Pretraga

Dva mjeseca prije početka mature odlučili da ove godine neće upisivati studente

A- A+

Za studije fizioterapije na svim visokoškolskim ustanovama na kojima se mogu studirati, interes maturanata raste iz godine u godinu. Tako je i sa studijem Fizioterapije na Medicinskom fakultetu u Osijeku, kojeg su mnogi maturanti odabrali i ove godine. No, prošlog tjedna, samo dva mjeseca prije početka mature, dobivaju obavijest kako se studij Fizioterapije u Osijeku deaktivira i do daljnjeg se na njega neće upisivati novi studenti.

Screenshot: Google Maps

Na prošlogodišnjim upisima studij Fizioterapije u Osijeku bio je 12. najpoželjniji među maturantima, na listi od 820 studija diljem Hrvatske. Tako se za 30 upisnih mjesta, kolika je bila prošlogodišnja upisna kvota, prijavilo čak 900 maturanata. Za njih 125, osječka Fizioterapija bila je prvi izbor. 

Ogroman je broj nove generacije maturanata ostao razočaran prošloga tjedna, kada im je nenadano iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje došao e-mail da se Fizioterapija u Osijeku neće izvoditi ove godine, i to svega dva mjeseca prije početka državne mature. U poruci naslovljenoj ‘Deaktivacija studijskog programa Fizioterapija na Medicinskom fakultetu u Osijeku’ pisalo je sljedeće: 

– Poštovani kandidati, obavještavamo Vas da se, prema odluci Medicinskog fakulteta Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, preddiplomski sveučilišni studijski program Fizioterapija s mjestom izvođenja u Osijeku neće izvoditi u akademskog godini 2017./2018., te će studij biti deaktiviran u NISpVU sustavu, obavijestila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje maturante koji su taj studij prijavili.

Izdvojeni članak

Pobjeda studenata: Vraćene kvote za filozofiju na Hrvatskim studijima, štrajk privremeno prekinut

Maturantici Ivani Fizioterapija u Osijeku bila je jedini izbor 

Prvi i jedini izbor ove godine studij Fizioterapije u Osijeku bio je i maturantici Ivani Đurđević, koja je kao i brojni njeni vršnjaci prošloga tjedna, ostala šokirana ovom porukom. Za deaktivaciju programa nije bilo nikakvih naznaka, niti je dobila ikakvo objašnjenje zašto je to učinjeno. 

– Ja sam maturantica, i 80-postotni sam invalid. Zbog slabovidnosti imam pravo na izravan upis i stavila sam Fizioterapiju kao jedini smjer na popis jer sam znala da ću ju uz položenu maturu moći upisati, kaže nam Ivana. 

Budući da je smjer Fizioterapije u Osijeku sveučilišni, Ivani je to bilo od iznimnog značaja jer joj je takva vrsta studija lakši put i do prijeko potrebne stipendije. 

– Dva mjeseca prije mature, ono šalju ovu obavijest. Što da ja sada upišem? Kako da sada izmijenim razinu mature? Jedino što mi sada preostaje jest slati zamolbe za izmjenom raznima, rekla nam je razočarana Ivana. 

Kaže, sada joj je još jasnije zašto sve više ljudi napušta Hrvatsku, te priznaje da je toliko razočarana da i sama razmišlja o tome. 

– Sve mi se vise čini da ću i ja, barem ću tamo imati više prilika kao osoba s invaliditetom, zaključuje Ivana.

Izdvojeni članak
Sveučilište u Zagrebu

Provjerite upisne kvote na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu za 2017./2018. godinu

Preporuka HZZ-a i druge objektivne okolnosti 

Nekoliko upita i telefonskih poziva uputili smo i na službene e-mail adrese Medicinskog fakulteta u Osijeku. Tek nakon tjedan dana uspijevamo dobiti obrazloženje Fakulteta o deaktivaciji Fizioterapije. 

– Preddiplomski studij Fizioterapija u Osijeku stavili smo u stanje mirovanja, odnosno nećemo upisivati nove studente do daljnjeg, na preporuku HZZ i zbog nekih drugih objektivnih okolnosti. Nastavljamo s preddiplomskim i diplomskim studijem Fizioterapija u Orahovici, kazao nam je Branko Dmitrović, prodekan za nastavu i studente Medicinskog Fakulteta u Osijeku. 

Zapisnik sa sjednice Fakultetskog vijeća na kojemu je izglasano da se studij stavlja u stanje mirovanja nismo dobili, iako smo ga zatražili. No, u dokumentu u nastavku možete vidjeti preporuku HZZ-a, koji savjetuje kako je u Osječko-baranjskoj županiji potrebno smanjiti broj upisanih i stipendiranih studenata Fizioterapije, s obzirom na analizu i prognozu potreba tržišta rada za tim zvanjem.

Preporuke Za Obrazovnu Upisnu Politiku i Politiku Stipendiranja 2017. by srednja.hr on Scribd