Pretraga

Nove preporuke za fakultete: Divjak traži da imaju razumijevanja za studente koji su otkazali stanove

A- A+

Proteklog je tjedna Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao nove epidemiološke upute za održavanje nastave na fakultetima. U skladu s tim, ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak fakultetima je poslala dodatne preporuke za izvođenje nastave na fakultetima. U njima poziva da, uz manju prilagodbu, koriste upute za ocjenjivanje koje je Ministarstvo izradilo za škole. Od fakulteta traži i da upoznaju studente s mogućim sankcijama ako varaju na online ispitima. Također ja zatražila da imaju razumijevanja za studente koji se trebaju vratiti na vježbe ili ispite, a u jeku epidemije odjavili su stan.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, poslala je fakultetima dodatne preporuke za izvođenje nastave na daljinu. Sukladno najnovijoj uputi HZJZ-a, navodi da će se nastava do kraja akademske godine u većoj mjeri odvijati na daljinu za one aktivnosti kod kojih to ne remeti nastavni proces.

Fakulteti trebaju upoznati studente sa sankcijama za varanje na ispitu

Izdvojeni članak

Izašle nove upute za fakultete: Nema ograničenja broja studenata po grupama

Prilikom izvođenja dijelova nastave ili ispita koji se ne mogu izvesti online, upozorava Divjak, fakulteti se moraju osigurati preventivne zaštitne mjere i pridržavati se epidemiološke upute HZJZ-a. Podsjetimo, tim uputama se propisuje koji bi uvjeti trebali biti ispunjeni kada je nužan dolazak u ustanove, no iako se spominje da bi trebao biti osiguran razmak od 1,5 metra, nigdje se ne određuje maksimalan broj ljudi koji mogu biti u prostoriji. Detaljnije ih možete proučiti ovdje.

Divjak u dodatnim preporukama poziva visoka učilišta da uz manje prilagodbe koriste Upute za vrednovanje i ocjenjivanje već izdane za škole, ali i da studente upoznaju s disciplinskim mjerama i sankcijama za varanje na ispitu.

– Ovim putem pozivamo visoka učilišta da iste koriste tijekom održavanja nastave na daljinu vodeći pritom računa da se ne narušava kvaliteta u visokom obrazovanju pri čemu poseban naglasak stavljamo na osiguravanje kontroliranih uvjeta vrednovanja svih relevantnih činjenica o postignućima studenata tijekom praćenja, provjeravanja i ispitivanja njihovih znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja. Također, molimo visoka učilišta da upoznaju studente s disciplinskim mjerama i sankcijama koje će se pokrenuti protiv studenata ukoliko se utvrdi da je došlo do kršenja uvjeta polaganja on-line kolokvija i/ili ispita s posebnim naglaskom na mjere koje će se primjenjivati ukoliko se utvrdi da student nije osobno pristupio rješavanju on-line kolokvija ili ispita, stoji u novoj preporuci Ministarstva.

Divjak traži da imaju razumijevanja za studente koji su otkazali stanove

Izdvojeni članak

Zagrebački fakultet od 1. lipnja kreće s nastavom uživo: Studenti se vraćaju u učionice uz posebne mjere

Ističe se u noj i da je iznimno važna kontinuirana izravna komunikacija studenata i nastavnika te dostupnost materijala nužnih za učenje. Dodatno se navodi i da je važno da se studentima daju na raspolaganje i knjižnice, po potrebi i informatičke učionice. Ministrica od fakulteta traži i da imaju razumijevanja za studente koji se moraju vratiti na ispit ili vježbe, a odjavili su stanove.

– Uvažavajući sveučilišnu autonomiju i akademsku samoupravu, ali i odgovornost akademske zajednice prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje apeliramo na sva visoka učilišta u Republici Hrvatskoj da u što je moguće većoj mjeri prilagode izvođenje nastave i polaganje ispita novonastaloj situaciji vodeći pritom računa o specifičnim potrebama svih studenata, poput npr. studenata koji imaju prebivalište izvan mjesta stanovanja, a koji su otkazali stanove radi neizvjesnosti mogućeg povratka na visoka učilišta, a sada bi trebali dolaziti na vježbe ili ispite kao i studenata koji su obavezni provesti samoizolaciju prilikom dolaska u Republiku Hrvatsku, piše u preporukama Ministarstva.

Završno, u Ministarstvu predlažu  da čelnici samostalno odrede organizaciju rada ponovno vodeći računa da su osigurani epidemiološki uvjeti.

– S obzirom na to da se nastava i dalje održava na daljinu, ukoliko je nekome praktičnije nastavu pripremati od kuće može ju na takav način i dalje izvoditi ali u dogovoru s čelnikom, međutim ako želi isto raditi radi boljih uvjeta u okviru visokog učilišta, to mu treba omogućiti, piše u novoj preporuci za fakultete.

Novu uputu u cijelosti možete pročitati u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [194.48 KB]