Pretraga

Na Učiteljskom odbili poslušati rektora, izbori za dekana idu dalje: ‘Proceduralno nije napravljena greška’

Fakultetsko vijeće Učiteljskog fakulteta u Zagrebu odbilo je poslušati preporuku rektora o poništenju izbora za dekana. Naime, tamošnje izborno povjerenstvo jednog je kandidata za dekana odbilo jer je dokumentaciju poslao na USB-u umjesto na CD-u, na što je Sveučilište reagiralo mišljenjem za poništenje izbora. Fakultetsko vijeće odbilo je poništiti izbore pa se tako već u utorak bira dekan, a izborno povjerenstvo i dalje smatra da proceduralno nije napravljena nikakva pogreška.

Učiteljski fakultet u Zagrebu

Učiteljski fakultet u Zagrebu | foto: ufzg.unizg.hr, Pixabay

Fakultetsko vijeće Učiteljskog fakulteta u Zagrebu odlučilo je jučer da neće poništiti izbore za dekana. Naime, kako je tamošnje izborno povjerenstvo odbilo kandidata za dekana koji je papire poslao na USB-u umjesto na CD-u, rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić zatražio je da ponište cijele izbore i krenu ispočetka jer je proces sveden na apsurd.

Trenutni dekan Opić: ‘Vijeće je nakon diskusije zatražilo tajno glasovanje, tijesno je to prošlo’

Nakon preporuke rektora na temelju mišljenja Odbora za statutarna pitanja trenutni dekan Učiteljskog Siniša Opić doista je na sjednicu Fakultetskog vijeća stavio točke o poništenju izbora za dekana i imenovanju novog izbornog povjerenstva za budući natječaj. Naime, Sveučilište je predložilo promjenu sastava izbornog povjerenstva. No, Fakultetsko vijeće taj prijedlog nije prihvatilo pa procedura izbora dekana ide dalje. Ukupno 55 članova Fakultetskog vijeća bilo je protiv poništenja, njih 43 bilo je za, a tri su bila suzdržana.

– Na početku sjednice pročitao sam najvažnije izvatke iz preporuke Odbora za statutarna pitanja Sveučilišta i zatražio od Vijeća da idemo u poništenje natječaja. Vijeće je nakon diskusije i rasprave zatražilo tajno glasovanje većinom članova. Mi smo i za prethodno glasanje unaprijed pripremili listiće za tajno glasanje. Za točke koje ja kao dekan očekujem da bi članovi mogli zatražiti tajno glasanje, mi to pripremimo unaprijed. Mi nismo u svojim prostorijama zbog potresa već u kino dvorani pa moramo tako. Tijesno je to prošlo da se ne poništavaju izbori. To znači da u utorak imamo izbore na Fakultetskom vijeću s tri kandidata. Mi te izbore moramo imati jer mi nakon izbora, ako se dekan ne odabere, imamo mogućnost ponoviti izbore. Mi dekana moramo odabrati do 1. lipnja, kazao nam je u razgovoru dekan Opić.

Ako u utorak nitko od kandidata ne ostvari natpolovičnu većinu glasova, naglasio je Opić, isti dan raspisuje se novi natječaj. Ako se dekan izabere, Opić ne zna što će se dogoditi jer nisu postupili po mišljenju rektora. Novoizabrani dekan, naime, mora biti potvrđen na zagrebačkom Senatu, a tu točku na sjednicu daje sam rektor Lakušić.

Izdvojeni članak
učiteljski fakultet zagreb

Kakva smijurija: Odbili kandidata za dekana jer je program poslao na USB-u umjesto na CD-u

‘Osobno sam bio za poništenje izbora, sukladno preporuci rektora’

– I na sjednici članovi izbornog povjerenstva izvijestili su da proceduralno nije napravljena nikakva greška. Tri kandidata ispunila su formalno pravne uvjete, sporan je odbijeni kandidat, to jest medij na kojem je poslao dokumentaciju, za što Odbor kaže da je moguća diskriminacija. Ja nemam ovlasti poništiti izbore. Upozorio sam Fakultetsko vijeće što to znači ako mi ne poništimo izbore, kakve to pravne posljedice može imati za naš fakultet. Vijeće je odbilo moj prijedlog. Osobno sam bio za poništenje izbora, sukladno preporuci rektora. Ja sam i zatražio da glasanje bude javno, no Vijeće je to odbilo. Za tajno glasanje sam bio suzdržan, rekao nam je Opić.

U Povjerenstvu za izbora dekana, koje i dalje tvrdi da je proceduralno sve napravljeno korektno, sjede Andrea Feldman koja je i predsjednica povjerenstva, Ivan Prskalo i Đuro Blažeka. Prskalo je na Učiteljskom predstojnik Katedre za kineziološku edukaciju, a ujedno je i zamjenik gradonačelnice Petrinje te član HDZ-a. Feldman je pak profesorica na Katedri za prirodoslovlje, geografiju i povijest, a bila je jedna od osnivačica stranke ORAH. Iz stranke je istupila u kolovozu 2014. godine.

Podsjetimo, nakon što je izborno povjerenstvo za dekana odbilo Tina Perkova koji dokumentaciju nije poslao na CD-u nego na USB-u, Perkov se žalio rektoru Lakušiću. Odbor za statutarna pitanja Sveučilišta u Zagrebu u svojem mišljenju koje je prihvatio rektor Lakušič piše da CD danas u upotrebi gotovo i ne postoji te da je tako nešto protiv zdravog razuma, bez opravdanja ili logike. Smatraju da poziv ne smije biti sredstvo eliminacije ili minsko polje za potencijalne kandidate. Odbor je naveo da su čvrstoga stava kako fakultet mora imenovati novo povjerenstvo koje će provesti izbore za dekana s cjelovito izmijenjenim sastavom. Smatraju da se takvom odlukom štiti kandidate od izvanredne i nepovoljne situacije.