Pretraga

Studenti će u prosjeku za devet mjeseci najma garsonijere u Zagrebu platiti oko 24.000 kuna

Cijene najmova stanova nikada nisu bile veće, a najviše to osjete studenti koji nisu upali u dom pa su osuđeni na puno veće troškove života ako žele studirati. Prosječna cijena garsonijere kreće se minimalno od 300 do 400 eura za jedan prosječno uređen smještaj, dok oni malo bolje uređeni imaju puno veću cijenu. U ovom članku smo razgovarali s agencijom San nekretnine koji kažu da će cijene najma još rasti od iduće godine, ali smo kreirali i tri imaginarna studenta – jednog koji živi u studentskom domu, drugi koji živi sam u garsonijeri i studenticu koja živi u stanu s cimericama – kako bismo pokušali izračunati koliko će svatko od njih mora izdvojiti za stanovanje tijekom ove akademske godine.

Foto: Unsplash | srednja.hr

Cijene najma stana u Gradu Zagrebu u odnosu na prošlu godinu su porasle minimalno 10 do, na nekim lokacijama, i do 20-25 posto, kažu nam iz agencije San nekretnine. Tako se prosječna cijena manjeg stana, odnosno garsonijere kreće od minimalno 300 do 400 eura za prosječno uređen stan, dok oni malo bolje uređeni imaju daleko veću cijenu.

– Prosječna cijena stana ovisi o lokaciji, opremljenosti i kvadraturi te udobnosti koju stan pruža. Primjerice, prosječna cijena za stan u kojemu je dvoje studenata je između 10 i 14 eura po kvadratu, a ako je u stanu više od dvoje cimera, onda se prosječna cijena kreće između 8 do 12 eura za kvadrat, navode nam iz agencije.

Najjeftinij stanovi za studente su oni koji su im daleko od faksa

Trenutno su najskuplju kvartovi za studente Šalata i Središće, a najjeftiniji su Zapruđe i potez Prečko – Špansko, no oni su dosta udaljeni od fakulteta pa je to razlog niže cijene najma. Stoga smo za ovaj članak, kako bismo prikazali koliko studenti moraju izdvojiti za stanovanje u jednoj akademskoj godini, odlučili napraviti usporedbu za naša tri imaginarna studenta koji nisu iz Zagreba, ali su ondje upisali fakultet.

Prvoga ćemo nazvati Ivan koji je imao sreće da upadne u studentski dom na Savi; drugi student, Josip, nije bio te sreće pa je morao potražiti garsonijeru i to u zadnji čas jer su liste studenata koji su upali u dom objavljeni dosta kasno pa je morao uzeti skuplju opciju i živjeti sam u garsonijeri od 25 kvadrata; treća studentica, Karla, odmah se odlučila na cimerstvo s još dvije studentice u kvartu koji ima prosječne cijene najma, a fakultet joj nije pretjerano udaljen.

Izdvojeni članak
sveučilište glasgow

Studenti nemaju gdje živjeti zbog krize s najmom: Sa Sveučilišta im rekli da odustanu od faksa

Student Ivan imao je sreće što je upao u studentski dom

Ivan je upao u Studentski dom Stjepan Radić popularno zvan Sava. No, dobio je sobu V kategorije u šestom paviljonu koji nije obnovljen, ali je zato mjesečna ‘stanarina’ za dvokrevetnu sobu 300 kuna, dok je dvokrevetna soba u I kategoriji 600 kuna mjesečno. Ivan će tako puno lakše financijski podnijeti troškove stanovanja u Zagrebu, a za ovu akademsku godinu, uzmemo li u obzir da će u domu biti samo kada mu traju predavanja i da je sve ispite položio u roku, dakle devet mjeseci od listopada do lipnja, za sobu koju dijeli s cimerom morat će izdvojiti – samo 2.700 kuna.

Karlo nije bio te sreće pa je prošao najskuplje

Naš imaginarni student Josip, koji nije upao u dom, isti će iznos koji Ivan mora dati za devet mjeseci stanovanja u domu, morati plaćati svakog mjeseca za garsonijeru od 25 kvadrata. Naravno, u stanarinu mu nisu uključene režije, tako da će morati dodati otprilike još 300 kuna tijekom proljeća i jeseni, a tijekom zime možda i 500 kuna zbog grijanja (što može biti i puno veće zbog povećanja cijene energenata, no to nam tek preostaje za vidjeti). Računajući samo stanarinu, Josip će za devet mjeseci morati izdvojiti – 24.300 kuna. Plus režije.

Izdvojeni članak

Podstanarske muke: ‘Za garsonijere s istrošenim kaučima tražite 2000 kn – u kojem su Vam sustanari žohari!’

Iako je studentica Karla u stanu s cimericama, morat će izdvojiti daleko više od Ivana u studentskom domu

Studentica Karla odmah je znala da će uzeti stan i to s cimericama. Našla je relativno povoljnu cijenu za stan koju dijeli s dvije cimerice, a svaka ima svoju sobu, dok kuhinju, dnevni boravak i kupaonicu dijele. Njen dio stanarine iznosi 1.500 kuna, a režije dijele na tri dijela, ovisno o potrošnji. Tako će Karla, kroz ovu akademsku godinu, za sobu u stanu morati dati – 13.500 kuna bez režija.

‘Dok god postoji klijentela, u ovom slučaju studenti, tada se može reći da su cijene stanova trenutno realne’

Iz agencije San nekretnine otkrili su kako će studenti u prosjeku za privatni smještaj u Zagrebu morati izdvojiti od 15 do 22 eura po kvadratu s uključenim režijama, a ukupna cijena ovisi o tome živi li studenti sama ili s cimerima. No, često svjedočimo oglasima za najam stanova koji uopće nisu renovirani, a namještaj im je iz doba Jugoslavije pa se dovodi u pitanje jesu li ovakve cijene najmova ‘prenapuhane’.

– Pitanje cijene i kvalitete je uvijek prisutno. Cijene su značajno narasle u odnosu na nekoliko godina prije, odnosno prije tri do četiri godine, ali dok god postoji klijentela, u ovom slučaju studenti koji su spremni platiti traženu cijenu, tada se može reći da su ipak trenutno realne. Ali treba napomenuti da bi se morala dići kvaliteta i čistoća stanova koje unajmljuju studenti, koji bi trebali inzistirati na tome, ali jednako inzistiranju na kvaliteti trebali bi održavati stanove na primjeren način, objašnjavaju iz agencije.

Izdvojeni članak
ključevi

Najluđa iskustva studenata koji su tražili stan u Zagrebu: ‘Susjed je usred razgovora počeo oponašati kokoš’

‘Osijek je poskupio do 10 posto što je veliko iznenađenje’

No, rast cijena stanovanja nije pogodilo samo Zagreb, već i druge veće gradove gdje se nalaze sveučilišta i fakulteti.

– U cijeloj zemlji je zabilježen rast cijena najma, vjerojatno potaknut istim razlozima kao i u Zagrebu. Osijek je poskupio do 10 posto što je veliko iznenađenje jer naša slavonska metropola ipak nije hit destinacija za studiranje i život ili posao. Rijeka bilježi rast najma, a prema nekim podacima, najveći rast je zabilježen je u Splitu gdje je prosječna cijena narasla za čak 17 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok je u stvarnosti vjerojatno i puno više, što i ne čudi jer se radi o velikom dalmatinskom gradu koji je ujedno i turistička hit destinacija, odlične klime i jako dobro povezana sa svijetom, a i u Splitu boravi i školuje se velik broj stranih osoba, ističu iz agencije San nekretnine.

Pripremite se na dodatan rast cijena stanarina

Osim toga, upozoravaju da bi cijene najma mogle još rasti tijekom ove, ali i iduće godine.

– Vjerujemo da će i dalje cijene najma rasti jer Hrvatska ulazi u eurozonu te će, sukladno tome, doći do određenog povećanja najma. Tako je bilo u svim zemljama članicama i Hrvatska neće biti izuzetak. Ove godine dodatan pritisak na rast cijena je izvršen dolaskom stranih osoba iz ratom pogođenog područja (Ukrajina), zabilježen je dolazak i potražnja većeg broja ruskih državljana. Sve to govori u prilog tome da će cijene rasti! Uz to, potražnja je velika, a ponuda oskudna, poručuju iz agencije.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap