Pretraga

Sudski vještak kaže da je USB jednak CD-u, Sveučilište šuti: ‘Rektor se neće miješati u poslove fakulteta’

Tin Perkov, koji je odbijen kao kandidat za dekana Učiteljskog fakulteta u Zagrebu jer je dokumentaciju poslao na USB-u umjesto na CD-u, Sveučilištu u Zagrebu predao je vještačenje kojim je utvrđena jednakovrijednost predaje dokumentacije u digitalnom obliku na USB-u i CD-u. Odbor za statutarna pitanja Sveučilišta kojem se Perkov žalio još se uvijek nije oglasilo. Perkov tvrdi da je na Senatu rektor Stjepan Lakušić rekao da se neće miješati u poslove fakulteta, iako je dekan PMF-a tražio odgodu glasanja o programima rada drugih kandidata.

tin perkov učiteljski

Tin Perkov koji je odbijen za kandidata dekana Učiteljskog zbog slanja dokumentacije na USB-u | foto: Unsplash, Učiteljski fakultet

Nakon što je Tin Perkov odbijen kao kandidat za dekana Učiteljskog fakulteta u Zagrebu jer dokumentaciju nije poslao na CD-u već na USB-u, Perkov za srednja.hr govori da mu je stalni sudski vještak za informatiku samoinicijativno izradio vještačenje.

‘Smatram da predmet još nije riješen i Odboru sam uputio dopunu molbe’

– U njemu je utvrdio jednakovrijednost predaje dokumentacije u digitalnom obliku na USB-u i CD-u. Njegov nalaz uputio sam Odboru za statutarna pitanja kao dopunu ranijoj molbi. Naime, ne namjeravam jednostavno odustati samo zato što sam čuo ili imam razloga vjerovati da oni neće postupati, nego, budući da mi nisu uopće odgovorili, smatram da predmet još nije riješen i uputio sam im dopunu molbe, kaže Perkov.

U sudskom vještačenju u čijem smo posjedu stalni sudski vještak Krunoslav Hrnjak piše da je USB primjereniji sadašnjim računalima koja sve rjeđe imaju ugrađen CD čitač. Navodi da izborno povjerenstvo kod drugih kandidata nije provjerilo jesu li predali dokumente na CD-u ili DVD-u.

– Čime je pokazalo da ne tumači navod CD-a u zagradi striktno već ga upravo ispravno shvaća kao dostavu dokumentacije na prijenosnom mediju. U širokoj distribuciji tehničke robe danas su DVD mediji daleko zastupljeniji od CD medija što je vidljivo iz ponude u web trgovinama tehničke robe. Kao prijenosni medij za pohranu podataka danas je u upotrebi uglavnom USB stick prvenstveno radi malih dimenzija, velikog kapaciteta za pohranu i upravo radi mogućnosti prijenosa podataka kroz USB sučelje, stoji u vještačenju koje možete pročitati na kraju članka.

sudsko vještačenje

Sudsko vještačenje | foto: privatna arhiva

‘Rektor je to ignorirao, rekavši da se neće miješati u poslove fakulteta’

Dodaje da još uvijek nije dobio odgovor Odbora za statutarna pitanja od kojeg je tražio ocjenu izbora dekana na Učiteljskom. Na čelu odbora je Ivan Milotić s Pravnog fakulteta koji ne odgovara ni na naše upite hoće li se oglasiti o situaciji. Perkov navodi da je do njega došla ‘kuloarska’ informacija da Odbor ne namjerava odgovoriti. Na sjednici Senata pak su potvrđeni programi rada ostalih kandidata za dekana Učiteljskog.

