Pretraga

Ništa od pompozno najavljivanog novog studija novinarstva u Splitu: ‘Pauzirat ćemo još jednu godinu?’

Sveučilište u Splitu najavljivalo je novi diplomski studij novinarstva, otvorili su prijave za upis i onda su studenti koji su studij htjeli upisati dobili obavijest – ništa od tog studija jer nema dovoljno kandidata. Studenti koji su nam se javili pitaju se hoće li sada trebati pauzirati godinu jer su upisi na drugim studijima uglavnom već završili. Sa Sveučilišta u Splitu rekli su nam da se na studij prijavilo manje od deset studenata i da takav studij Ministarstvo ne financira, a studentima koji su htjeli upisati taj studij zahvalili su i rekli da im mogu pomoći pri odabiru drugog studija.

sveučilište u splitu

Sveučilište u Splitu | foto: Srednja.hr

Novinarstvo u suvremenim medijima trebao je biti novi diplomski studij Sveučilišta u Splitu od ove jeseni, no ovih dana potvrđeno je da tog studija zbog manjka prijava neće biti. Kao što smo pisali, taj studij trebalo je upisati 25 redovitih studenata, a sa splitskog Sveučilišta najavljivali su suvremene teme i 200 sati novinarske prakse.

‘Zar ćemo morat pauzirati još godinu dana?’

Rekli su nam i da su ovaj diplomski studij iščekivale generacije i da će biti svojevrsni nastavak na prijediplomski studij Komunikacija i medija, čija prva generacija studenata još nije završila studiranje jer je studij pokrenut prošle kalendarske godine. No, ovih dana javljaju nam se studenti koji su sada htjeli upisati novi diplomski studij. Prijave za njega bile su otvorene, o čemu smo također pisali, no onda je studente dočekao poziv sa Sveučilišta u Splitu.

– Rekli su da se studij ipak neće izvoditi jer nema dovoljan broj kandidata. Možete li zamisliti koji smo šok doživjeli. Zanima li ikoga što smo se propustili upisati na neki drugi studij, zar ćemo morati pauzirati još jednu godinu. Sveučilište u Splitu koje se hvali brigom za studente i mantrom da su studenti na prvom mjestu pokazalo je da ih za studente uopće nije briga. Lani su nam obećavali da će pokrenuti diplomski studij novinarstva i nisu ga pokrenuli pravdajući se da Ministarstvo nije dalo dopusnicu, ali su obećali da će to riješiti do ove akademske godine. Dobro, Ministarstvo je izdalo dopusnicu, raspisan je natječaj i mi najsretniji nećemo morati napuštati Split i moći ćemo studirati što volimo. Ali, sreća je kratko trajala, kazalo nam je nekoliko studenata koji su nam se javili.

Izdvojeni članak
Konferencija

Veliki sveučilišni grad dobiva novi diplomski studij novinarstva: Bavit će se i umjetnom inteligencijom

Sa Sveučilišta su zahvalili studentima koji su iskazali interes

Kontaktirali smo Sveučilište u Splitu s ključnim pitanjima zašto se odustalo od studija, kada su rekli studentima tu informaciju i mogu li oni sada upisati neki drugi diplomski studij na Sveučilištu. Rekli su nam da je Sveučilište donijelo odluku da neće izvoditi taj smjer jer je broj prijavljenih manji od deset.

– A u tom slučaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja ne financira izvođenje studija. To znači da bi se studij Novinarstvo u suvremenim medijima morao izvoditi uz plaćanje, a za takav način izvođenja studija Sveučilište nema dopusnicu. Očekujemo da će studij biti atraktivan našim studentima prijediplomskog studija Komunikacija i mediji koji će sigurno htjeti nastaviti svoje obrazovanje upravo na diplomskom studiju Novinarstvo u suvremenim medijima, rekli su sa splitskog Sveučilišta.

Na naš upit kada su točno studentima dali informaciju da se program neće izvoditi nisu nam odgovorili. Kazali su i da zahvaljuju svim studentima koji su iskazali interes za novi diplomski studij i da su na dispoziciji ‘ukoliko trebaju pomoć pri odabiru drugog studija’.


NA PRIJEDIPLOMSKOM STUDIJU KOMUNIKACIJA I MEDIJA U SPLITU SITUACIJA BOLJA

Na Sveučilištu u Splitu postoji i prijediplomski studij Komunikacija i medija i to od 2022. godine. Kako su nam sa splitskog Sveučilišta rekli u srpnju, na ljetnom roku ove godine za taj studij na kvotu od 25 osoba bilo je upisano njih 22. Prema podacima Agencije za znanost i visoko obrazovanja na jesenskom je roku pravo upisa ostvarilo još šest osoba.

Copy link
Powered by Social Snap