Pretraga

Nekadašnji dekan Prava u Splitu dobio 4 godine zatvora: S računa faksa izvukao 860 tisuća kuna

A- A+

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu Boris Buklijaš danas je nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora jer je svojedobno sa fakultetskog računa izvukao vrtoglavih 860 tisuća kuna. Osim toga, na račun fakulteta nabavio si je i vrijedan automobil. Sutkinja koja je presudu donijela posebno je naglasila da je Buklijaš navedena kaznena djela počinio kao dekan institucije na kojoj se studente uči što je u skladu sa zakonom, a što ne i time podcrtala paradoks situacije.

www.nasciturus.com

Boris Buklijaš, bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu, ujedno i bivši član Državnog sudbenog vijeća (tijelo koje odlučuje o imenovanjima sudaca), danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na četiri godine zatvora. Naime, između 2010. i 2012. godine tadašnji je dekan Buklijaš s računa fakulteta izvukao 860 tisuća kuna.

Kako javlja Telegram.hr, novac je izvlačio uz pomoć privatnih poduzetnika koji bi izdavali previsoke račune za radove na fakultetu ili nepostojeće radove, što bi Buklijaš uredno plaćao. Osim toga, bivši si je dekan na račun fakulteta nabavio i automobil vrijedan 85 tisuća eura, a koristio ga je u privatne svrhe. Za rate leasinga za automobil, kao i za sve ostale troškove, Buklijaš je teretio fakultetsku blagajnu. Uz sve to, u optužnici ga se teretilo da je i potpisivao vlastite putne naloge te da je na faksu zaposlio dvoje referenata koji nisu imali uvjete za ta radna mjesta.

Izdvojeni članak

Studenti splitskog Prava, od sada možete na stručnu praksu u Gradsku upravu: Provjerite ispunjavate li uvjete!

Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Daniela Kustec presudu je obrazložila naglasivši da je sve navedeno Buklijaš počinio kao dekan fakulteta na kojem se studente uči što (ni)je u skladu sa zakonom.

– Institucija je to koja bi trebala imati odgojnu ulogu jer, među ostalima, odgaja i buduće suce, rekla je sutkinja i dodala da je Buklijaš kršio zakon i kao član Državnog sudbenog vijeća, što su sve bile otegotne okolnosti za bivšeg splitskog dekana.

Buklijaš je uhićen još 2013. godine, kada je počeo postupak protiv njega, a ukoliko ova presuda u konačnici postane pravomoćna, Buklijaš će Pravnom fakultetu u Splitu morati i vratiti otuđenih 860 tisuća kuna.