Nove preporuke za fakultete: Divjak traži da imaju razumijevanja za studente koji su otkazali stanove

Proteklog je tjedna Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao nove epidemiološke upute za održavanje nastave na fakultetima. U skladu s tim, ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak fakultetima je poslala dodatne preporuke za izvođenje nastave na fakultetima. U njima poziva da, uz manju prilagodbu, koriste upute za ocjenjivanje koje je Ministarstvo izradilo za škole. Od fakulteta traži i da upoznaju studente s mogućim sankcijama ako varaju na online ispitima. Također ja zatražila da imaju razumijevanja za studente koji se trebaju vratiti na vježbe ili ispite, a u jeku epidemije odjavili su stan.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Ministrica obrazovanja, Blaženka Divjak, poslala je fakultetima dodatne preporuke za izvođenje nastave na daljinu. Sukladno najnovijoj uputi HZJZ-a, navodi da će se nastava do kraja akademske godine u većoj mjeri odvijati na daljinu za one aktivnosti kod kojih to ne remeti nastavni proces.

Fakulteti trebaju upoznati studente sa sankcijama za varanje na ispitu

Izašle nove upute za fakultete: Nema ograničenja broja studenata po grupama

Prilikom izvođenja dijelova nastave ili ispita koji se ne mogu izvesti online, upozorava Divjak, fakulteti se moraju osigurati preventivne zaštitne mjere i pridržavati se epidemiološke upute HZJZ-a. Podsjetimo, tim uputama se propisuje koji bi uvjeti trebali biti ispunjeni kada je nužan dolazak u ustanove, no iako se spominje da bi trebao biti osiguran razmak od 1,5 metra, nigdje se ne određuje maksimalan broj ljudi koji mogu biti u prostoriji. Detaljnije ih možete proučiti ovdje.

Divjak u dodatnim preporukama poziva visoka učilišta da uz manje prilagodbe koriste Upute za vrednovanje i ocjenjivanje već izdane za škole, ali i da studente upoznaju s disciplinskim mjerama i sankcijama za varanje na ispitu.

– Ovim putem pozivamo visoka učilišta da iste koriste tijekom održavanja nastave na daljinu vodeći pritom računa da se ne narušava kvaliteta u visokom obrazovanju pri čemu poseban naglasak stavljamo na osiguravanje kontroliranih uvjeta vrednovanja svih relevantnih činjenica o postignućima studenata tijekom praćenja, provjeravanja i ispitivanja njihovih znanja, vještina, sposobnosti i primjene stečenih znanja. Također, molimo visoka učilišta da upoznaju studente s disciplinskim mjerama i sankcijama koje će se pokrenuti protiv studenata ukoliko se utvrdi da je došlo do kršenja uvjeta polaganja on-line kolokvija i/ili ispita s posebnim naglaskom na mjere koje će se primjenjivati ukoliko se utvrdi da student nije osobno pristupio rješavanju on-line kolokvija ili ispita, stoji u novoj preporuci Ministarstva.

Divjak traži da imaju razumijevanja za studente koji su otkazali stanove

Zagrebački fakultet od 1. lipnja kreće s nastavom uživo: Studenti se vraćaju u učionice uz posebne mjere

Ističe se u noj i da je iznimno važna kontinuirana izravna komunikacija studenata i nastavnika te dostupnost materijala nužnih za učenje. Dodatno se navodi i da je važno da se studentima daju na raspolaganje i knjižnice, po potrebi i informatičke učionice. Ministrica od fakulteta traži i da imaju razumijevanja za studente koji se moraju vratiti na ispit ili vježbe, a odjavili su stanove.

– Uvažavajući sveučilišnu autonomiju i akademsku samoupravu, ali i odgovornost akademske zajednice prema društvenoj zajednici u kojoj djeluje apeliramo na sva visoka učilišta u Republici Hrvatskoj da u što je moguće većoj mjeri prilagode izvođenje nastave i polaganje ispita novonastaloj situaciji vodeći pritom računa o specifičnim potrebama svih studenata, poput npr. studenata koji imaju prebivalište izvan mjesta stanovanja, a koji su otkazali stanove radi neizvjesnosti mogućeg povratka na visoka učilišta, a sada bi trebali dolaziti na vježbe ili ispite kao i studenata koji su obavezni provesti samoizolaciju prilikom dolaska u Republiku Hrvatsku, piše u preporukama Ministarstva.

Završno, u Ministarstvu predlažu  da čelnici samostalno odrede organizaciju rada ponovno vodeći računa da su osigurani epidemiološki uvjeti.

– S obzirom na to da se nastava i dalje održava na daljinu, ukoliko je nekome praktičnije nastavu pripremati od kuće može ju na takav način i dalje izvoditi ali u dogovoru s čelnikom, međutim ako želi isto raditi radi boljih uvjeta u okviru visokog učilišta, to mu treba omogućiti, piše u novoj preporuci za fakultete.

Novu uputu u cijelosti možete pročitati u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Odgovori