Pretraga

Novi studij dentalne medicine u Osijeku imat će školarinu od koje ćete pasti na guzicu

A- A+

Kao što smo već pisali, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dobiva novi studij. Na Medicinskom fakultetu u Osijeku od sada će se moći studirati i dentalna medicina. Svi koji ga planiraju upisati morat će biti spremni na paprenu školarinu u iznosu od 70.000 kuna po godini.

foto:srednja.hr

Izdvojeni članak

Sveučilište u Osijeku dobilo novi studij zdravstvenog usmjerenja

Kako piše Glas Slavonije, novi studij nije dobio odobrenje MZOS-a o studiranju na teret države, tako da će školarina na teret države, tako da će školarina iznositi ogromnih 70.000 kuna po godini. 

– Upisujemo 25 izvanrednih studenata, od toga 20 hrvatskih državljana i pet stranih državljana. Raspisali smo natječaj, koji će biti otvoren dva tjedna, a nakon provedenog razredbenog postupka slijedi upis pristupnika koji su ostvarili pravo upisa, i to 4. studenoga, a nastava počinje 7. studenoga. Riječ je o izvanrednom studiju, jer nismo mogli dobiti odobrenje da naši studenti studiraju na teret države. Bilo je velikih otpora da dobijemo dopusnicu za taj studij, no bili smo uporni i uspjeli smo. Školarina će iznositi 70.000 kuna po godini, studij će trajati šest godina, a diplomanti će imati titulu doktora dentalne medicine – rekao  Aleksandar Včev, dekan osječkog Medicinskog fakulteta novinarima Glasa.

Novi program biti će sličan onome koji se izvodi na Medicinskom  fakultetu u Ljubljani, a osmislio ga je Ljubo Marion, ugledni slovenski liječnik, zajedno s akademikom Vjekoslavom Jerolimovim.

Ideja za osnutkom ovog studija rodila se prije sedam godina zbog statističkih pokazatelja o nedostatku stomatologa na razini Slavonije, o čemu smo već pisali. Argument protiv pokretanja ovog studija je da imamo dovoljno studenata stomatologije na razini Hrvatske. Problem je, kako se navodi u Glasu, što se nezaposleni stomatolozi iz Zagreba rijetko odlučuju na odlazak u Slavoniju i Baranju.