Pretraga

Nije ih teško uočiti: Pomoću ove tri stvari odmah ćete prepoznati studenta

A- A+

Na svijetu se nalazi više od sedam milijarda ljudi, no na kraju dana, možemo ih podijeliti u dvije velike skupine: studenti i oni koji to nisu. Inače ova podjela nije bitna, no u vrijeme ispitnih rokova, itekako je. Sada je vrijeme kada je potrebno studentima maksimalno olakšati – ustati im se u tramvaju, pustiti ih u redu za blagajnu, prepustiti im zadnji paket čipsa na akciji.

Foto: Unsplash

Studenti su i inače ranjiva skupina, a pogotovo u ovo vrijeme. Siječanj/veljača, lipanj/srpanj i rujan su kritični za većinu studenata, no mnogi će se složiti da je najteže upravo u zimskim mjesecima. Noć koja traje gotovo cijeli dan i temperature niske skoro koliko motivacija za učenjem samo odmažu i otežavaju već tešku situaciju.

Prepoznati studenta je inače možda malo teži zadatak, no u vrijeme rokova, ništa nije lakše. Jadni i umorni, neispavani i vrlo vjerojatno gladni, tumaraju ulicama kako bi došli do malo zraka nakon što tri dana nisu izašli iz sobe ili se ustali od stola. Možete ih sresti i u tramvaju na putu do fakulteta – tad će vjerojatno imati nekakvu bilježnicu/knjigu/skriptu u ruci iz koje će očajnički ponavljati.

Mogli biste ih sresti i u trgovini. Kada primijetite hrpu nezdrave hrane koju nose i zabrinete se ne pripremaju li možda kakav parti sa svim tim silnim grickalicama – možete se opustiti, to su im samo zalihe za par dana. Jadni, vjerojatno neće ništa drugo ni pojesti osim toga. Postoje još neke stvari koje će vam pomoći da ih prepoznate u gomili.

Izdvojeni članak

Ministrica obišla novoizgrađeni studentski dom: Imamo fotografije, pogledajte kako izgleda

Podočnjaci

Studenti su i inače poznati po neurednom stilu života gdje većinom spavaju manje nego što bi trebali. No, kad dođu ispiti, to je nešto posebno. U te dane, rijetko kada uopće nalaze vremena za pravi odmor i spavanje. Sve dok ne dožive potpuni slom i prespavaju cijeli dan – kad su pak preumorni jer su cijeli dan samo spavali.

Taj kroničan manjak sna se manifestira na razne načine, a najvidljiviji su podočnjaci. Dio studenata ih i inače ima, no barem se potrudi nekako ih sakriti. Tog srama sada nema, jer jednostavno to nije prioritet. Prioritet je probati obaviti sve na vrijeme i jednom barem leći u krevet prije tri ujutro.

Zgužvana odjeća

Peglanje je mnogima mrzak posao, a pogotovo studentima. Bilo da su u stanu ili domu, šanse da imaju dasku za peglanje su minimalne. Osim što se nema mjesta za to, nekako svi uvijek zaborave na to. I onda se peglanje svede na nekakvu improvizaciju, koja rijetko kad uspije.

I zato kad dođu rokovi, malo tko ima volje, snage, živaca i vremena za baviti se peglanjem. Postoji cijeli proces iza te inače jednostavne radnje, koji si studenti jednostavno ne mogu priuštiti. Upravo zato većina i inače kupuje odjeću koja se ne gužva, no u vrijeme rokova – tko ima vremena za pranje rublja? Preostaje jedino odjeća koja se treba peglati.

Loš ten

Manjak sna, loša prehrana, stres i nedovoljan unos vode – sve su to stvari koje doprinose tome da osoba loše izgleda, kao da ima nekakav problem (studenti ga i imaju). Studenti naravno žive upravo tako u vrijeme rokova, pa se nemojte začuditi ako na ulici sretnete ekstremno blijedu osobu – sve je ok, samo su trenutno rokovi.

Većina studenata dolazi kao cijeli paket, pa možete računati da ćete podočnjaci vidjeti na nekome tko je blijed i u zgužvanoj odjeći. Ako još nose u rukama neke bilježnice, ne možete pogriješiti!