– Nakon toga sam uputio sličnu molbu i rektoru te ga zamolio da potakne Odbor da donese mišljenje. Ni od rektora nisam dobio nikakav odgovor. Na Senatu je dekan PMF-a Planinić predložio da se odgodi glasanje o programima rada i zatraži mišljenje Odbora. Rektor je to ignorirao, rekavši da se neće miješati u poslove fakulteta te su programi potvrđeni. Iz toga mogu zaključiti da mi ni rektor uopće ne namjerava odgovoriti. Smatram minimumom kućnog odgoja odgovoriti na upit, nije da ih svaki dan nešto zapitkujem, radi se o vrlo važnom pitanju i nevjerojatno mi je da jedan izvanredni profesor ne može uputiti molbu nadležnom sveučilišnom tijelu i dobiti barem kurtoazni odgovor, objašnjava Perkov.

Perkov nastavlja da ako se Sveučilište dalje nastavi oglušivati jedino mu preostaje mogućnost tužbe Upravnom sudu, no to ne namjerava učiniti. Naglašava da se ovdje ne radi o njemu, nego o tome kakvo Sveučilište želimo.

– Ako nam netko izvana presudom nametne neko rješenje, Sveučilište zbog toga neće postati bolje. Autonomija Sveučilišta podrazumijeva i odgovornost, uspostavu mehanizama kojima svoje sporove i probleme rješavamo sami, u skladu s akademskom etikom i običajima, unutar sveučilišnih tijela, ne samo na papiru kao što je to očito slučaj sada, nego stvarno, zaključuje Perkov.

Izdvojeni članak
hrvatski studiji

Kaos na Hrvatskim studijima: Grčević ne želi predati dekanski ured, Vlatka Vukelić najavila tužbe

Trenutni dekan Učiteljskog: ‘Fakultetsko vijeće nije prihvatilo prijedlog Tina Perkova o poništenju natječaja za izbor dekana’

Priopćenjem na internetskim stranicama Učiteljskog fakulteta u Zagrebu oglasio se njihov trenutni dekan Siniša Opić. Objašnjava da je na izborima do sada sve učinjeno u skladu s procedurom. Izborno povjerenstvo koje je odbilo Perkova, čiji su članovi HDZ-ovac i osnivačica ORAH-a, Opić opisuje kao ugledne profesore.

– Isti dan čim sam zaprimio Zapisnik Izbornog povjerenstva, 19. veljače kontaktirao sam Sveučilište u Zagrebu kao višu instancu i zatražio mišljenje Glavne tajnice Sveučilišta u Zagrebu o pravovaljanosti zapisnika Izbornog povjerenstva. Taj isti dan sam dobio odgovor sa Sveučilišta da troje kandidata za dekana ima potpunu i urednu dokumentaciju. S obzirom da su tri kandidata za dekana dostavila potpunu i urednu dokumentaciju, 19. veljače njihovi programi rada objavljeni su na mrežnoj stranici Fakulteta, u skladu sa svim važećim aktima, pojašnjava Opić.

Dodaje da je Perkov tražio da se na sjednici Fakultetskog vijeća 27. veljače kao točka uvrsti poništenje postupka izbora. Opić objašnjava da tu točku nije uvrstio jer bi u tom slučaju pogodovao kandidatima koji nisu dostavili potpunu i urednu dokumentaciju. No, kako na toj sjednici nije prihvaćen dnevni red sazvao je novu sjednicu dva dana poslije te uvrstio traženu točku.

– Fakultetsko vijeće, koje ima ukupno 116 članova, nakon rasprave nije prihvatilo prijedlog Tina Perkova o poništenju natječaja za izbor dekana. 5. ožujka na 1. izvanrednoj sjednici Fakultetskog vijeća predstavljeni su programi rada za dekana troje kandidata i sva tri programa rada su jednoglasno prihvaćena od strane Fakultetskog vijeća. Tin Perkov nije nazočio sjednici Fakultetskog vijeća 5. ožujka niti se ispričao za svoj nedolazak. Izražavam žaljenje što su na ovaj način medijski napisi nanijeli štetu Učiteljskome fakultetu, za što nema nikakve osnove. Dodatno, 12. ožujka na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu potvrđeni su programi triju kandidata te je na taj način i na Senatu potvrđena ispravnost cjelokupnog postupka, zaključuje Opić.

U nastavku možete pročitati dokument vještačenja. Ako vam nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab