Pretraga

Najgore poruke koje možete poslati studentima koji se bore s učenjem i kolokvijima

A- A+

U vrijeme kolokvija, nerijetko se čini da jednostavno sve skupa, nema smisla. Koji je smisao toga da studirate, a većinu vremena ste u depresiji, loše raspoloženi, pod stresom, umorni, i na kraju krajeva – nesretni? A onda prođu kolokviji i sve bude ponovno okej. Dok ne dođu ispiti. I kako onda pronaći motivaciju?

foto: Pixabay

Kada je krizno vrijeme, kao što je sada, najbitnije je imati na umu cilj. Cilj je vrlo jednostavan – doći do diplome. No, putem postoji još xy manjih izazova koje morate proći, prije nego što uspijete riješiti i to posljednje, konačno doći do diplome. Trenutno je najveći izazov ne poludjeti. Ne poludjeti zbog pandemije, ispita, kolokvija, seminara, zadaća, slabog proljeća, potresa… Svega.

Teško je zaista svaki dan skupiti dovoljno snage i hrabrosti da krenete dalje u novi dan, u novi život na kraju krajeva. Vjerojatno se na sve žalite i jadate svima, a ponajprije kolegama s faksa. Oni ipak na jedan poseban način shvaćaju koliko vam je teško. Nakon toga slijede ostali bliski prijatelji studenti, pa oni koji nemaju takav stres, i tek negdje na kraju su i roditelji.

Nije čak ni bitno jesu li oni išli na faks ili ne, zato što vas svakako neće razumjeti. ‘Na vama je samo da studirate i polažete ispite, što se žalite?’ Upravo zbog takvih i sličnih ispada, s njima nećete dijeliti sve svoje niske trenutke, već samo one najgore. Upitno je i koliko je to pametno. Svakako je najgora opcija sve držati u sebi. Bilo bi puno bolje podijeliti svoje probleme s nekime, pa i da vas samo saslušaju.

Izdvojeni članak

Kratka horor priča: Ono kad morate javiti roditeljima da ste pali ispit

Mi vas možda ne možemo saslušati, ali vam možemo biti ‘motivacija’. Naravno, rijetko što je toliko motivirajuće kao kada vam netko, tko veze s time nema, krene prosipati ustaljene fraze i isprane ‘motivacijske’. Donosimo najbolje od takvih!

Samo sada pronađite nešto prelijepo u cijelom ovom stresu. Barem se možete naspavati, zar ne? Ne. Zabavljate se s prijateljima i stvarate uspomene? Ne. Učite nešto što vas zanima? Vrlo vjerojatno, ne.

Kakva bi bila vaša reakcija kada bi vam netko zapravo rekao da prestanete čekati ljeto da biste se odmorili i uživali? Ili da prestanete čekati kraj sezone kolokvija?

Postoji li negdje vodič za surfanje kroz sezonu kolokvija? Zato što vam se čini da se trenutno utapate.

Tako je, da vam nisu rekli da morate učiti kako biste položili ispite, ne biste bili toga svjesni…

Svaki trenutak je idealan trenutak za otići spavati. Ali ozbiljno, je. Uzmite si vrijeme za barem power-nap, sigurni smo da bi vam dobro došao.

Zaista bi vam trebalo čudo sada. Vjerujete li u čuda? Svakako je vrijeme za početi vjerovati u njih. Možda uspije s nekim ispitom.

Tko god je ovo smislio očito nije prošao fakultet, zato što studiranje slomi i one najjače – kamoli ne bi vas?

Vaša skrivena moć je ustvari to da možete spavati u tjedan dana onoliko koliko normalni ljudi spavaju u dva tjedna – a i dalje (donekle) normalno funkcionirate.

Vi zaista ne želite puno, već samo da se možete naspavati. Čak niti naspavati, već recimo spavati koliko je potrebno za normalno funkcioniranje. Je li to zaista tako puno?

Za sam kraj – postoji li iritantnija stvar nego kad vas netko uvjerava da će sve biti ok, a vi zaista znate da neće? I mislili smo.