Pretraga

Novi rektor Lakušić bit će pod povećalom oko trošenja javnog novca na Sveučilištu

A- A+

Sumnjiva zapošljavanja, studentsko rasipništvo, netransparentnost i borba protiv državnog nadzora nad novcem koji im daje. Sve to karakterizira, na način, upravo zagrebačkog sveučilišta na odlasku. Damir Boras i njegovi suradnici odlaze nakon 8 godina, a njegov nasljednik Stjepan Lakušić, unatoč teretima prošlosti, ima priliku krenuti u novom smjeru.

stjepan lakušić

Foto: srednja.hr | bauštela.hr

Nakon dugih 8 godina i dva mandata rektora Damira Borasa, koji će u javnosti posebno ostati zapamćen po gomili skandala o kojima su mediji pisali, na čelo našeg vodećeg i najvećeg, zagrebačkog sveučilišta dolazi Stjepan Lakušić. Njegov mu je prethodnik u nasljeđe ostavio, istini za volju, dosta problema, koji se uglavnom tiču odnosa – prema studentima, novinarima, državi i javnom novcu.

Kako će se novi rektor postaviti u prvih nekoliko mjeseci prema onome što je radio njegov prethodnik, glede ove četiri krucijalne točke, uvelike će odrediti putanju kojom se naše vodeće javno sveučilište nastavlja kretati u njegovu mandatu. Marljivi sektorski novinari kakvi jesmo, rektoru Lakušiću pripremili smo serijal tekstova koji bi mu mogao biti od ruke kada sjedne u tu užarenu rektorsku fotelju. Red je došao na, po mnogima, najvažniju temu – trošenje javnog novca na Sveučilištu.

Izdvojeni članak
damir boras

Damir Boras bio je rektor punih osam godina: Ovo su sve njegove afere i skandali

Afera koeficijenti i sumnjiva zapošljavanja

Ozbiljnije su indikacije o potencijalnim malverzacijama javnim novcem na zagrebačkom sveučilištu u javnost dospjele prije pet godina. Najesen 2017. u prvih nekoliko tjedana mandata, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak blokirala je javna sveučilišta zbog toga što su, po navodima njene administracije, prekoračili obračunski koeficijent u iznosu od 30 milijuna kuna. Drugim riječima, tvrdila je da su zapošljavali i dogovarali napredovanja za svoje nastavnike i istraživače izvan iznosa koji im je, u protuvrijednosti novca za koeficijente, za to odobren iz državnog proračuna. Među njima se, naravno, našlo i Sveučilište u Zagrebu. Afera koeficijenti kako je došla, tako je i otišla, a zapošljavanja, koja javnosti nisu uvijek bila najjasnija, nastavila su po istoj liniji. Pojedini su fakulteti tako poduplali broj zaposlenika u samo nekoliko godina.

Nije bilo uvida u financijsko poslovanje rektorata

U proljeće 2021. godine u javnost dospijevaju nove informacije o financijskoj netransparentnosti vrhuške zagrebačkog rektorata, na čelu s Borasom. Članovi Odbora za proračun jednoglasno donose i šalju pismo u kojem ističu da nisu imali uvid u financijsko poslovanje rektorata, pa tako ni uvid u to jesu li se sva namjenska sredstva i koristila za ono čemu su uistinu namijenjena, ili je bilo nenamjenskog doznačivanja novca. Jedan od potpisnika tog pisma bio je i Marijan Klarica, inače Borasu dotad poprilično lojalan dekan s Medicinskog fakulteta, koji se kasnije i natjecao za rektora, no ispao u prvom krugu.

Studenti bliski rektoru posebno su rasipni

Da i studenti bliski rektoratu – studentski predstavnici – okupljeni u Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta imaju sličan modus operandi pokazalo se u rujnu 2021. Tadašnji glavni predstavnik zagrebačkih studenata Mihovil Mioković ponosno je objavio sve fakture koje je potpisao u svojem prvom predsjedničkom mandatu. Na njegovu nesreću, javnost nije baš entuzijastično primila tu vijest; na popisu stvari koje su studentski predstavnici, novcem koji su u proračun dobili od javnofinanciranog zagrebačkog sveučilišta, našli su se komunikacijski treninzi, laptopi od preko 20.000 kuna pa čak i sefovi za oružje.

Miokovića su se njegovi bliski suradnici ekspresno odrekli, po već poznatom obrascu istaknuli da za ništa nisu znali, a njegov je prvi mandat na čelu predstavništva studenata brzo postao jedini. Svega nekoliko dana prije nego što mu je trebao isteći mandat, njegovi su ga kolege smijenili i svima obećali da će oni biti jako transparentni. Još uvijek čekamo hoće li oni javno objaviti na što su trošili novac poreznih obveznika. Zanimljivo je da je njihove troškove odobravao i prorektor za poslovanje Tonći Lazibat, jedan od Borasovih dugogodišnjih suradnika.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Zagreb nakon 8 godina dobiva novog rektora Lakušića: Hoće li i on tužiti studente kad se pobune?

