Pretraga

Nižu se reakcije na zakonski nacrt: Izlazak na studentske izbore treba biti obvezan za sve studente

A- A+

Izlazak na studentske izbore za sve studente treba biti – obvezan. Jedan je to od komentara Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja na zakonski nacrt novoga Zakona o visokom obrazovanju. Na dokidanje prava glasa studentima u izborima za rektore, dekane i radna mjesta reagirali su i europski studentski predstavnici.

studenti predavanje

Foto: Pexels; Roxanne Minnish

Nacrt novoga Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je pripremila administracija ministra Radovana Fuchsa, samo što nije ušao u javno savjetovanje. Riječki senatori već su imali svoje komentare, zagrebački su ga u potpunosti odbacili, a reakcije se, i od drugih dionika sustava, pa i onih izvan, nastavljaju nizati. Danas smo imali prilike pročitati komentare Nezavisnog sindikata u znanosti i visokom obrazovanju, kao i Europskog studentskog zbora.

Studenti trebaju birati rektora, ali…

Sindikalisti su složili dosta dugu listu primjedbi na zakonski tekst, no to je, ipak, napomenimo, ništa u usporedbi s onim što su ministru zamjerali prije više od deset godina kada je neuspješno pokušao donijeti tzv. Fuchsove zakone. Konkretno, sada mu zamjeraju, u prvom redu, što zakonskim nacrtom i dalje nije pobliže definirana sveučilišna autonomija, njenih granica i okvira. Osim toga, htjeli bi da se pravo na štrajk propiše i na temelju kršenja akademskih sloboda i prava zaposlenika u sustavu znanosti i visokog školstva.

Bez obzira na pojačan nadzor javnih sveučilišta kroz Sveučilišno vijeće, uloga države na sveučilištu je minimalno, kažu, ‘svakako ispod društvene potrebe, civilizacijskih standarda i recentnih trendova u razvijenom svijetu’. Ne sviđa im se način na koji fakulteti izlaze sa sveučilišta; tu bi država, po njihovoj ideji, trebala imati jaču ulogu, odnosno sveučilište ne bi smjelo imati moć spriječiti takav proces. Zaštitu autonomije sveučilišta vide prvenstveno kroz zaštitu akademske slobode pojedinca.

Izbor rektora koji ostaje na senatorima koji se sastoji od dekana i dalje nije dobar, jer rektore, kažu između redaka, biraju interesne skupine. Tu bi trebalo po mišljenju sindikalista postojati elektorsko tijelo, a Sveučilišno vijeće, kažu, moglo bi potvrđivati izbor rektora. Treba dovesti u red i bujanje studijskih programa, jer unatoč negativnim demokratskim trendovima, imamo sve više studija, što dovodi do toga da diplome malo vrijede na tržištu. Tu posebno pohvaljuju inicijalnu akreditaciju studija. Granicu mirovine ostavili bi na 65, cjelovite programske ugovore malo bolje definirali i smanjili penalizaciju za nepotpisivanje, studentima vratili pravo glasa, ali uveli obvezne izbore za studentske predstavnike. Zakonskom nacrtu prigovaraju još koješta i nude svoja rješenja, o čemu više možete pročitati ovdje.

Izdvojeni članak
Ivan-Pavao Boras, Bruna Bandula, Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Ministar želi studentima zabraniti pravo glasa? Neće birati rektore ni dekane, pitali smo ih što misle o tome

Reagirali i europski studentski predstavnici

Na dokidanje studentskih prava u novom zakonskom nacrtu, poput isključenja studentskih predstavnika iz izbora za rektore, dekane i zapošljavanja profesora, osudio je i Europski studentski zbor. Krovna je to organizacija europskih studenata, čiji je Hrvatski studentski zbor, temeljno predstavništvo studenata u državi, članica. Europski predstavnici smatraju da se novim zakonskim tekstom krši nekoliko strateških dokumenata, kako domaćih, tako i međunarodnih, uključujući i sama načela bolonjskog procesa.

Traže od Vlade da osigura potpunu autonomiju, transparentnost i legitimnost Hrvatskog studentskog zbora i njegovih članova, sukladno važećim propisima. Isto tako, traže da se studenti uključe kao punopravni članovi svih upravljačkih tijela u sustavu, što podrazumijeva i pravo glasa na izborim za rektora, dekana i zapošljavanju profesora.  Traže sistematsko uključivanje studentskih predstavnika u sva tijela i procese gdje se pripremaju zakoni, politike i strategije.

Traže prihvaćanje bolonjskog procesa u cijelosti, ali i potpuno dokidanje bilo kakvog vladinog i političkog utjecaja na odluke studentskih predstavnika i akademija kako bi se ispoštovali demokratski principi, sačuvale akademska sloboda i institucionalna autonomija. Država treba, pišu, omogućiti pristup studenata psihološkoj i zdravstvenoj pomoći, a traže i da se studentska prava usklade s Ustavom zajamčenim pravima. Detaljni izvještaj Europskog studentskog zbora možete pročitati ovdje.


Više tekstova o reformi visokog obrazovanja pročitajte ovdje:

Zagrebački senatori odbacili su Fuchsov zakon: Imaju i jedno baš bizarno objašnjenje zašto ne valja

Ministar želi studentima zabraniti pravo glasa? Neće birati rektore ni dekane, pitali smo ih što misle o tome

Redovni studenti, po novome, više neće moći biti u radnom odnosu ni imati vlastiti obrt

Sveučilište nedvosmisleno oko novog zakona: Studenti trebaju imati pravo glasa

Rektori bi po novome imali samo jedan mandat od 6 godina: Pitali smo ih što misle o tome

Ako se donese novi Zakon, visokih škola više neće biti: Dekanica otkrila što to znači za studente

Bivša ministrica komentirala je novi zakonski nacrt: ‘Studenti ne glasaju, to je primjereno’

Novi zakon donosi promjenu za 50.000 studenata, neki od njih iščekuju je već godinama

Da zaboli glava: Imamo dokument iz MZO-a, popisali su sve probleme na našim fakultetima

PRVA ANALIZA Fuchsov novi zakon: Promjene za visoke škole, studenti imaju nove titule, rektori samo jedan mandat…