Pretraga

U Zadru pokrenut studij ‘Podvodnih znanosti i tehnologija’, jedini te vrste na Mediteranu

A- A+

‘Podvodne znanosti i tehnologije’ novi je studijski program koji će se od iduće akademske godine moći pohađati na zadarskom Sveučilištu, ujedno i jedini takve vrste na Mediteranu.

Izdvojeni članak

Novi studij na engleskom u Zagrebu- Enviroment, agriculture and resource managment

Hrvatska je obala duga i razvedena te kulturološki i ekonomski ovisi o moru, što podrazumijeva cijeli niz aktivnosti koje uključuju podvodne radove i upotrebu naprednih tehnologija, kao što su gradnja na obali i pučini, brodograđevna industrija, akvakultura, zaštita okoliša, podvodna arheologija i drugo.

– Pučinska industrija (offshore) već je dugo prisutna na području Mediterana i hrvatskog dijela Jadrana, ali je i jedna od najbrže rastućih industrija. Novi razvojni projekti prvenstveno su vezani uz proizvodnju energije iz alternativnih izvora, npr. iz vjetra, valova i morskih struja. Hrvatska obala prepoznata je kao izrazito pogodna za takve aktivnosti. Pučinska industrija ima velike zahtjeve po pitanju radova ispod površine mora, kako u ljudstvu tako i u daljinski upravljanim sustavima, uključujući i one radove koji se tiču praćenja stanja okoliša i utjecaja pučinske industrije na more i prirodne zajednice, priča nam Bosiljka Mustač, zamjenica pročelnika Odjela za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Izdvojeni članak

Algebra pokrenula novi studij digitalnog marketinga s inovativnom domenom

Interdisciplinarni studij

Upravo je to jedan od glavnih razloga zbog čega se zadarsko Sveučilište odlučilo na pokretanje novog preddiplomskog studija ‘Podvodne znanosti i tehnologije’, a oni koji ga završe moći će se zaposliti u raznim obalnim i pučinskim industrijama, poput graditeljstva, akvakulture, podvodne inspekcije, zaštite podmorja, ali i u istraživanjima koja uključuju podvodnu arheologiju te biologiju i ekologiju mora.

– Studij ‘Podvodnih znanosti I tehnologija’ pruža kvalitetno temeljno znanje iz područja prirodnih i tehničkih, kao i društvenih znanosti. To ga čini uistinu interdisciplinarnim studijem. Moderni društveni problemi ne mogu se više rješavati putem jednostranih pristupa i kroz samo jednu znanstvenu disciplinu zbog toga što su izazovi pred koje smo stavljeni i sami višestruki. Većina razvijenih zemalja prepoznala je potrebu za interdisciplinarnim studijima i radnom snagom koju time dobiva. Ta je potreba već i vidljiva na globalnom tržištu rada i na svim razinama financiranja od strane EU, primjerice Horizon2020 koji je usredotočen na primijenjena istraživanja koja moraju imati interdisciplinarni pristup, kaže nam Mustač.

Izdvojeni članak

Edukacijsko-rehabilitacijski studij uskoro na Sveučilištu u Rijeci

Jedini te vrste na Mediteranu, očekuju se studenti iz cijelog svijeta

Još jedan od razloga za pokretanje, ali zasigurno i jedan od poticaja za upis ovog studija, je činjenica da je jedini takve vrste, ne samo u Hrvatskoj, nego i na Mediteranu. Kako nam objašnjava Mustač, slični studiji izvode se na sveučilištima u Plymouthu i Southamptonu, u Ujedinjenom kraljevstvu, što je i poprilično daleko, a školarine visoke pa su ti programi nedostupni studentima iz siromašnijih zemalja.

– Stoga mi očekujemo veliki interes stranih studenata, ne samo iz zemalja regije, već i iz udaljenih krajeva poput Bliskog istoka i Azije, zbog čega se planira izvođenje nastave i na engleskom jeziku, dodaje Bosiljka.

Tako da, ako želite studirati nešto novo na ovim prostorima, a usput, vjerojatno, upoznati i ekipu iz cijelog svijeta, na maturi je potrebno položiti B razinu hrvatskog, matematike, stranog jezika i bilo kojeg izbornog predmeta.