Pretraga

Napreduje obnova na Medicinskom fakultetu: Poznato kada bi radovi trebali biti završeni

A- A+

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u tijeku je obnova pet objekata oštećenih u potresu. U tijeku su radovi na lokaciji Šalata 10 gdje su smješteni Katedra za patologiju, odnosno Zavod za patologiju Medicinskog fakulteta. Ondje je nastava onemogućena pa su studenti primorani odlaziti na predavanja i praksu na druge lokacije. Završetak radova na svim objektima Medicinskog fakulteta očekuje se do kraja 2024. godine.

Foto: Medicinski fakultet | Katedra za patologiju, Zavod za patologiju

Radovi na pet objekata Medicinskog fakulteta u Zagrebu nakon potresa u punom su jeku, a jedan od tih objekata je i Katedra za patologiju, odnosno Zavod za patologiju. Vrijednost ukupnih radova iznosi 14 milijuna eura, a od toga je 5,9 milijuna eura financirano iz Fonda solidarnosti Europske unije (FSU), dok je ostatak sredstava dobiven iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

– Osim građevinskih radova, najkompleksnije je bilo nastaviti aktivnosti Medicinskog fakulteta što je podrazumijevalo alokaciju kadrova i opreme u alternativne prostore na Fakultetu, a to ne bi bilo moguće bez velikog strpljenja naših djelatnika i studenata, rekla je na konferenciji za novinare Jasna Lovrić, prodekanica za upravu i financije Medicinskog fakulteta.

Zbog radova na obnovi objekata studenti imaju nastavu na više različitih lokacija

Zbog građevinskih radova nastava na tom odjelu nije moguća pa se radni procesi trenutno obavljaju u podrumu Katedre za dermatovenerologiju na lokaciji Šalata 4 te u privremenim objektima, odnosno kontejnerima koji su postavljeni na Šalati unutar perimetra Fakulteta. Manji dio poslova izmješten je u poslovni prostor u najmu u Petrovoj ulici.

O obnovi i značaju MEF-ove Patologije govorio je i Sven Seiwerth, pročelnik Katedre za Patologiju i predstojnik Zavoda za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, ujedno i pročelnik Odsjeka za patologiju kosti i mekih tkiva te patologiju pluća Kliničkog zavoda za patologiju KBC-a Zagreb.

– U Laboratoriju za molekularnu patologiju već se 20 godina u suradnji s KBC Zagreb provode različite molekularne analize na uzorcima tkiva, stanica ili krvi, odnosno gensko testiranje koje je za više od 20.000 bolesnika omogućilo točniju, a u jednom dijelu i ciljanu, individualiziranu terapiju pri liječenju zloćudnih tumora, istaknuo je profesor Seiwerth.

Završetak obnove Medicinskog fakulteta očekuje se do kraja 2024.

Kao veliki izazov ove obnove profesor Seiwerth je naveo i potrebu spajanja građevinskog nasljeđa sa suvremenim zahtjevima nastave, ali i stručnog i znanstvenog rada.

– Kako sačuvati vrijedne biljege prošlosti, ali im udahnuti novi život koji će biti zalog za sljedećih 100 godina vrhunskih rezultata? U svemu tome je od izuzetnog značenja tijesna suradnja i međusobno razumijevanje svih uključenih, od djelatnika Zavoda koji kontinuiranom stoje na raspolaganju za dogovore i objašnjenja pojedinih zahtjeva, preko izuzetno prilagodljivih i stručnih timova izvođača radova do eksperata Konzervatorskog zavoda koji moraju imati viziju uspješnog uklapanja svih ovih elemenata, poručio je profesor Seiwerth.

Obnova Medicinskog fakulteta trebala bi biti završena do kraja 2024.