Pretraga

Sukob oko maski u školama: Gradski stožer ih ukinuo, iz županije poručuju da se moraju nositi

A- A+

Stožer Grada Varaždina nedavno je donio, na zahtjev ravnatelja, odluku prema kojoj maske na satu neće biti obavezne za učenike od 5. do 8. razreda. Gradonačelnik Sinja Miro Bulj, Stožeru grada Sinja predložio je da donese istu odluku, što je sinjski Stožer i poslušao te ukinuo maske u osnovnim i srednjim školama. No, županija i epidemiolozi tu odluku nisu podržali te su poručili učenicima da danas u školi moraju nositi masku, dok je premijer Andrej Plenković uoči sjednice Vlade rekao kako su ‘ovi cirkusi’ neprihvatljivi.

Foto: Unsplash

– Smatram da je obveza nošenja maski u osnovnim i srednjim školama upitne svrhovitosti s obzirom da se učenici koje se obvezuje na nošenje maski druže za vrijeme velikog odmora ne poštujući nikakve epidemiološke mjere, tim je riječima od Stožera grada Sinja gradonačelnik Sinja Miro Bulj tražio ukidanje maski u školama.

Načelnik sinjskog stožera Denis Bobeta ga je poslušao i uz isto obrazloženje, da učenici ionako ne poštuju mjere pod odmorom, donio odluku da se maske ukinu za učenike, učitelje, nastavnike i profesore, osnovnih i srednjih škola u Sinju.

Županija i epidemiolozi nisu suglasni s ukidanjem maski u sinjskim školama

No, županija i nadležna epidemiološka služba u Splitsko-dalmatinskoj županiji to nisu podržali. Kako piše Slobodna Dalmacija, Željka Karin, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije poručila je kako ‘ustanova, u ovom slučaju škola, može lokalnom stožeru predložiti blaže mjere ako je povoljna epidemiološka situacija i zato mora imati suglasnost osnivača, u ovom slučaju Splitsko-dalmatinske županije’.

– S obzirom na to da je kod nas sve lošija epidemiološka situacija i da dalje raste broj novooboljelih, smatram da SDŽ neće dati svoju suglasnost, odnosno podržati takav prijedlog, rekla je Karin za Slobodnu Dalmaciju.

Tomislav Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport, koji je osnivač i škola u županiji, pa tako i Sinju, za Slobodnu je rekao od škola iz Sinja županija nije dobila nikakav prijedlog o ukidanju zaštitnih maski.

– Ako takav prijedlog dođe, kontaktirat ćemo epidemiološku struku koja će dati svoje mišljenje i izreći svoj stav, koji ćemo mi poštivati, rekao je Đonlić te učenicima proučio da danas u školu moraju doći s maskama te da su ‘svi dužni poštivati propise’.

Na pitanje što ako neki od ravnatelja sinjskih škola bude inzistirao da se maskice na prijedlog Bulja i preporuku sinjskog stožera ne nose, Đonlić je odgovorio:

– Postoji Državni inspektorat, prosvjetni inspektori koji moraju kontrolirati situaciju na terenu i takvi će ravnatelji trebati snositi posljedice, kazao je pročelnik za Slobodnu Dalmaciju.

Izdvojeni članak
OŠ krapinske toplice

Situacija u Krapinskim Toplicama i dalje ne jenjava: Policija objavila da je kaznila antimaskere

Plenković: ‘Potpuno su neprihvatljivi ovi cirkusi koji se rade pred školama’

Previranja oko maski u sinjskim školama danas je uoči sjednice Vlade komentirao ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

– Ovo je preozbiljna situacija da bi se na njoj zarađivali neki jeftini politički poeni. To je nažalost pojava i ja ću je sa svoje strane svakako osuditi. Nije u redu da se preko obrazovanja djece privlače mediji i javnost da to komentiraju, rekao je Fuchs.

Podsjetimo, i danas su ispred OŠ Krapinske Toplice protestirali roditelji koji odbijaju da njihovo dijete nosi masku u školi. Taj prosvjed traje još od prošlog tjedna, a učenik bez maske nije pušten u školu. Na taj događaj te situaciju u Sinju na sjednici Vlade osvrnuo se i premijer Andrej Plenković.

– Potpuno su neprihvatljivi ovi cirkusi koji se rade pred školama, od Krapinskih Toplica ili pak ovo šarlatanstvo gradonačelnika Sinja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske što je preporuka epidemiologa i struke. Ne samo da su ravnatelji škola u Sinju to odbili nego će i stožer na razini Splitsko-dalmatinske županije djelovati. Moramo se usprotiviti takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama, remete normalno funkcioniranje školskih institucija, drugu djecu, druge roditelje. To nije uređena i odgovorna Hrvatska kakvu želimo. Apeliram na sve koje imaju drugačije stavove da se suzdrže od takvih aktivnosti, a ohrabrujem i ravnatelje i molim ministra Božinovića da se osigura neometani rad svih škola, dolazak roditelja i djece kakav je primjeren dosad. COVID nije izmišljen, tu je, radi štetu nama, našim sugrađanima i drugima diljem svijeta, protiv njega se moramo štititi, kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Sukob oko maski u školama: Gradski stožer ih ukinuo, iz županije poručuju da se moraju nositi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap