Pretraga

Hoće li novi rektor nastaviti sumanuto tužiti novinare i trošiti pola milijuna kuna na odvjetnike?

A- A+

Tužbe protiv medija, prozivanja, masno plaćeni odvjetnici i njihovi demantiji, zatvoreni komunikacijski kanali. Samo su to neki od komunikacijskih i vrijednosnih problema uprave zagrebačkog sveučilišta na čelu s rektorom Damirom Borasom. Uprave na odlasku koju će, kako u administrativnom, tako i u vrijednosnom smislu naslijediti Stjepan Lakušić i njegov prorektorski tim. Kakva će komunikacija biti, hoće li Sveučilište i rektor nastaviti s tužbama te hoće li Mihočević & Bajs konačno izgubiti pozamašne prihode javnog novca koje su do sada dobivali iz rektorata?

Stjepan Lakušić

Stjepan Lakušić, novoizabrani rektor zagrebačkog sveučilišta
Foto: Duje Kovačević | srednja.hr

Nakon dugih 8 godina i dva mandata rektora Damira Borasa, koji će u javnosti posebno ostati zapamćen po gomili skandala o kojima su mediji pisali, na čelo našeg vodećeg i najvećeg, zagrebačkog sveučilišta dolazi Stjepan Lakušić. Njegov mu je prethodnik u nasljeđe ostavio, istini za volju, dosta problema, koji se uglavnom tiču odnosa – prema studentima, novinarima, državi i javnom novcu.

Izdvojeni članak
stjepan lakušić

Zagreb nakon 8 godina dobiva novog rektora Lakušića: Hoće li i on tužiti studente kad se pobune?

Kako će se novi rektor postaviti u prvih nekoliko mjeseci prema onome što je radio njegov prethodnik, glede ove četiri krucijalne točke, uvelike će odrediti putanju kojom se naše vodeće javno sveučilište nastavlja kretati u njegovu mandatu. Marljivi sektorski novinari kakvi jesmo, rektoru Lakušiću pripremili smo serijal tekstova koji bi mu mogao biti od ruke kada sjedne u tu užarenu rektorsku fotelju. Fokusirajmo se sada na odnos i komunikaciju prema nama – novinarima i medijima.

Tužbe protiv medija

Još uvijek aktualni rektor Damir Boras nije ostao upamćen samo po tome što je tužio vlastitog studenta. Jasno, to je jedna od top tri najgore stvari koje je mogao učiniti, no da je čelnik našeg vodećeg javnog sveučilišta brz na pravosudnom obaraču, najbolje svjedoče mediji. Upravo oni mediji i novinari protiv kojih je Boras, što osobno, što ispred zagrebačkog sveučilišta, podignuo razne tužbe za naknade štete zbog povrede ugleda i časti ili tek neobjave jednog od njegovih interesantnih ispravaka (o čemu ćemo malo kasnije).

U veljači 2019. pisali smo o tome kako zagrebačko sveučilište, na čelu s Borasom i njegovim bližim suradnicima, nerijetko podiže tužbe protiv novinara i medija. Tada je aktivno bilo deset procesa, s ukupnim iznosom vrijednosti predmeta spora od oko 100.000 kuna. Radi se o procesima protiv HINE, Telegrama, ali i portala srednja.hr. Protiv nas je, konkretno, u dva slučaja tužbu podigao moćni zagrebački prorektor Ante Čović. Zastupa ga odvjetničko društvo Mihočević & Bajs, isti oni koji od zagrebačkog sveučilišta godišnje znaju dobiti pola milijuna kuna; od javnog sveučilišta koje se, napomenimo, financira iz proračuna. Tužila nas je i Borasova studentica i zaposlenica u rektoratu Dora Gelo, zastupali su je isti odvjetnici, no pravomoćno je – izgubila.

Nakon što je otkrila da rektor Boras voli ljetovati u Dubrovniku i da tamo, kako je potvrdilo više neovisnih svjedoka, u sveučilišnoj zgradi postoji preuređeni apartman koji je na raspolaganju rektoru i njegovim suradnicima; nakon što su joj svjedoci iz Dubrovnika rekli da Borasa znaju vidjeti tamo sa suprugom, usred ljeta, zagrebački je rektor osobno tužio Telegramovu istraživačku novinarku Doru Kršul. Zaobišao je, dakle, tužbu prema mediju te je direktno tužio novinarku koja je otkrila njegov skandal.

Demantiji i loša komunikacija

Zagrebačko sveučilište, pa time i odvjetničko društvo Mihočević & Bajs neslavno su postali poznati po svojim demantijima. Znali smo, kao i kolege iz drugih medija, dobiti zahtjeve za ispravkom netočnih navoda u našim tekstovima koji samo taksativno nabrajaju tvrdnje iz naših tekstova uz naznaku da, što god se spominjalo, nije točno. Ilustracije radi, u jednome od tih ispravaka se, citiramo, tvrdilo da ‘nije točno da Sveučilište treba očistiti od korupcije i klijentelizma’.

Izdvojeni članak
rektorat sveučilište u zagrebu

Sveučilište masno plaća odvjetnike: Prošle su godine oko pola milijuna dali jednom društvu

Na upite godinama ili nismo uopće dobivali odgovore ili smo dobivali štura priopćenja u kojima se ne nalaze odgovori na naša pitanja. U barem jednom navratu tri smo mjeseca, koristeći se mehanizmom prava na pristup informacijama, čekali na informacije od zagrebačkog sveučilišta. Dobili smo ih tek nakon intervencije državnog povjerenika za informiranje. Na neka pitanja nikada nismo dobili odgovore, a iz rektorata su se uglavnom pravdali time da nam podatke koje tražimo nisu dužni dati.


SVEUČILIŠNI PAMFLET UNIVERSITAS

Sve informacije koje su htjeli, onako kako su htjeli, ponekad gurajući i po desetak fotki rektora, članovi vrhuške zagrebačkog sveučilišta objavljivali su u Universitasu. Universitas je milijunski projekt koji zajednički izdaju splitsko i zagrebačko sveučilište, a radi se o pamfletu koji poprilično suhoparno i nekritički prenosi obavijesti i stavove sveučilišne vrhuške. Osim što izlazi zadnjeg ponedjeljka u mjesecu uz nekoliko dnevnih novina, Universitas je nedavno dobio i svoj portal. Uređivačka politika je slična, a sadržaj gotovo pa isti.


Kojim će putem ići Lakušić?

Novoizabrani rektor Stjepan Lakušić do sada je pokazao da je itekako opširan u komunikaciji da je voljan, barem uživo, odgovarati na novinarska pitanja. Mi smo s njim imali šutljiv start. Trima kandidatima i kandidatkinji za zagrebačkog rektora poslali smo upit uoči izborne sjednice. Dobili smo tri odgovora, a jedan od njih nije bio Lakušićev, unatoč naknadno upućenom pozivu na Građevinskom fakultetu gdje je dekan.

Kad smo ga uživo upitali zašto nam nije odgovorio na upit pravdao se da vjerojatno nije vidio i da uvijek odgovori te dobro surađuje s medijima. No, onaj najbitniji dio suradnje s medijima, s pozicije rektora najvećeg i vodećeg sveučilišta, tek predstoji. Odluke koje donese kad dođe na tu funkciju bit će indikator njegova odnosa prema novinarima i medijima.

Mnogo je pitanja otvoreno; od doslovnih upita novinara koji nikad nisu odgovoreni, preko dubiozno visokih odvjetničkih troškova pa do tužbi koje je ispred zagrebačkog sveučilišta podizao rektor na odlasku. Sve su to pitanja koja su, zbog stanovitog načina upravljanja Sveučilištem zadnjih osam godina, došla u središte javnosti i ocrtala probleme koji su se to zadržali sve do danas. Lakušić može nastaviti putem koji je utabao njegov prethodnik ili jednostavno zamesti trag i odvažiti se u svojem smjeru.

Više tekstova na ovu temu:

Zagreb nakon 8 godina dobiva novog rektora Lakušića: Hoće li i on tužiti studente kad se pobune?