Pretraga

Najam stanova: Najpovoljniji i najskuplji zagrebački kvartovi

A- A+

Studenti koji su se odlučili odjaviti stan nakon što su otišli na ljetne praznike, upravo su u potrazi za novim smještajem. Na pregledavanje internetskih ili tiskanih oglasa bacili su se i svi oni koji nisu ostvarili pravo na studentski dom, ili su se ove godine po prvi put odlučili na privatni smještaj. Kako smo već zakoračili u rujan, cijene su svugdje lagano skočile, no pogledajte gdje je najam najpovoljniji, a u kojim kvartovima stanodavci traže više novca.

njuskalo.hr

Svi oni koji su odlučili ne plaćati stan preko ljeta, trenutno su u potrazi za novim privatnim smještajem. Poneki studenti nisu ostvarili pravo na studentski smještaj ili su zbog nezadovoljstva odlučili iznajmiti stan. Ako ste i vi među skupinom koja svakodnevno pregledava internetske ili tiskane oglase, od pomoći će vam biti sljedeće informacije.

Izdvojeni članak

Ovo su stvari na koje morate obratiti pažnju prilikom iznajmljivanja stana

Lokacija, lokacija, lokacija

Logično je da na cijenu najma stana utječe više čimbenika, no jedan od njih je svakako i najbitniji – lokacija. Nećete plaćati istu kvadraturu stana koji se nalazi u Špankskom ili na Kvatriću. Stoga prilikom traganja za privatnim smještajem prvo morate razlučiti jeste li spremniji izdvajati mjesečno više novca za stan, ili za ZET-ov pokaz.

Pregledavajući najpopularnije internetske oglasnike, dobili smo uvid u trenutno kretanje mjesečnih stanarina po zagrebačkim kvartovima. U odnosu na srpanj i kolovoz shvatljivo je da je cijena najma stanova narasla, pa stanodavci u rujnu traže nekoliko desetaka eura više.

U dijelove Zagreba u kojima su najviše stanarine svakako spada strogi centar, zatim slijedi linija zgrada uz Vukovarsku, Zvonimirovu ili Vlašku ulicu.  Kao primjer uzeli smo stan sa spavaćom sobom od 40 kvadrata u Španskom, za koju stanodavac traži 250 eura plus troškove režija. Približno jednako održavan stan s istom kvadraturom na Trgu Republike Austrije je čak za 100 eura skuplji.

Izdvojeni članak

Najčudniji stanodavci koje su sreli studenti po Hrvatskoj

Najpovoljniji kvartovi

Uspoređujući desetke stanova iz raznih dijelova Zagreba, došli smo do sasvim logičnog zaključka. Najpovoljniji su kvartovi koji se nalaze dalje od centra. U tu kategoriju spadaju Prečko, Travno, Ravnice i Donja Dubrava. Međutim, za one kojima nije problem više putovati, idealni kvartovi su Malešnica, Stenjevec, Vrapče, Sesvete ili Dugo Selo.

Od udaljenjih kvartova gdje su stanovi više na cijeni su Jarun, Trešnjevka i Maksimir. Naravno, o visini stanarine ovisi i starost te očuvanost stana.

Suteren u odnosu na stambene zgrade

Još jedan jako bitan čimbenik o kojem ovisi cijena najma stana je i taj nalazi li se isti u stambenoj zgradi ili na suterenu – u obiteljskoj kući. Uspoređujući stanove iste kvadrature i očuvanosti, no sa spomenutom razlikom, uočili smo kako cijene variraju do 50 eura. Drugim riječima, stanovi u stambenim zgradama su na većoj cijeni od onih koji se nalaze u obiteljskim kućama.