Pretraga

Novom zagrebačkom rektoru prvi je dan posla: Pripremili smo mu baš posebnu dobrodošlicu

Stjepan Lakušić novi je rektor Sveučilišta u Zagrebu, a danas mu je prvi dan posla na toj funkciji. Pripremili smo mu novinarsku dobrodošlicu s ključnim pitanjima o kojima će se morati odrediti već u samom početku mandata. To su – redom – odnos sa studentima, komunikacija s medijima, trošenje javnog novca i poštivanje propisa.

stjepan lakušić

Novi zagrebački rektor Stjepan Lakušić
Foto: srednja.hr

Stjepan Lakušić danas je po prvi puta u radni tjedan zakoračio kao rektor našeg najvećeg i vodećeg Sveučilišta u Zagrebu. Dugih osam godina, da se tako izrazimo – osebujne vladavine njegova prethodnika, novom rektoru ostavlja nasljeđe na kojemu bi malo tko zavidio. Osim toga rektorom postaje i u posebno izazovnom razdoblju, kako po sustav visokog školstva, tako i život općenito; iščekujemo dva nova zakona, reformu obrazovanja, inflacija buja, a energetska kriza ozbiljno uzima maha.

Uzimajući sve navedeno u obzir, kako to sektorskim novinarima i priliči, rektoru Lakušiću pripremili smo baš posebnu dobrodošlicu. Posljednja dva mjeseca objavili smo ukupno četiri članka o četirima ključnim točkama koje će obilježiti već sami početak njegova mandata. To su – redom – odnos sa studentima, komunikacija s medijima, trošenje javnog novca i poštivanje propisa. U skladu s tim, navodimo četiri, uvjereni smo, sasvim razumna i skromna očekivanja od novog rektora.

Nema više tužbi i napada rektora na studente

Bivši rektor Damir Boras baš i nije oličenje dobrog odnosa sa studentima. Jednoga je tužio zbog izjave u medijima, profesora koji je prijavljen za seksualno uznemiravanje studentica nagradio je počasnom titulom, a u sveučilišnim novinama se studente za njegova mandata prozivalo za ‘džihad na rektorat’. Sve smo to dokumentirali, no istinski vjerujemo da nije potrebno objašnjavati zašto bi se dobar rektor, već od prvog radnog dana, trebao odreći ovakvih praksi.

Novinare srećemo u auli, a ne u sudnici

Gotovo da nema medija koji je kritički izvještavao o zagrebačkom sveučilištu, a da nije dobio neki dopis odvjetničkog društva Mihočević&Bajs. Ispred rektora i javnog sveučilišta, javnim novcem plaćeni, nekad i s pola milijuna kuna u godini, slali su demantije, tužili i sudski progonili medijske kuće pa i novinare pojedinačno. Možda je, zapravo sasvim sigurno je vrijeme za neku svjetliju budućnost u kojoj se rektor i novinari susreću u auli zagrebačkog sveučilišta, a ne sudnici.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

Javni novac se troši transparentno i odgovorno

U rektoratu nikad više zaposlenih, neki fakulteti poduplali broj nastavnika, masno se plaćaju filmići, butelje lošeg vina, odvjetnici. Suradnici rektora godinama nemaju uvid, ako im je vjerovati, gotovo ni u što. Tako je otprilike zagrebačko sveučilište na van izgledalo posljednjih godina. Novi će se rektor naći u pregovaračkoj poziciji u novome modelu financiranja – putem programskih ugovora – a i za očekivati je da će pokazati nešto veću odgovornost prema trošenju novca poreznih obveznika od svojeg prethodnika. To barem nije težak zadatak.

Sveučilište nije država u državi

Kriza upravljanja na fakultetima, nasilne statusne promjene, senatori kojima ne daju raspravljati, oglušivanje na državni nadzor, ljetovanje u sveučilišnim zgradama. Neke su to od (navodnih) indikacija da je percepcija zagrebačkog sveučilišta kao države u državi, više manje, precizna. Nerijetko smo izvještavali o donošenju graničnih odluka i nepoštivanju vlastitih internih propisa, sve pod egidom sveučilišne autonomije. Novi je rektor Lakušić i sam najavio da treba glasno govoriti o onome što treba mijenjati pa očekujemo da će i djelovati sukladno tomu.


Pročitajte serijal tekstova:

Zagreb nakon 8 godina dobiva novog rektora Lakušića: Hoće li i on tužiti studente kad se pobune?

Hoće li novi rektor nastaviti sumanuto tužiti novinare i trošiti pola milijuna kuna na odvjetnike?

Novi rektor Lakušić bit će pod povećalom oko trošenja javnog novca na Sveučilištu

Nakon Borasa, Sveučilište mnogi doživljavaju kao ‘državu u državi’: Vrijeme je da se to konačno promijeni