Pretraga

Uhićen bivši dekan splitskog Pravnog fakulteta: Tereti se za zlorabljenje položaja

A- A+

Bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu Boris Buklijaš uhićen je jer se tereti da je u doba obnašanja spomenute dužnosti zlorabio položaj. Sumnjiči se da je Buklijaš, ujedno i član Državnog sudbenog vijeća, dok je bio na čelu Pravnog fakulteta istome nanijeo štetu od milijun i pol kuna.

Splitska policija je uhitila bivšeg dekana Pravnog fakulteta u Splitu Borisa Buklijaša kojeg se tereti da je fakultetu nanio štetu od milijun i pol kuna te zlorabio svoj položaj. Policija je zaključila da je bivši dekan također nanio štetu i Državnom sudbenom vijeću, čiji je bio član, u iznosu od 110 tisuća kuna, piše Index.hr.

Izdvojeni članak

‘Pravni fakultet u Zagrebu nimalo ne zaostaje za onima u Njemačkoj’

Pod istragom zbog sumnje na što je trošio fakultetski novac

Buklijaš je uhićen te se tijekom popodneva očekuje provođenje ispitivanja u Državnom odvjetništvu, a u spomenutu cifru za koliko je navodno oštetio Pravni fakultet ulaze i njegova putovanja te 48 tisuća kuna mjesečne plaće, što je dvostruko veći iznos od uobičajene dekanske plaće.

Naime, službena putovanja na koja je odlazio zbog potreba fakulteta su sporna, jer je bivši dekan tvrdio kako je na ista išao osobnim automobilom, ali je video kamerama s autoputa zabilježeno da je koristio službeno vozilo fakulteta. Naveo je i kako je nabavio Toyotu Land Cruiser za fakultet, no tamo ga nitko nije vidio. Prema Buklijaševim izjavama trenac je ubrzano isplaćen putem operativnog lizinga, a njegov nasljednik na mjestu dekana automobil nije dobio.

Tvrdi da mu se osvećuju

Prije svega mjesec dana nakon anonimne kaznene prijave koja je rezultirala uhićenjem i privođenjem, bivši dekan je opovrgnuo sve navode. Tvrdio je kako mu se netko osvećuje jer je zaposlio kćer kolege prorektora i bivšeg dekana Pravnog fakulteta Dragana Bolanče. Zanimljivo je također da je i Bolanča pod policijskom istragom zbog prevelikih troškova reprezentacije, ručkova i večera, parfema i kravata koje su se kupovale na račun fakulteta.