odgovor potražiti na drugoj adresi – kod ministra znanosti, obrazovanja i sporta Vedrana Mornara.

Rektor jedva čeka da mu se SC vrati u ruke

Upitali smo ministra Mornara u kojoj je fazi sanacija SC-a, jesu li se riješili višemilijunski dugovi i hoće li se Centar po završetku sanacije vratiti u ruke Sveučilištu u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Iz SC-a optužuju Sveučilište da je štitilo bivšeg ravnatelja Vidovića, a u Rektoratu ne znaju hoće li im se sanirani objekt vratiti u ruke

– Razgovarao s rektorom Borasom o toj temi i on zapravo jedva čeka da mu se Studentski centar vrati u ruke. Međutim, činjenica

je da je Studentski centar još u gubicima. Nije do kraja zatvorio svoju financijsku

konstrukciju i još uvijek posluje negativno.

Kako to riješiti zbilja je komplicirano

reći. Poseban problem zagrebačkog SC-a je

veliki broj zaposlenih. Imaju dvostruko više

zaposlenih u odnosu na studente nego što to

imaju drugi studentski centri u zemlji, objasnio nam je ministar znanosti, obrazovanja i sporta.

SC u Zagrebu još ne posluje pozitivno

Mornar nam je otkrio kako ne postoji brzinsko rješenje situacije. Smatra da će se to na duže staze riješiti s vremenom kad nastupe umirovljenja te nezapošljavanjem novih djelatnika.

– Mjere poput povećanja cijene bit će teško

provedive jer bi naišli na otpor studenata,

no vidjet ćemo. Činjenica jest da su ove

godine gubici SC-a znatno manji nego što su

bili prošle godine, a i dug će se na neki

način morati riješiti. No nažalost

zagrebački SC još uvijek ne posluje

pozitivno, izjavio je Vedran Mornar.

Podsjetimo, Sveučilište u Zagrebu je izuzeto iz sanacije SC-a čemu se tadašnji rektor Aleksa Bjeliš oštro protivio, kao i tome da sanaciju provodi Vlada koja je velikim dijelom i krivac za višemilijunski dugo u koji je Centar zapao. Nakon osam godina, Vladinom odlukom o sanaciji smijenjen je ravnatelj Studentskog centra Niko Vidović koji je na toj funkciji bio osam godina, a zamijenio ga je Pejo Pavlović, jedan od autora Zakona o sanaciji studentskih centara.