Pretraga

Milanović održao predavanje studentima: ‘Bez novca nema neovisnosti, nema oružja, nema načina da obraniš svoj dom’

A- A+

Predsjednik Republike Zoran Milanović predavao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu o trenutnoj geopolitičkoj situaciji u svijetu te kakva je budućnost hrvatske ekonomije. Istaknuo je da je situacija u Hrvatskoj za kratkoročno razdoblje dobra te da to govori kao Predsjednik Republike, a hrvatsku snagu vidi upravo u ekonomskom uspjehu Hrvatske.

Zoran Milanović

Predavanje na Ekonomskom fakultetu u Splitu | foto: Ured Predsjednika RH/Marko Beljan

Predsjednik Republike Zoran Milanović na Ekonomskom fakultetu u Splitu održao je predavanje na temu ‘Geopolitika i posljedice na ekonomiju’ u kojem je govorio o aktualnoj geopolitičkoj situaciju i kako se ona odražava na ekonomiju. Studenti su mu mogli postavljati pitanja, a Milanović je istaknuo da će ekonomska situacija u razdoblju ispred nas ovisiti upravo o geopolitičkoj situaciju u svijetu.

‘Jedino je nama bitno što će biti s ovom zemljom’

– Što slijedi? To ovisi isključivo o razvoju situacije u Ukrajini, o pitanju hoće li Amerikanci i Rusi sjesti zajedno. Upravo ovo što gledamo i čemu svjedočimo zadnjih mjeseci jest geopolitika. Tko god geopolitiku veže uz BiH ili Kosovo, taj ne zna što je geopolitika. Ono što se događalo na našim prostorima je grozna, krvava brakorazvodna parnica u kojoj su neki prošli manje ili više loše, kao mi Hrvati, hrvatska država. Geopolitika su isključivo Rusija i Kina. A to se jako prelijeva na sve nas, kazao je Milanović na predavanju.

Dodao je da se Hrvatska mora brinuti sama o sebi jer ‘ako ne budeš brinuo o sebi, neće ti ni Bog pomoći, današnje vrijeme to pokazuje na zastrašujući način’. Pojasnio je da pokazatelji hrvatske ekonomije za kratkoročno razdoblje nisu loši te da to govori kao Predsjednik Republike, a ne konkurent Vlade te kao netko kome je iskreno stalo da ‘naša’ priča uspije.

– Jedino nama je bitno što će biti s ovom zemljom. Drugima ili nije bitno ili ih baš briga. O ekonomskom uspjehu ovisi hoće li se nastaviti ovaj demografski ‘armagedon’, gdje smo u zadnjih 30 godina izgubili milijun ljudi, što nije samo posljedica rata i Oluje. Ekonomski uspjeh Hrvatske jednako je hrvatska snaga. Bez novca nema ništa, nema neovisnosti, nema oružja, nema načina da obraniš svoj dom, bila to kuća ili država, istaknuo je Milanović te objasnio da turizam kao rentna ekonomija može biti dobar hrvatski trend ekonomskog rasta ove godine, ali da Hrvatska o turizmu ovisi ‘strahovito’ te da to nije dobro.

Zoran Milanović

Predavanje na Ekonomskom fakultetu u Splitu | foto: Ured Predsjednika RH/Marko Beljan

Uspjesi na splitskom sveučilištu

Na predavanju bio je i dekan Ekonomskog fakulteta u Splitu Vinko Muštra, prorektor Sveučilišta u Splitu za znanost i kvalitetu Igor Jerković i članovi Senata Sveučilišta u Splitu. Milanović je sudjelovao i na 4. sjednici Ekonomskog savjeta Predsjednika Republike koja se održala na Ekonomskom fakultetu u Splitu gdje je analiziran Vladin jesenski paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena te su predstavljena ekonomska očekivanja u 2023. godini.

– Sveučilište u Splitu danas je prepoznato po svojoj znanstveno-istraživačkoj i umjetničkoj djelatnosti, ali isto tako i po nastavnom radu. Dio smo alijanse Europskog sveučilišta mora koja obuhvaća devet sveučilišta. Europska komisija prepoznala je važnost ove alijanse te odobrila njezino financiranje u iduće 4 godine. To je izvrsna prigoda za daljnje razvijanje suradnje i ugovaranje novih projekata u zajednici koja čini 150 tisuća studenata, 20 tisuća zaposlenika i preko 20 gradova. Također, istaknuo bih kako je prema najnovijim rangiranjima Sveučilište u Splitu najbolje ocijenjeno sveučilište u Hrvatskoj, a poseban napredak ostvarilo je u području publiciranja, citiranosti, prohodima od privrede i međunarodnoj suradnji, zaključio je prorektor Jerković.