Pretraga

Bez državne mature možete upisati online studij na hrvatskom u susjedstvu: Tako studira oko 800 Hrvata

Nakon promjena Zakona o visokom obrazovanju u 2022. godini uvjet za upis na prijediplomske sveučilišne, stručne i integrirane studije je položena državna matura. Ipak, u Hrvatskoj postoje barem dva kratka stručna studija koja mogu upisati i učenici koji su završili trogodišnju srednju školu. No, iz vlastitog doma u Hrvatskoj bez mature možete online upisati i slovenski fakultet DOBA, studirati na hrvatskom jeziku, dobiti titulu prvostupnika i onda nastaviti školovanje na diplomskom studiju u Hrvatskoj. I to sve bez položene državne mature, ali zato prijediplomski studij morate plaćati.

ispiti državne mature, predavaonica na faksu

Foto: Unsplash | srednja.hr

U Zakonu o visokom obrazovanju i znanosti iz 2022. godine postavljen je uvjet da se fakultet ne može upisati bez položene državne mature. To se odnosi na sve prijediplomske sveučilišne, stručne i integrirane studije. No, u Hrvatskoj postoji nešto što se naziva kratki stručni studij.

Ako želite diplomu bez mature, godinu studiranja platit ćete oko 3.000 eura

Oni se mogu upisati bez položene državne mature, dakle dovoljno je završiti i trogodišnju srednju školu, a u Hrvatskoj postoje barem dva takva studija. Svi koji takav studij završe dobit će titulu pristupnika ili pristupnice, uz naznaku struke. Nakon toga mogu prijeći na stručni prijediplomski studij, pa na sveučilišni studij i tako doći do diploma bez državne mature.

Ali taj put može biti još lakši ako se upiše slovenski fakultet DOBA. Riječ je o međunarodno akreditiranom online studiju na hrvatskom jeziku koji nudi nekoliko prijediplomskih studija – Menadžment u suvremenom poslovanju, Marketing, društveni mediji i odnosi s javnošću, Poslovanje i upravljanje u turizmu, Menadžment u socijali i obrazovanju te Primijenjena psihologija. Cijena godine studija je 2.899 eura, dok Primijenjena psihologija stoji 3.920 eura godišnje.

Uvjeti za upis prve godina navedenih studija je završena četverogodišnja srednja škola. Dakle, učenik četverogodišnje strukovne škole u Hrvatskoj nakon uspješno odrađenog završnog rada može upisati ove studije bez da je položio državnu maturu u Hrvatskoj. Kako je gimnazijalcima za završetak školovanja potrebna državna matura, oni ju moraju položiti kako bi upisali ove programe. Kako su nam rekli s DOBA Fakulteta, diploma nakon završetka svih programa dobiva se na slovenskom jeziku s prilogom k diplomi na slovenskom i engleskom jeziku.

Izdvojeni članak
studenti sjede na predavanju

U Hrvatskoj postoje dva studija koja i dalje možete upisati bez položene državne mature: Ovo su detalji

U ovoj akademskoj godini ovako studira oko 800 Hrvata

– Svi studijski programi DOBA Fakulteta akreditirani su od strane NAKVIS-a (Nacionalne agencije Republike Slovenije za kvalitetu u visokom školstvu). Diploma DOBA Fakulteta je priznata u zemljama EU. Postupke vrjednovanja inozemnog obrazovanja u inozemstvu provode ENIC NARIC centri, koji su nadležni za priznavanje stranog obrazovanja. Postupak vrednovanja inozemnih visokoškolskih kvalifikacija provodi se na ENIC NARIC uredu Agencije za znanost i visoko obrazovanje u RH. Do sada naši diplomci nisu imali nikakvih problema s priznavanjem, kazali su nam s DOBA Fakulteta.

Dakle, nakon online prijediplomskog studija na hrvatskom studenti mogu upisati i diplomske studije u Hrvatskoj. Iz DOBA Fakulteta Maribor dodali su da je fakultet osnovan 2003. godine te da je to najveći privatni fakultet u Sloveniji. Na hrvatskom tržištu programe provode od 2010. godine, a na hrvatskom jeziku provode pet prijediplomskih, dva magistarska i jedan doktorski program.

– Svi su programi akreditirani. Sve studijske programe provodimo u online obliku, za online studij smo stekli dvije međunarodne akreditacije te smo stoga jedina visokoškolska ustanova u jugoistočnoj Europi s dvije međunarodne akreditacije za kvalitetu provođenja online studija. Na DOBA Fakultetu u studijskoj godini 2023./24 očekujemo više od 1.800 studenata, od toga više od 800 iz Hrvatske, zaključili su.