Pretraga

Na sveučilištu zaorana prva brazda, bio je i rektor: Studenti će tamo imati terensku nastavu

A- A+

Zaorana je prva brazda Sveučilišta u Splitu na pokušalištu u Donjim Glavicama. Riječ je o zemljištu koje je Grad Sinj dao u koncesiju tom sveučilištu, a ono će se koristiti za terensku praksu studenata studija Mediteranske poljoprivrede, kao i za proizvodnju hrane. Na oranju je bio i splitski rektor Dragan Ljutić kao i gradonačelnik Sinja, Miro Bulj.

Rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić i gradonačelnik Sinja Miro Bulj potpisali su u Sinju ugovor kojim Grad Sinj daje u koncesiju zemljište za potrebe studija Mediteranske poljoprivrede, koje će služiti za terensku praksu i proizvodnju hrane.

Posijat će pšenicu, sjeme donirao institut iz Osijeka

Zemljište je u srijedu i uzorano, a uslijedit će i sijanje pšenice. Zanimljivo je da je za donaciju sjemena zaslužan je Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku, odnosno Poljoprivredni institut u Osijeku s kojim studij Mediteranske poljoprivrede već otprije surađuje.

Kako je priopćeno sa Sveučilišta u Splitu, predstavljenim mogućnostima praktične nastave posebno su bili oduševljeni studenti.

– Ovo partnerstvo je rezultat razumijevanja i podrške od strane Viteškog alkarskog društva i Grada Sinja. Gradonačelnik Sinja podržao je moju inicijativu, čime su korak po korak postizani značajni napreci. Ova suradnja se manifestira i kroz darivanje oranice koja će biti posvećena uzgoju zobi i drugih kultura, a u korist ergele VAD-a. Raspravljali smo i o diplomskom studiju, a mogućnost nastavka obrazovanja na Sveučilištu u Splitu pruža mladima izvanredne perspektive. Grad Sinj, s područjem koje djeluje poput metropolitanskog područja oko Splita, postaje destinacija jednako atraktivna kao i sam Split – kazao je rektor Ljutić.

Izdvojeni članak

U Zadru pokrenut studij ‘Podvodnih znanosti i tehnologija’, jedini te vrste na Mediteranu

Bulj: Ovo je značajno i za demografski oporavak

Gradonačelnik Bulj je rekao kako je Grad Sinj dao značajnu podršku Sveučilištu u Splitu, što je rezultiralo velikim benefitima za cijelu regiju, uključujući Dalmatinsku zagoru, Dalmaciju i Hrvatsku.

– Ovaj projekt ima dvostruki značaj, kako za poljoprivredu, tako i za ostanak ljudi te demografski oporavak ovog područja. Sinj se transformirao u sveučilišni grad i poljoprivredni centar, pružajući podršku mladim studentima da steknu obrazovanje i vještine na visokom sveučilišnom nivou. Grad je angažirao resurse i osigurao zgradu koja će služiti kao mjesto obrazovanja, a za projektnu dokumentaciju ‘Inovacijskog centra za digitalnu poljoprivredu’ Grad je osigurao sredstva u visini od 1,3 milijuna eura kandidirajući ovaj projekt kao jednu od prioritetnih strateških projekata Grada Sinja za Urbanu aglomeraciju, zaključio je gradonačelnik Bulj istaknuvši kako je poljoprivreda ključna komponenta ovog projekta; ona predstavlja temelj samodostatnosti, pitanje nacionalne sigurnosti te ključnu komponentu za ostanak mladih na ovom području.

Sa Sveučilište u Splitu su najavili i da se uskoro se proširenje suradnje između njih i osječkog i dubrovačkog sveučilišta jer je u pripremi i združeni studij ‘Održivi razvoj mediteranskih kultura’.