Pretraga

Nakon našeg upita, poništeni studentski izbori na fakultetu u Zagrebu: Prekršili su zakon, kažu da je došlo do pogreške

Veterinarski fakultet u Zagrebu poništio je do sada donesene odluke i odmah zaustavio studentske izbore. Učinili su to nakon našeg upita u kojem smo im dali do znanja da su, suprotno propisima  Zakona o studentskom zboru i Pravilnika o studentskim izborima pri Sveučilištu u Zagrebu, u povjerenstva za studentske izbore imenovali studente koji su članovi aktualnog saziva Studentskog zbora. Tajnik faksa Josip Brstilo kaže nam da je došlo do pogreške, a o svemu su obavijestili i Sveučilište u Zagrebu.

veterinarski fakultet u zagrebu s pečatom 'poništeno' vezano za studentske izbore

Foto: Youtube screenshot; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu | srednja.hr

Jučer i danas, 29. i 30. ožujka održavaju se studentski izbori na zagrebačkom sveučilištu te pripadajućim fakultetima i akademija. Na sveučilišnoj razini za prevlast se na ovim izborima nadmeću Ona lista sa 16 kandidata i lista Obični studenti sa 17 kandidata. S izborima se, sada već nažalost i tradicionalno, javljaju i drame, a studenti nam se sa svih strana žale na proceduru i provođenje izbora. Među ostalim, studenti su nam se anonimno pritužili na proceduru studentskih izbora pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu.

U izborno povjerenstvo imenovali predsjednika Zbora, a to se ne smije

Konkretno, požalili su se da je izborom određenih studenata u povjerenstva za studentske izbore prekršen zakon. U izborno povjerenstvo Veterinarskog fakulteta, podcrtajmo, imenovani su studenti Jure Copić, Ante Vidošević i Aleksandra Medaković, a u povjerenstvo za prigovore studenti Bruno Benčić i Magdalena Šarić. Ti studenti su, prema našim informacijama, članovi aktualnog saziva Studentskog zbora na faksu. Štoviše, Jure Copić trenutni je predsjednik Studentskog zbora pa time i glavni predstavnik studenata na Veterinarskom fakultetu, koji je potpisao jednu od odluka o provođenju izbora za studentske predstavnike.

Upravo tu dolazimo do ozbiljnog problema. Prema članku 15. stavku 5. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama izrijekom je propisano, među ostalim, i da ‘članovi studentskog zbora s važećim mandatom ne mogu biti istodobno i članovi izbornog povjerenstva’. Pravilnik o studentskim izborima za Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu i studentske zborove sastavnica u članku 12. to detaljizira pa navodi da članovi aktualnog saziva studentskog zbora, uz izborno povjerenstvo, ne mogu biti članovi ni povjerenstva za prigovore, kao ni biračkog odbora.

Unatoč odredbama Zakona i Pravilnika koji to izrijekom zabranjuju, Veterinarski je fakultet navedene studente ipak imenovao. Zbog toga smo im poslali upit, dajući im do znanja da se, očigledno, radi o nezakonitom  procesu i pitali ih hoće li poništiti izbore. Taj smo upit poslali u srijedu, 29. ožujka, u kasnim popodnevnim satima. Nakon našeg upita, Veterinarski fakultet u Zagrebu eskpresno je poništio studentske izbore.

Izdvojeni članak
kutija s glasačkim listićima, u pozadini zgrada sveučilišta u zagrebu

Krenuli studentski izbori, a s njima i drama: Faks nam ne daje odgovore, a studenti se žale na proceduru

Nakon našeg upita poništili izbore

Informaciju o tome smo dobili u četvrtak, 30. ožujka, ujutro. Josip Brstilo, tajnik Veterinarskog fakulteta, zvao nas je i o tome obavijestio. Zahvalio nam je na upitu, a kako nam je kazao, nakon našeg upita na Fakultetu su shvatili da je prilikom imenovanja članova izbornog povjerenstva i povjerenstva za prigovore došlo do pogreške. Zbog toga su odmah poništili sve donesene odluke glede studentskih izbora na faksu, zaustavili izbore i o svemu obavijestili Sveučilište u Zagrebu. Prema proceduri, o novom datumu održavanja studentskih izbora naknadno će odlučiti Marko Samardžija, dekan faksa.

Napomenimo kako je moguće da se slična situacija odvila i na nekom drugom fakultetu zagrebačkog sveučilišta, gdje se, također, u ovom trenutku provode studentski izbori. No, budući da dobar dio tih fakulteta nije javno dostupno objavio odluke o članovima izbornog povjerenstva, povjerenstva za prigovore i biračkog odbora; i da nemaju objavljen popis članova aktualnog saziva studentskog zbora, novinarima i javnosti (gotovo) je nemoguće obuhvatno provjeriti poštuju li se odredbe Zakona i Pravilnika na svakom faksu pri provođenju izbora.