Grčevito se bore protiv državnog nadzora

Sukobi u segmentu trošenja javnih sredstava na relaciji Sveučilište – Ministarstvo stižu na proljeće 2022. Izlaskom nacrta novog Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je pripremila administracija ministra Radovana Fuchsa, vrhuška rektorata na čelu s Borasom i njegovim moćnim suradnikom Antom Čovićem, uzdigla se na sve četiri. Rušenje autonomije, političko upravljanje, degradiranje znanosti i znanstvenika. Samo su neke od primjedbi koje su istaknuli odbacivši u potpunosti, kao jedino javno sveučilište koje je to učinilo, novopredložene zakonske odredbe.

Naglasimo da su veliki problem vidjeli u institutu Sveučilišnog vijeća, tijela od pet, sedam ili devet članova koje bi državi omogućilo lakši nadzor i veću transparentnost trošenja javnih sredstava koja se doznačuju javnim sveučilištima. Isto tako, nisu skroz bili zadovoljni ni promjenom modela financiranja, prelaskom na tzv. programske ugovore koji bi u praksi trebali omogućiti da sveučilišta barem dio novca dobivaju prema zasluzi, a ne akcidentalnim faktorima poput broja studenata koje samostalno odluče upisati.

Neovlašteno ulazili u državni proračun?

O posljednjim peripetijama javnog financiranja pišemo u lipnju 2022. Doznajemo tada od Ministarstva znanosti i obrazovanja da je Fakultet hrvatskih studija, institucija pod okriljem zagrebačkog sveučilišta, u centralni obračun plaća (COP) neovlašteno upisala 11 svojih zaposlenika, gdje su, neovlašteno, ostali godinu dana. To znači da je 11 zaposlenika, što novih zaposlenika, što onih koji su napredovali, dobivalo plaće iz proračuna koje država nikada nije odobrila. Privremeni dekan Hrvatskih studija demantirao je da se to dogodilo, što možete pročitati ovdje.

Ministarstvo je to otkrilo rutinskom revizijom sustava i navedene zaposlenike ekspresno skinulo s proračunskih plaća, odnosno smanjilo iznose onima za razliku koju su ostvarili napredovanjem, koje nije bilo, u financijskom pogledu, odobreno. Fakultet hrvatskih studija obećao je i dostavio potrebe zahtjeve, a Ministarstvo je potom zaposlenike vratilo na proračunsku plaću. Međutim, zbog toga što su Hrvatski studiji, kako su nam kazali iz Ministarstva, jedini faks ikad koji je neovlašteno stavljao zaposlenike na teret državnog proračuna, Ministarstvo ih je kazneno prijavilo DORH-u.

Lakušić može krenuti u novom smjeru

Ovo su, napomenimo, samo stvari koje znamo, a je li riječ o još jednoj figurativnoj santi leda, možemo samo spekulirati. Niti jedan financijski ili upravni nadzor u posljednjih 8 godina, otkako je Boras rektor, koliko nam je poznato, nije uspješno proveden. Svi koji su pokrenuti negdje su zapeli, a sadašnji zakoni ne predviđaju rokove ni sankcije za one čelnike javnih ustanova koji se nekih razumnih rokova ne drže. To se novim zakonskim rješenjem mijenja, pa će Stjepan Lakušić koji će za mjesec i pol stupiti na dužnost zagrebačkog rektora, biti u nešto osjetljivijoj poziciji.

Izdvojeni članak
Stjepan Lakušić

Hoće li novi rektor nastaviti sumanuto tužiti novinare i trošiti pola milijuna kuna na odvjetnike?

On će voditi i pregovore za prve programske ugovore po modelu kako ih je zamislio Fuchs. Bit će prvi zagrebački rektor s novim zakonima na snazi koji omogućavaju državi direktniji i lakši nadzor sveučilišnih financija. Lakušića će nešto lakše biti i smijeniti nego njegove prethodnike, ukoliko do toga ikad dođe. Pritisak javnosti i novinara, obzirom na naučene obrasce u Borasovoj vladavini, bit će postojan.

Bit će zanimljivo vidjeti kako će se Lakušić postaviti; hoće li inercijom nastaviti upravljati financijama kako su to činili njegovi prethodnici ili će, u dogovoru s državom naći zajednički jezik i prihvatiti sve novine. To bi bio, da naglasimo, tek minimum minimuma; iskreno obećanje da će se držati zakona i ne trošiti većinu svojeg vremena skijajući slalom u njegovim sivim zonama. Ipak, obzirom na nasljeđe koje mu Boras ostavlja, bio bi to značajan korak naprijed ili, bolje rečeno, zaokretaj kormila zagrebačkog sveučilišta u jednom novom smjeru.

Više tekstova na ovu temu:

Hoće li novi rektor nastaviti sumanuto tužiti novinare i trošiti pola milijuna kuna na odvjetnike?

Zagreb nakon 8 godina dobiva novog rektora Lakušića: Hoće li i on tužiti studente kad se pobune?