Pretraga

Na Sveučilište u Splitu otvoreni diplomski studiji primaljstva i medicinsko-laboratorijske dijagnostike

A- A+

Na splitskom Sveučilištu ovih su dana predstavljena dva diplomska studija koja će sa svojim djelovanjem krenuti od sljedeće akademske godine. Primaljstvo i medicinsko-laboratorijska dijagnostika novi su diplomski studiji na Sveučilištu u Splitu, a izvodit će se na Sveučilišnom odjelu zdravstvenih studija.

Novi diplomski studiji rezultat su projekta ‘Izrada standarda zanimanja/kvalifikacija uz unaprjeđenje zdravstvenih studijskih programa’, u kojem osim Sveučilišta u Splitu, Sveučilišnog odjela zdravstvenih studija, sudjeluju i sve ustanove visokog zdravstvenog obrazovanja u RH, strukovne komore u zdravstvu i poslodavci u zdravstvu. 

Posebni kriteriji za upis

Diplomske studije u Zgradi tri fakulteta u Splitu predstavile su prorektorica za nastavu Sveučilišta u Splitu Rosanda Mulić, voditeljica Ureda za EU projekte Aleksandra Banić, voditeljica projekta Vesna Antičević, voditeljica radne skupine za izradu studija medicinsko-laboratorijske dijagnostike Mirela Zec i zamjenica pročelnika za primaljstvo Matea Šarić. 

Na predstavljanju voditeljica projekta Vesna Antičević istaknula je kako je pokretanje novih studija šansa za daljnje obrazovanje studenata, ali i podizanje kvalitete zdravstvenih usluga. Nadalje, Antičević je istaknula kako od sljedeće akademske godine kao kriteriji za upis na zdravstvene studije, uz bodove s državne mature, biti predloženo i procjenjivanje relevantnih značajki osobnosti i emocionalna kompetentnost budućih studenata za rad u zdravstvenoj praksi. 

Prvi diplomski studij za primaljstvo

Zamjenica pročelnika za primaljstvo Matea Šarić na predstavljanju je kazala kako Diplomski studij primaljstva do sada nije postojao u RH i stoga se sadašnjim prvostupnicima i budućim studentima pruža mogućnost da steknu zvanje magistre primaljstva.

Prorektorica Mulić je izrazila snažnu podršku Sveučilišta Odjelu zdravstvenih studija za osnivanje novih diplomskih studija naglasivši kako su oni u skladu sa Strategijom Sveučilišta 2015.-2020., kojom se potiče otvaranje novih studijskih programa, osobito iz STEM područja.