Pretraga

Neobični fakultetski smjerovi: Iako egzotična indologija nudi dosta opcija za zapošljavanje nakon faksa

A- A+

Katarina Katavić je 22-godišnja studentica četvrte godine indologije pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Iz ljubavi prema istočnjačkim jezicima i kulturi se odlučila studirati ovaj egzotični smjer, iako sama priznaje da nije znala što je očekuje prije dolaska na prva predavanja. Indologija je inače kao studijski smjer pri spomenutom fakultetu prisutan već 51 godinu. No, da biste ga studirali, morate poznavati barem još engleski ili njemački jezik, budući da je malo literature na hrvatskom. Katarina nas je uputila i u druge pojedinosti svog rijetkog studija.

Foto: privatna Katarinina arhiva

Iz ljubavi prema istočnjačkim kulturama Katarina Katavić (22) se odlučila studirati indologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Ovaj neobični smjer se izučava preko pola stoljeća pri spomenutoj visokoškolskoj ustanovi i to kao dvopredmetni studij. Indija ima više od milijardu stanovnika, te 22 autohtona službena jezika. Svi se oni manje ili više izučavaju na ovom smjeru, na čelu s najraširenijim hindijem.

Izdvojeni članak

Neobični magistarski smjerovi diljem svijeta

Bollywoodski filmovi ili indijska narodna muzika zainteresiraju studente za indologiju

Većina od malobrojnih 30 kandidata, koji se svake godine mogu upisati na odsjek indologije, dođe na tu ideju nakon što pogleda pojedini bollywoodski film, ili presluša neku narodnu glazbu iz ove ogromne zemlje.

– Ja sam se slučajno odlučila za ovaj studij. Imala sam interes za istočnjačke kulture i jezike, pa mi je prijateljica savjetovala da upišem indologiju, što sam na kraju i učinila. Prije početka predavanja, većina nas studenata s ovog smjera nije znalo što očekivati, ali nam je studij zvučao zanimljivo, prisjeća se Katarina.

Osim u Zagrebu, samo se na jednom fakultetu u regiji može studirati indologija i to tek odnedavno

Inače indologija se ne može studirati ni na jednoj visokoškolskoj ustanovi u Hrvatskoj osim Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U Srbiji te Bosni i Hercegovini uopće ne možete studirati ovaj egzotični smjer, dok je to u Ljubljani moguće tek od 2008., s tim da se prve godine izučavao samo sanskrt i hindi.

– Mnogi studenti očekuju nešto neozbiljniji pristup na smjeru indologije iz kojekakvih predrasuda, međutim nastava je zapravo vrlo složena. Učimo indijsku filozofiju kroz povijest, mnogobrojne religije i vjerovanja iz Indije poput brahmanizma, budizma ili džainizma. Jezici se izučavaju također od daleke povijesti, pa tako učimo sanskrt s ostalim staroindijskim jezicima koji su se razvili iz njega. Zatim srednjoindijske jezike te najrasprostranjeniji hindi. Uz to sve na ovom smjeru učimo i staroiranske jezike, koji su jako slični staroindijskim. Od prošle godine se na našem fakultetu kao izborni kolegij može izabrati i romski jezik, koji je pobudio veliki interes među studentima, a također svoje ishodište ima u indijskoj skupini jezika, iscrpno nam objašnjava Katarina.

Izdvojeni članak

Neobične diplome koje vode do vrlo dobro plaćenih poslova

Mali broj studenata na smjeru, uvjetuje individualniju nastavu

Na smjeru indologije Katarina nam govori da se kvote popune među zadnjima, a nakon prve godine veliki postotak studenata odustane. Ove je godine primjerice upisna kvota 30 za domaće studente, a ukupno na svim godinama indologije, školuje oko 50-ak, tvrdi Katarina.

– To što nas je mali broj ima svoje prednosti. Imamo predavanja u manjim učionicama, prisniji je odnos s profesorima te je time nastava dosta individualizirana, objašnjava Katarina.

Izdvojeni članak

Zagreb ponudio tri nova studija, a interes za stare odsjeke i smjerove ne pada

Iako nisu mnogobrojne, mogućnosti pronalaska posla u struci postoje u Hrvatskoj

Studenti indologije su dosta posvećeni svome interesnom području i u slobodno vrijeme, pa tako imaju i svoj zbor koji pjeva pjesme na indijskim jezicima.

– Desetak je članica zbora, a prati nas i tročlani bend. Iako pjesme nastojimo izvesti u što autohtonijoj verziji, ipak na nastupima nastojimo učiniti i neke prilagodbe, kako bi ova glazba bila bliža europskom uhu, govori Katarina Katavić.

Nezaposlenost je nažalost stalna tema hrvatske zbilje, pa smo je se dotakli i u kontekstu ovog neobičnog studijskog smjera.

– Mogućnosti zaposlenja za indologe nisu velike, ali postoje. U stalnom smo kontaktu s indijskim veleposlanstvom, čiji članovi često gostuju na našim priredbama pri fakultetu, a i nas pozivaju na one koje oni organiziraju. Tako da se nas nekolicina, zna na osobnoj razini s indijskim izaslanicima. Nakon fakulteta, moguće se zaposliti i kao prevoditelj indijskih filmova, koji se sve češće prikazuju na našim televizijama. Ovisno o interesu polaznika, možete organizirati i tečaj indologije, a u krajnjem slučaju preostaje pronaći posao predavača u inozemstvu, rekla nam je Katarina.

Izdvojeni članak

Izašla je lista najpopularnijih fakultetskih smjerova na svijetu

Nastava se održava na hrvatskom jeziku, s iznimkom jednog kolegija

Unatoč tome što je većina literature za ovaj studij na engleskom, njemačkom ili francuskom jeziku, gotovo cjelokupna nastava se održava na hrvatskom jeziku s iznimkom hindskih jezičnih vježbi.

– Prošle godine je na fakultetu počeo predavati izvorni Indijac, koji nastavu održava na hindiju, te nas forsira da stalno govorimo na ovom glavnom službenom jeziku u Indiji. Samo poneka objašnjenja daje na engleskom. On je zbilja donio preporod i osvježenje kada je počeo predavati, budući da sada svoja znanja gramatike i vokabulara, možemo usavršavati i primjenjivati kroz govor, ističe svoje oduševljenje Katarina.

Sama naša sugovornica je ostvarila toliki napredak da sada može razgovarati s Indijcima i na način da ona tečno govori, a i da ih razumije ako oni govore ubrzano.

Inače indologija je dvopredmetni smjer čiji preddiplomski studij traje četiri godine plus jedna diplomskog studija. Katarina završava četvrtu godinu, te je upravo završila zanimljiv i kompleksan diplomski rad.

– Završni mi se rad tiče usporedbe hindskog i urdskog jezika. Urdski je također jedan od službenih jezika u Indiji, a najviše se govori u Pakistanu, te je uz engleski jedini službeni. Gramatika je gotovo identična ovim dvama jezicima, no razlikuju se vokabulari. Najveća je pak razlika u pismu, budući da se hindi piše devanagarskim, a urdu arapsko – perzijskim pismom, zaključuje ova 22-godišnjakinja.