Pretraga

Studenti u Osijeku i Splitu suočavaju se s kontroverznim odlukama

A- A+

mladipula.org

Na Ekonomskom fakultetu u Splitu ukinut je stručni diplomski studij Menadžment, pa studenti ne mogu doseći drugu razinu visokog obrazovanja. Ogorčeni su na dekana, diplome su im izgubile na vrijednosti i optužuju upravu Fakulteta za ovaj čin. Dekan se brani ‘višom silom’, odnosno nalogom Agencije za visoko obrazovanje, koja je predložila reakreditaciju studenata zbog nepovoljnog broja nastavnika i studenata, čiji omjer mora biti manji od 1:30.

– Diplome nam ništa ne vrijede, prevareni smo! Ministarstvo je sve znalo, a nije reagiralo, priopćili su ljutiti studenti u pismu predsjedniku Ivi Josipoviću, ali i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Izdvojeni članak

Studenti farmacije – 5 godina napornog rada kako bi bili “prodavači lijekova”

Priopćenje studenata reakcija je na obavijest na stranicama Fakulteta, koju je potpisao dekan Željko Garača. On je s velikim žaljenjem prenio ovu obavijest studentima, kako piše u samoj Odluci.

‘Donesena je odluka da se u 2012./2013. akademskoj godini neće upisivati nova generacija studenata na Specijalističkom diplomskom stručnom studiju Menadžment. Potpuno svjestan da će ova odluka teško pogoditi mnoge od vas, moram naglasiti da je ona donesena uz veliko žaljenje svih članova fakultetskog vijeća, ali i uz niz objektivnih razloga, koji su nas prisilili na ovu nepopularnu politiku, stoji u priopćenju.

Dekan Garača: ‘Ovo je odluka više sile’

Garača se poziva na odluku Agencije za visoko obrazovanje koja je predložila reakreditaciju studenata, zbog nepovoljnog broja nastavnika i studenata, čiji omjer mora biti manji od 1:30.

Upravo zato, svoj čin naziva ‘odlukom više sile’.

No, studenti nisu prihvatili njegovo opravdanje i smatra da zajedno s Upravom mora odstupiti, jer se radi o ‘jedinom fakultetu u državi koji vara studente i opravdava se neočekivanim manjkom sredstava’, prenosi dnevnik.hr.

Fakultet je pokušao ovaj nalog Agencije riješiti na način da na svoj trošak zaposle nove nastavnike, da postignu zadani omjer 1:30. No, kako prema Senatu Sveučilišta ostaju bez 1,2 milijuna kuna godišnje zbog novog modela participacije, uprava EFST-a je odustala od daljnjih koraka.

Izdvojeni članak

Osječki studenti ekonomije među najboljima na svijetu

Osječani isto ljuti zbog školarine, ali i zabrane za nastavak studija

U Osijeku se dogodila slična situacija, a studenti su se obratili medijima zbog kaosa koji vlada na tamošnjem Ekonomskom fakultetu.

– Nakon smanjenja kvote, fakultet je najavio plaćanje apsolventske godine, kazali su studenti. Smeta ih što je odluka tako kasno donesena, pa studenti nisu stigli pripremiti se i riješiti sve ispite ranije,kako ne bi morali plaćati dodatnu godinu.

Osim što je Odluka prekasno donesena, na fakultetu još ne znaju ni koliko će se plaćati.

Smeta im i što studenti koji su išli na stručni studij ne mogu više ići na diplomski studij, osim ako ne plate 9 tisuća kuna. No, unutar studentske populacije u Osijeku nisu složni. Dnevnik.hr-u javio se student Matej koji smatra da studenti koji završe stručni studij niti ne trebaju ići na diplomski studij.

– Studenti stručnog studija time bi oduzeli upisna mjesta studentima preddiplomskog sveuč. studija koji žele upisati diplomski sveučilišni i koji su s tim ciljem upisali upravo preddiplomski, a ne stručni studij, kazao je Matej i dodao da nije potrebno biti naivan, jer svi su znali što upisuju.

Copy link
Powered by Social Snap